Το κυνήγι, όπως και να το κάνεις, είναι φαγητό γιορτής. Κάνει το τραπέζι γιορτινό, από μόνο του.
Ειδικά το αγριογούρουνο, βρίσκεται πιο κοντά μας τα τελευταία χρόνια, αφού υπάρχουν μονάδες εκτροφής,
απ’ όπου το προμηθεύονται πολλά κρεοπωλεία των πόλεων. Αν το μαγείρεμά του σας προβληματίζει,
θα σας πούμε ότι δεν έχει καμία δυσκολία.
http://www.athinorama.gr/umami/choices/default.aspx?id=2004511&sec=Umamifood
Το ζαρκάδι δεν είναι ένα κρέας που θα το μαγειρέψετε συχνά - είναι όμως το κρέας που θα αναζητήσετε τις μέρες γιορτής.
Τώρα που η κουζίνα σας ανοίγει για την οικογένεια και τους φίλους, το τραπέζι στρώνεται με τα καλά του,
η συνταγή που σας προτείνουμε θα σας ανεβάσει στην εκτίμηση των καλεσμένων σας και θα απολαύσετε μαζί τους
όχι μόνο ένα ξεχωριστό φαγητό αλλά και τα φιλιά, τις αγκαλιές, την αγάπη τους!
http://www.funkycook.gr/zarkadi-me-meli-kai-ouiski/
Η πάπια δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή στην Ελλάδα. Την τρώμε στα εστιατόρια που ξενοφέρνουν,
κι εκεί συνήθως ως «μαγκρέ» (magret), δηλαδή στήθος απομονωμένο από το υπόλοιπο πτηνό
και ψημένο ολόκληρο ως κόντρα φιλέτο ας πούμε, και σερβιρισμένο κομμένο σε λεπτές φέτες,
καραμελωμένο απ’ έξω και ροζ από μέσα. Νόστιμο, δεν λέω, αλλά λίγο βαρετό.
Και στην αγορά, όταν τη βρίσκουμε, έτσι τη βρίσκουμε... μαγκρέ πακεταρισμένο σε κενό αέρος,
με προέλευση συνήθως τη Γαλλία. Φαντάζεται κανείς όλους εκείνους τους Γάλλους παραγωγούς να ξερογλείφονται
κρατώντας τα νοστιμότατα και ζουμερά πόδια για κονφί και στέλνοντας τα ζελατιναρισμένα στήθη προς ανατολάς.
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=1911
1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα
1 λίτρο κόκκινο κρασί
20 αποξηραμένα δαμάσκηνα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 μάτσο σέλινο ψιλοκομμένο
2 καρότα ψιλοκομμένο
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1/2 μάτσο δεντρολίβανο
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/44/Moschari-me-damaskina-kai-kokkino-krasi
4 φέτες από κότσι μοσχαρίσιο, γύρω στα 400 - 500 γρ. η κάθε μία
150 ml ελαιόλαδο
300 γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1.200 γρ. ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
500 γρ. γιαούρτι
150 ml κρασί λευκό
250 ml ζωμός κότας
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1 δαφνόφυλλο, φρέσκο ή ξερό
5 - 6 κλωνάρια θυμάρι, προτιμότερο φρέσκο, αλλιώς ξερό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα πολύ χοντρά κοτσάνια)
Εκτέλεση
Αλατίζουμε τις φέτες του κρέατος και τις σοτάρουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά
για 5 λεπτά από την κάθε μεριά έτσι ώστε να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα. Μεταφέρουμε το κρέας από την
κατσαρόλα σ’ ένα ταψί που ίσα να το χωράει. Στην ίδια κατσαρόλα που σοτάραμε το κρέας ρίχνουμε το κρεμμύδι
και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 7 - 8 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το κρασί και τον ζωμό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 - 2 λεπτά ακόμα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130° C.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από τις φέτες κρέατος και το γιαούρτι από πάνω.
Τακτοποιούμε το δαφνόφυλλο, τα κλωνάρια θυμαριού και το γλυκάνισο ανάμεσα στις φέτες κρέατος.
Σκεπάζουμε το ταψί καλά με ένα αλουμινόχαρτο (πρέπει να είναι πολύ καλά σκεπασμένο)
και το ψήνουμε στον φούρνο στους 130° C για 5 ώρες. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα υγρά μέσα στο ταψί εξατμισθούν,
προσθέτουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Τα τελευταία 30 λεπτά ξεσκεπάζουμε το φαγητό μας,
δυναμώνουμε λίγο τον φούρνο και αφήνουμε τα υγρά να εξατμισθούν και το κοκκινιστό μας να μελώσει.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε μέσα τον μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και το αφήνουμε
να ξεκουραστεί για 10 λεπτά προτού το σερβίρουμε.
http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/140/Osso-bucco-me-giaourti
Μια συνταγή εξαιρετική με άποψη, στιλ και νοστιμιά. Ο συνδυασμός της σάλτσας πέστο
μέσα στην κρέμα γάλακτος και τα σοταρισμένα τοματίνια την κάνει αξεπέραστη πρόκληση για όλους μας.
1 κουταλιά ελαιόλαδο
4 φιλέτα από στήθος κοτόπουλο
200 γρ. ντοματίνια
3 κουταλιές σάλτσα πέστο
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
φρέσκο βασιλικό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σ’ ένα τηγάνι.
Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο περίπου για 15 λεπτά μέχρι