Λαζάνια φούρνου με κιμά

 

500 γρ. λαζάνια με αυγό (προτιμώ φρέσκα, αλλά και τα προβρασμένα καλά είναι)
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά σπάλα
500 γρ. χοιρινό κιμά σπάλα
300 γρ. ανθότυρο
500 γρ. κονκασέ ντομάτας ή ντομάτα στον τρίφτη
200 γρ. χυμό ντομάτας
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 κ.σ. ρίγανη
1/2  ματσάκι μαϊντανό
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 κ.σ. βασιλικό
12 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένο πεκορίνο
200 γρ. τριμμένη γραβιέρα
αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά
Σε ένα βαθύ τηγάνι  και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρω τα κρεμμύδια και προσθέτω, μόλις ξανθύνουν,

τον κιμά και το σκόρδο.
Τσιγαρίζω αρκετά μέχρι να σκουρύνει πολύ ο κιμάς και τον σβήνω με το κρασί.
Στη συνέχεια ‒και αφού ο κιμάς σχεδόν έχει ψηθεί‒ προσθέτω τον πελτέ, την κονσέρβα με την ψιλοκομμένη ντομάτα,

τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, τη ρίγανη και τα αφήνω να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά.
Στο τέλος προσθέτω ελαιόλαδο και ανακατεύω ώστε να έχω ένα μείγμα κιμά με αρκετά υγρά.

Για την μπεσαμέλ

Βάζω σε μία κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει και μόλις λιώσει ρίχνω το αλεύρι και ανακατεύω

με ένα σύρμα για 4-5 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να σκουρύνει ελαφρά το αλεύρι.
Στη συνέχεια ρίχνω μέσα το γάλα αφού το έχω ζεστάνει ελαφρά ή σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύω

με το σύρμα συνεχώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.

Σύνθεση

Βουτυρώνω πολύ καλά ένα πυρέξ και απλώνω τρεις τέσσερις κουταλιές ζουμερό κιμά.
Τοποθετώ τα λαζάνια μου από πάνω καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Μη φοβηθείτε να τα κόψετε σε κομμάτια για να καλύψετε καλύτερα όλη την επιφάνεια.
Ρίχνω μία δόση κιμά, μία δόση μπεσαμέλ και απλώνω και μικρά κομμάτια ανθότυρο, τριμμένη παρμεζάνα και πεκορίνο.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία άλλες τρεις φορές και τελειώνω με ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ

ρίχνοντας από πάνω λίγο τριμμένο πεκορίνο, παρμεζάνα.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου ψήνω σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο

για 20-30 λεπτά και κατόπιν ξεσκεπάζω και ψήνω ακόμα 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Αφήνω να κρυώσει ελαφρά για 15 λεπτά και σερβίρω.

Καλή όρεξη!

http://www.gourmed.gr/syntages/lazania-foyrnoy-me-kima-kai-anthotyro?tid=1510

Share
 

Μοσχάρι νουά με μπράουν σος

 

Ένα φαγητό αισθητικά και γευστικά ωραίο: μοσχαράκι ψητό κατσαρόλας,

νόστιμη και εύκολη σάλτσα ντεμί γκλας, ρύζι με λαχανικά και ψητά μανιτάρια.

1 ½ κιλού μοσχαράκι νουά περασμένο σε δίχτυ
αλάτι, πιπέρι
1/3 κούπας μαργαρίνη 
½ κούπας κρασί κόκκινο
¼ κούπας χυμό λεμονιού

Μπράουν σoς ή σος ντεμί γκλας:
λίγη μαργαρίνη
4 κουταλιές αλεύρι
1 κούπα ζωμό από την κατσαρόλα (ντεγλασάρουμε)
1 κύβο με γεύση ψημένου κρέατος
2 κούπες νερό

μανιτάρια μικρά λευκά (champignon agaricus) 
ρύζι με λαχανικά

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε καλά το κρέας.
Περιχύνουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοψηθεί για περίπου 2 ώρες,

προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό έτσι ώστε να σιγοψήνεται, χωρίς να καίγεται. 
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά.
Συνοδεύουμε με μανιτάρια ψητά και ρύζι με λαχανικά

(αρακά, καλαμπόκι, κολοκύθι, ντομάτα, καρότο).

http://www.me-nu.gr/index.php/sintages/mageirikis/kreata-kimades/186-mosxaraki-noua-mpraoun-sos

Share
 

Μπριζόλες αρωματικές

 

Τι λέτε για νόστιμες, αρωματικές, μπριζόλες; Δείτε μια εξαιρετική συνταγή για 4 άτομα!

4 μπριζόλες χοιρινές

300 ml μαύρη μπίρα

μισή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα

1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 κουταλιές σούπας βαλσάμικο

5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά σούπας σόγια σος

λίγο θυμάρι

λίγη ρίγανη

½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

Σακούλες τροφίμων

Λίγο κορν φλάουρ για τη σάλτσα

Λεμόνι για το σερβίρισμα

 

Ε κ τ έ λ ε σ η

Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Βάζουμε τις μπριζόλες σε σακούλες τροφίμων και ρίχνουμε μέσα τη μαρινάδα.

Κλείνουμε καλά τις σακούλες τροφίμων και τις βάζουμε στο ψυγείο από το βράδυ (ή τουλάχιστον για 12 ώρες).

Προτού τις ψήσουμε, στραγγίζουμε το κρέας και τις βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 45΄.

Τη μαρινάδα τη βράζουμε και τη δένουμε σε σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ.

Περιχύνουμε τις μπριζόλες με την ελαφριά σάλτσα από τη μαρινάδα.

Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ρίχνουμε λεμονάκι.

Συνοδεύουμε τις μπριζόλες με σαλάτα φρεσκοκομμένη ή/και πατάτες τηγανητές.

http://www.talcmag.gr/giami-giami/aromatikes-mprizoles/

Share
 

Κοτόπουλο με γιαούρτι και ζαφορά

 

1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες

2 λεμόνια

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

1 φακελάκι (0,25 gr) σκόνη κρόκο Κοζάνης

½ ποτήρι ελαιόλαδο

½ ποτήρι νερό

½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό

3 αυγά

αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο

 

Εκτέλεση

Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τον χυμό από τα λεμόνια, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το φασκόμηλο και τον κρόκο,

ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε για 4 ώρες στο ψυγείο. Μετά το βάζουμε στο ταψί

και το ψήνουμε με όλα τα ζουμιά από τα μυρωδικά, το λάδι και το λεμόνι στον φούρνο

για περίπου 45 λεπτά στους 220 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο. Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο.

Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά χτυπημένα με 2 κουταλιές νερό και με το μίγμα αυτό περιχύνουμε το κοτόπουλο.

Το ξαναβάζουμε στον φούρνο μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Χρησιμοποιούμε γιαούρτι με αρκετά λιπαρά για να μην κόψει όταν το ανακατεύουμε με τα αυγά, το νερό και το ψήνουμε.

http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/101/Kotopoulo-me-giaourti-kai-zafora

Share
 

Κατσίκι με άγριες αγκινάρες

 

Ένας εκπληκτικός μεζές της εποχής είναι οι άγριες αγκινάρες. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αγκινάρες που όλοι ξέρουμε,

εφόσον τρώμε μόνο το κοτσάνι και όχι το μπουμπούκι, μετά από λεπτομερές καθάρισμα από τις σκληρές ίνες.

Όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά δύσκολο να τις καθαρίσουμε, όμως αν ποτέ πέσουν στα χέρια σας,

προτείνω να τις δοκιμάσετε.

 

1 κιλό άγριες αγκινάρες

2 κιλά κατσίκι (μπροστινό μέρος) κομμένο σε μερίδες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φύλλα δάφνη

μαύρο πιπέρι

1 ποτηράκι κόκκινο κρασί

2 μεγάλες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες

1 μεγάλη κουταλιά πελτέ ντομάτα

ζωμό λαχανικών ή νερό

αλάτι

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό ζεματίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κατσίκι με το ελαιόλαδο να ροδίσει καλά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, συνεχίζουμε με την ντομάτα και τον πελτέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό,

αλατίζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί περιμένοντας καρτερικά.

Προς το τέλος προσθέτουμε τις αγκινάρες, ανακατεύουμε ελαφρά να δέσουν οι γεύσεις

και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ένα δεκάλεπτο μέχρι να μαλακώσουν λίγο, αλλά προσοχή όχι να λιώσουν.

Συνοδεύεται άριστα με πολλές, πολλές πατάτες τηγανισμένες στο ελαιόλαδο!

http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=2946

Share
 

Ετλί γιαζ τουρλουσού

 

Η προετοιμασία των λαχανικών είναι αυτό που θα σας πάρει την περισσότερη ώρα για την εκτέλεση αυτής της συνταγής.

Ωστόσο το αποτέλεσμα θα ανταμείψει την προσπάθεια και την υπομονή σας.

Ουσιαστικά είναι σαν να φτιάχνετε έναν ζωμό φρέσκων λαχανικών και μέσα σ’ αυτόν να μαγειρεύετε το κρέας.

Δεν έχουμε κάτι καλύτερο από αυτό!

1 κιλό κρέας μοσχάρι  κομμένο σε μερίδες
250 γρ. φρέσκα φασολάκια
250 γρ. μελιτζάνες
250 γρ. μπάμιες
250 γρ. κολοκυθάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χοντροκομμένες
3 πράσινες πιπεριές
1 μεγάλη πατάτα
1/2 φλ. λάδι
ξίδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ξεπλένουμε.

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους, τις ξεπλένουμε, τις αλατίζουμε, τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν,

τις ξεπλένουμε πάλι και τις στύβουμε καλά.

Καθαρίζουμε τις μπάμιες, τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις ραντίζουμε με ξίδι (για να μη βγάλουν «σάλιο»).

Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια.

Πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε κύβους.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι.

Βάζουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε όλα τα λαχανικά και τις πατάτες μαζί.

Αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 1/2 ώρα σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανακατεύουμε, γιατί θα διαλυθούν.

http://www.gourmed.gr/syntages/etli-giaz-toyrloysoy-kreas-me-lahanika?tid=1364

Share
 

Κοτόπουλο με σπαράγγια και μπέικον

 

 

500 γρ. σπαράγγια πράσινα, καθαρισμένα 
300 γρ. καπνιστό μπέικον χοντροκομμένο 
4 μισά από στήθος κοτόπουλου 
χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
2-3 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση

Ζεματίζουμε τα σπαράγγια σε βραστό νερό για 3 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε αμέσως σε παγωμένο νερό

για να σταματήσει το μαγείρεμα και να μη μαλακώσουν πολύ. Βάζουμε να κάψει ένα πολύ μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι,

χωρίς καμία λιπαρή ουσία. Ρίχνουμε το μπέικον και το μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει τραγανό.

Το βγάζουμε στην άκρη με τρυπητή κουτάλα. Σοτάρουμε το κοτόπουλο στο λίπος του μπέικον σε μέτρια φωτιά,

γυρίζοντάς το 2 - 3 φορές μέχρι να πάρει καστανόχρυσο χρώμα (αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ελαιόλαδο).

Σβήνουμε με το λεμόνι και προσθέτουμε καυτό νερό που να φθάνει μέχρι τη μέση του φαγητού.

Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο μέχρι να μαλακώσει τελείως.

Προσθέτουμε τα σπαράγγια και μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμα σε δυνατή φωτιά.

Πασπαλίζουμε με το μπέικον και το ξύσμα λεμονιού, κουνάμε το τηγάνι κυκλικά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σερβίρουμε με νερόβραστο ρύζι μπασμάτι.

http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2513605

Share
 

Σοφρίτο μοσχαράκι

 

1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
8-10 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. του τσαγιού ξίδι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα

http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=1&syntagi_id=61

Share
 

Κοτόπουλο με αγκινάρες αυγολέμονο

 

 

Το κοτόπουλο στην κατσαρόλα με αγκινάρες αυγολέμονο θα σας συναρπάσει με τα αρώματα

και την ξινούτσικη γεύση από το αυγολέμονο.

1/2 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
10 χοντροκομμένα ασκαλώνια (προσπαθήστε να κρατήσετε

όσο περισσότερο γίνεται από το χλωρό μέρος)

1 μεγάλο κοτόπουλο, κομμένο
νερό ή αραιός ζωμός από κοτόπουλο
1/2 φλιτζάνι κομμένος φρέσκος άνηθος
1/2 φλιτζάνι κομμένος φρέσκος μαϊντανός
αλάτι και πιπέρι
2 μεγάλα αυγά
φρεσκοστυμμένος χυμός 2 λεμονιών

Ε κ τ έ λ ε σ η

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε δυνατή φωτιά και έπειτα,

τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα.

Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτετε τα ασκαλώνια, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα τσιγαρίζετε μέχρι να μαζέψουν.

Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε όσο νερό ή ζωμό χρειάζεται για να καλυφθεί πλήρως.

Κλείνετε το καπάκι, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για περίπου 50 λεπτά.

Προσθέτετε τις καρδιές από τις αγκινάρες μαζί με τα μυρωδικά στην κατσαρόλα και ανακατεύετε ελαφρώς μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Αλατοπιπερώνετε όσο χρειάζεται και προσθέτετε όσο νερό ή ζωμό κρίνετε ότι είναι απαραίτητο.

Σκεπάζετε με το καπάκι και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες, για περίπου 30-35 λεπτά.

Χτυπάτε τα αυγά με το λεμόνι σε ένα μπολ μεταλλικό μεσαίου μεγέθους.

Παίρνετε μια κουταλιά από το ζουμί της κατσαρόλας και τη ρίχνετε στο λαδολέμονο, το οποίο συνεχίζετε να χτυπάτε.

Χύνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, την κατεβάζετε από τη φωτιά και κουνάτε την κατσαρόλα έτσι ώστε να πάει παντού το αυγολέμονο.

Σερβίρετε κατευθείαν.



Σημείωση: Αν και οι κατεψυγμένες αγκινάρες δεν έχουν σε καμία περίπτωση τη γεύση που δίνουν φρέσκιες καρδιές αγκινάρας,

μπορείτε για τη δική σας ευκολία να επιλέξετε τις πρώτες.

Σε αυτήν την περίπτωση, απαιτείται λιγότερη ώρα μαγειρέματος, γύρω στα 15 λεπτά δηλαδή,

και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να τροποποιήσετε αναλόγως τη συνταγή.

http://www.gourmed.gr/syntages/kotopoylo-stin-katsarola-me-agkinares-aygolemono?tid=24

Share
 

Σου περίσσεψε αρνί;

 

Σου περίσσεψε αρνί ή κατσίκι; Τέλεια!

Πρέπει να χαίρεσαι γιατί θα σε σώσουν από το extra μαγείρεμα!

Και όσο να 'ναι κουράστηκες αυτές τις ημέρες, δεν έφτιαξες και λίγα εδώ που τα λέμε!
Ιδού μερικές ιδέες και μαγειρικές λύσεις για να δεις τι θα φτιάξεις με τα περισσεύματα!

Συνταγή Νο1

Σπιτική πίτα με αρνί ή κατσίκι

Τι θα χρειαστείς
1 πακέτο φύλλο κρούστας
αρνί ή κατσίκι
200 γρ. τυρί ρεγκάτο 
1 φλιτζάνι γραβιέρα 
μαϊντανός
κρεμμύδια
μάραθος, άνηθος
γιαούρτι 
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Πώς θα τη φτιάξεις
Ψιλοκόβεις το αρνί που περίσσεψε και τα υπόλοιπα υλικά σου.

Σε λίγο λάδι σοτάρεις το κρέας.

Προσθέτεις τα κρεμμύδια και συνεχίζεις το σοτάρισμα.

Έπειτα προσθέτεις τον μάραθο και τον μαϊντανό, ανακατεύεις καλά.

Λαδώνεις ένα ταψί, στρώνεις το ένα φύλλο και από πάνω απλώνεις το γιαούρτι,

στη συνέχεια τη γραβιέρα κι από πάνω το κρέας.

Τέλος ρίχνεις το ρεγκάτο.

Σκεπάζεις την πίτα με το δεύτερο φύλλο και χαράζεις σε κομμάτια.

Λαδώνεις ξανά και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C.

Συνταγή Νο2

Σαλάτα

Τι θα χρειαστείς
μαρούλι 
αγγούρια
λάχανο
ντοματίνια
αρνί ψιλοκομμένο
αυγά κομμένα
κρουτόν 
σκελίδες σκόρδο

Πώς θα τη φτιάξεις
Βάζεις όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτεις αν θέλεις σος μουστάρδας!

 

Συνταγή Νο3

Μακαρονάδα με αρνί ή κατσίκι

Τι θα χρειαστείς
αρνί ή κατσίκι χωρίς λίπος 
1 πακέτο μακαρόνια
ελαιόλαδο
κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδου
ντομάτες
1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
δυόσμο ή θυμάρι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι, κουρκουμάς

Πώς θα τη φτιάξεις
Καθαρίζεις το κρέας από τα λίπη και το ψιλοκόβεις.

Ρίχνεις σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Προσθέτεις τις ντομάτες και τον πελτέ.

Προσθέτεις τον δυόσμο ή το θυμάρι και το κρέας.

Αφήνεις να σιγοβράσει μέχρι να πήξει η σάλτσα αρκετά.

Πριν την κατεβάσεις από τη φωτιά, ρίχνεις αλάτι, κουρκουμά και πιπέρι.

Πηγή: http://www.followme.gr/syntages-tips-tips/article/10184/soy-perissepse-arni-oi-kalyteres-left-over-syntages

Share
 

Το τέλειο αρνί στον φούρνο με πατάτες

 

Το αρνάκι στον φούρνο με πατάτες έχει θέση απόλυτης οικογενειακής σταθερής σε κάθε
μεγάλη εορταστική συνεύρεση. 
Κάτι σαν γευστικό «οικόσημο».
Συγγενείς, γονείς, θείοι και ξαδέρφια δεν μπορούν να διανοηθούν κάλεσμα χωρίς αυτό κύριο πιάτο 
(αν υπήρχε αντίστοιχο facebook group θα ήμασταν όλοι μέλη). Η συγκεκριμένη συνταγή,
παρά ταύτα, ουδεμία σχέση έχει με την οικογενειακή παράδοση.
Αποτελεί επαναστατική πράξη γευστικού αυτοπροσδιορισμού, που ευτυχώς τυγχάνει
καθολικής αποδοχής,
ακόμη και όσων δήλωναν ευθαρσώς ότι «δεν τους αρέσει το αρνί».

Χαρακτηριστικά της συνταγής

Εξαιρετικά απλή και εύκολη συνταγή, με εγγυημένο αποτέλεσμα.
Το μόνο μυστικό επιτυχίας ‒όπως πάντα‒ είναι η πρώτη ύλη: το αρνί πρέπει να είναι καλό.
Αυτό, για μένα τουλάχιστον, σημαίνει μικρό ζώο 6-7, το πολύ 8 κιλά, ντόπιο και θηλυκό,
εξαιρουμένης της καλοκαιρινής περιόδου, που τα αρνιά γευστικά είναι υποδεέστερα.

 

Υλικά (για 6 άτομα)

3-3,5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), «σπασμένο» για φούρνο απ’ τον χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο
1,5 -2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές

αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στυμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, 
απλά θα πάρει επιπλέον
τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα
 για να γίνει τραγανό.
Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!)
 και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου 
και πιέζοντάς τες,
«σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…
Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι.
Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.
Bάζετε το ταψί στον φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, 
ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες.
Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2,5 έως 3 ώρες, 
άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα.
Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα 
ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.

Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας 
ένα εξαιρετικά νόστιμο,
κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι,
 που έχει λιγότερο λίπος,
ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μη στεγνώσει.
Σ’ αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.
Πηγή: http://caruso.gr/telio-arnaki-fournou-patates/
Share
 

Βυζάντι Καρπάθου

 

Ένα βυζαντινό γαστρονομικό έθιμο αναβιώνει στην Όλυμπο της Καρπάθου την ημέρα του Πάσχα και ονομάζεται βυζάντι.

Στην Όλυμπο, λοιπόν, ετοιμάζουν αρνί ή κατσίκι γεμιστό με μυρωδικά και ρύζι ψημένο μέσα σε πήλινο σκεύος

στον σφραγισμένο με λάσπη ξυλόφουρνο. Το φαγητό σιγοψήνεται στον φούρνο όλη τη νύχτα

και είναι έτοιμο τις πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα. Αφού ανοιχτεί, στήνεται γλέντι με καρπάθιο κρασί και παραδοσιακούς χορούς.

 

1 αρνάκι γάλακτος με το συκώτι, τα νεφρά και τα πνευμόνια του
3 λεμόνια κομμένα στη μέση
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο
5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουτ. σούπας κύμινο, 1 κουτ. σούπας κανέλα και ½ κουτ. σούπας γαρίφαλο σκόνη
6 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα
6 φλιτζάνια ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο
1 φλιτζάνι σταφίδες
3 φλιτζάνια άνηθο ψιλοκομμένο

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Πλένουμε το αρνί, το τρίβουμε με τα λεμόνια και αλατίζουμε.

Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα εντόσθια. Σοτάρουμε τα εντόσθια,

τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο στο μισό ελαιόλαδο και βούτυρο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Βάζουμε το ρύζι και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μείνει το μισό ζουμί.

Βάζουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τον άνηθο. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Γεμίζουμε το αρνί και το ράβουμε. Αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και λάδι και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε για 1 ώρα στους 190°C και για 2-3 ώρες στους 150°C, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Πηγή: http://www.thecookbook.gr/article.asp?catid=28286&subid=2&pubid=63813219

Share
 

Τσιλίχουρδα [κερκυραϊκή μαγειρίτσα]

Τα τσιλίχουρδα είναι μια τοπική συνταγή της Κέρκυρας ‒ εκεί η μαγειρίτσα έχει άλλη «υπόσταση»:

ξεχάστε αυγολέμονα, σούπες και άλλα,

σιγοβράζεται μέχρι να μελώσει στο λαδάκι της!
Η παράδοση λέει ότι χρησιμοποιούνται και εντεράκια, τα οποία γίνονται πλεξούδα

και βράζουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά,

κάτι που μπορείτε να παραλείψετε αν δεν σας αρέσουν... αλλά μην το κάνετε!

1 συκωταριά αρνίσια

300 gr. εντεράκια καθαρισμένα και καλά πλυμένα

10 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 ματσάκια άνηθο

2 πράσα

4-5 λεμόνια

Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα.

Σε ένα πλατύ και βαθύ σκεύος ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τη συκωταριά

μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε και αν χρησιμοποιήσουμε εντεράκια είτε τα πλέκουμε

σε πλεξούδα είτε τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο ακόμη και τον χυμό 3 λεμονιών.
Σιγοβράζουμε τα τσιλίχουρδα μέχρι να μελώσει το φαγητό, περίπου 40-45 λεπτά, δεν προσθέτουμε νερό,

εκτός αν δούμε ότι χρειάζεται ελάχιστο. 
Τα τσιλίχουρδα πρέπει να βράσουν στα υγρά τους.
Ψιλοκόβουμε, αν κάναμε πλεξούδα, τα εντεράκια,

ανακατεύουμε και σερβίρουμε με πολύ-πολύ λεμόνι!

Πηγή: funkycook.gr

Share
 

Μπάτουδο Νάξου

 

1 κατσικάκι περίπου 8 κιλών  
1 κιλό ρύζι  
1 κιλό χόρτα, μαϊντανός
μάραθος, κρεμμυδάκια φρέσκα, σέλινο (από 1 ματσάκι) 
3-4 κρεμμύδια ξερά μέτρια 
1 φλ. ελαιόλαδο 
αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, και μερικές πατάτες

Εκτέλεση

Ξεκινώντας να φτιάχνουμε τη γέμιση, βάζουμε σε μία φαρδιά κατσαρόλα το ελαιόλαδο και προσθέτουμε ψιλοκομμένο

το ξερό κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα χορταρικά επίσης ψιλοκομμένα,

προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να μαραθούν για 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλατοπίπερο,

λίγο ακόμη νερό και τα αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά να πάρουν βράση. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προετοιμάζουμε το κατσικάκι.

Αφού το πλύνουμε και το στεγνώσουμε με χαρτί κουζίνας, το βάζουμε στο ταψί και του προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

Προσέχουμε να έχουν πάει τα υλικά παντού και εσωτερικά και εξωτερικά.

Γεμίζουμε με τη γέμιση και με μία γερή κλωστή ράβουμε την κοιλιά του κατσικιού.

Το τοποθετούμε σε ένα ταψί και προσθέτουμε τις πατάτες, αφού πρώτα τις έχουμε αλατοπιπερώσει και βάζουμε το λεμόνι και το λάδι.

Προσθέτουμε και λίγο νερό. Θα χρειαστεί περίπου 3 ώρες στους 190oC. Στο μέσον του χρόνου, πρέπει να το γυρίσουμε.

http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2505982

Share
 

Κατσίκι με σκόρδο & κάππαρη

 

6 σκελίδες σκόρδο
2 κουτ. σούπας ρίγανη ή θρούμπι, ή 1 κουτ. ξερό δεντρολίβανο
και 1 κουτ. ρίγανη ή θυμάρι
4 κουτ. σούπας κάππαρη, στραγγισμένη
1 κουτ. γλυκού, ή περισσότερο, μπούκοβο
ξύσμα απο 2 λεμόνια
1/4 φλιτζ. χυμό λεμόνι
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο και επιπλέον για τις πατάτες
2 κατσικίσια μπούτια και παϊδάκια
1/2 φλιτζ. ή περισσότερο, κρασί λευκό
1 κιλό πατάτες μικρές, ή μεγαλύτερες κομμένες σε κύβους 3-4 εκ.
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μπλέντερ βάλτε το σκόρδο, τη ρίγανη, την κάππαρη, το μπούκοβο, το ξύσμα, το λεμόνι, και το λάδι.
Δουλέψτε ανοιγοκλείνοντας το μοτέρ για να πάρετε πολτό. Κάντε στα μπούτια χαρακιές και αλείψτε τα με
τον πολτό του σκόρδου, πιέζοντας για να μπει μέσα. Βάλτε τα σε ταψί, σκεπάστε και αφήστε στο ψυγείο 1 νύχτα ή 24 ώρες.
Βγάλτε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσετε.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230°c. Βάλτε το κρέας σε γάστρα και βάλτε το στον φούρνο. Ψήστε 20΄.
Βγάλτε το ταψί από τον φούρνο και μεταφέρετε τα μπούτια σε άλλο ταψί. Σκεπάστε με διπλό αλουμινόχαρτο.
Στο ταψί αδειάστε το κρασί, και ξύστε με σπάτουλα να ανακατωθούν τα ξεραμένα κομματάκια για να γίνει
νόστιμη σάλτσα. Βάλτε τις πατάτες στο ταψί, προσθέστε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι, και ανακατέψτε.
Σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε για 30΄, ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσο ψημένο θέλετε το κρέας.

http://www.gourmed.gr/syntages/oles-oi-syntages/katsiki-me-skordo-kai-kapari?tid=27

Share
 

Μοσχαράκι λαγωτό Αρκαδίας

 

1/2 κιλό μοσχάρι
5-6 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. χυμό ντομάτας (φρέσκες ή ψιλοκομμένη ντομάτα κονσέρβας)
αλάτι, πιπέρι, λάδι
κανέλα, γαρίφαλο
50 γρ. καρύδια
μισό ποτήρι κόκκινο κρασί

Εκτέλεση

Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις μεριές.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο αφού το έχουμε τρίψει στο μπλέντερ
(να είναι τρίμμα και όχι εντελώς λιωμένο).
Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε νερό να σκεπάσει το κρέας, κανέλα, γαρίφαλο, αλάτι, πιπέρι,
χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Κατά διαστήματα το ελέγχουμε και προσθέτουμε νερό εφόσον χρειάζεται.
Στο μεταξύ απλώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180 βαθμούς
μέχρι να καβουρδιστούν ελαφρά.
Μόλις κρυώσουν καλά, τα κάνουμε σκόνη στο μπλέντερ.
Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο (κι έχει αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα), προσθέτουμε καρύδια
και βράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε με χυλοπίτες.

Share
 

Αρνί μπιριάνι

[για 2 μερίδες]

250 γρ. αρνί μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια

5 γρ. κανέλα ξύλο

1 γρ. κάρδαμο σπασμένο

1 γρ. τσίλι σκόνη

7 γρ. τζίντζερ τριμμένο

3 γρ. σκόρδο τριμμένο

1 γρ. τούρμερικ (κουρκουμάς)

20 γρ. γιαούρτι

5 γρ. χυμός λεμόνι

1 γρ. δυόσμος, χοντροκομμένος

1 γρ. κόλιανδρος φρέσκος, χοντροκομμένος

20 γρ. τηγανητά κρεμμύδια

200 γρ. ρύζι μπασμάτι

νερό αρωματισμένο με σαφράν

αλεύρι και νερό για το ζυμάρι της κατσαρόλας

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, εκτός από το ρύζι και τα τηγανητά κρεμμύδια.

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα υλικά που ανακατέψαμε στο μπολ και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε το ρύζι μπασμάτι και το μισομαγειρεύουμε.

Σουρώνουμε το ρύζι, κρατώντας το νερό της κατσαρόλας. Τοποθετούμε τα τηγανητά κρεμμύδια στην κατσαρόλα με το κρέας

και το σκεπάζουμε προσεκτικά με το ρύζι δημιουργώντας μια ομοιόμορφη στρώση.

Προσθέτουμε σαφράν στο νερό από το βράσιμο του μπασμάτι και ανακατεύουμε μέχρι το σαφράν να αφήσει το άρωμά του για 1-2 λεπτά.

Πασπαλίζουμε το ρύζι με το αρωματισμένο νερό. Τοποθετούμε προσεκτικά το ζυμάρι στο χείλος της κατσαρόλας

και τοποθετούμε το καπάκι πιέζοντάς το έτσι ώστε να σφραγίσουμε καλά την κατσαρόλα.

Μαγειρεύουμε στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 160°C.

http://www.yiannislucacos.gr/recipe/kreas/6227/arni-mpiriani#.VvjpxOKLTIU

Share
 

Χοιρινό με άγρια σπαράγγια & πένες

Οι συνταγές που είναι με λίγα υλικά, είναι οι αγαπημένες μου.

Όπως το σημερινό χοιρινό στην κατσαρόλα με άγρια σπαράγγια, πένες και κρητική γραβιέρα.

Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο!

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 μάτσο άγρια σπαράγγια (και από το μανάβη καλά είναι, αν μένουμε σε πόλη)
  • 3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 ποτήρια ζωμό
  • αλάτι πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 πακέτο πένες
  • γραβιέρα Κρήτης

  • Εκτέλεση
  • Τσιγαρίζουμε το κρέας σε μπόλικο ελαιόλαδο. Αφού πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μαζί.
  • Σβήνουμε με το κρασί, αλάτι, πιπέρι και σε 3-4 περίπου λεπτά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε.
  • Προσθέτουμε ζωμό σιγά σιγά, καθώς ψήνεται το κρέας μας, όταν χρειάζεται.
  • Πέντε λεπτά πριν κατεβάσουμε το κρέας από τη φωτιά, ρίχνουμε τα σπαράγγια και το θυμάρι.
  • Αφού σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
  • Βράζουμε τις πένες μας με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Δεν τις βουτυρώνουμε στο τέλος, απλά τους βάζουμε λίγο ελαιόλαδο έτσι ώστε να μην κολλάνε.
  • Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικη γραβιέρα Κρήτης!
  • Πηγή: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=4044
Share
 

Κανελόνια με κιμά

 

 

Φτιάξτε μια αγαπημένη συνταγή με βασικό υλικό τον κιμά και εμπλουτίστε την με τη δική σας προτίμηση σε σάλτσα και άλλα υλικά.

1 κιλό κιμά

5 ώριμες ντομάτες πολτοποιημένες ξεφλουδισμένες (3 για τον κιμά & 2 για τα κανελόνια)

1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένο)

1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

1 κ.γ. ζάχαρη

1 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένος)

1 ξύλο κανέλας

150 γρ. κεφαλογραβιέρα (τριμμένο) (100 για τον κιμά & 50 για τα κανελόνια)

150 γρ. κασέρι (τριμμένο) (100 για τον κιμά & 50 για τα κανελόνια)

Αλάτι

Πιπέρι

Λάδι

Νερό

25 κανελόνια

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζετε το λάδι και αφού κάψει βάζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να τσιγαριστούν.

Στη συνέχεια ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε καλά

μέχρι να τσιγαριστεί. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί.

Έπειτα ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός των τυριών) και ένα ποτήρι νερό.

Σκεπάζετε και αφήνετε να βράσει για μισή ώρα τουλάχιστον. Αφού ο κιμάς κρυώσει λίγο,

ρίχνετε τα τυριά και ανακατεύετε μέχρι να πάνε παντού.

Με ένα κουτάλι του γλυκού γεμίζετε τα κανελόνια με τον κιμά και τα βάζετε σε ένα βαθύ ταψί. Αφού τα βάλετε όλα,

ρίχνετε από πάνω την τριμμένη ντομάτα (τη σάλτσα). Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 40΄

σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Δύο λεπτά προτού να είναι έτοιμα τα κανελόνια ξεσκεπάζετε και ρίχνετε από πάνω τα τριμμένα τυριά,

τα βάζετε πάλι στον φούρνο και αφήνετε μέχρι να λιώσουν για να γίνουν ακόμη πιο απολαυστικά.

Τολμήστε να προσθέσετε κάποια υλικά που σας αρέσουν στη γέμιση ή να κάνετε μία παραλλαγή στη σάλτσα και να δοκιμάσετε τη δική σας εκδοχή.

Καλή σας όρεξη.

https://www.epithimies.gr

Share
 

Μοσχάρι στρογκανόφ

 

Πολλές οι εκδοχές της παλιάς ρωσικής συνταγής, εμείς σας δίνουμε μία από αυτές που τα «σπάει».

Στην υγεία του κόμη Στρογκανόφ!

500 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο* κομμένο σε λε­πτές λωρίδες πάχους 1/2 εκ.

2 κουτ. σούπας αλεύρι

50 ml ελαιόλαδο

200 ml ζωμός κότας ή λαχανικών

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή ξινόκρεμα ή σμετάνα (ξινή πηχτή κρέμα γάλακτος

που βρίσκουμε σε ρωσικά παντοπωλεία και ντέλι)

1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές

12 μικρά αγγουράκια τουρσί, κομμένα στη μέση

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

http://www.gastronomos.gr/sintages/1166/moschari-strogganof

Share
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Νέα Προϊόντα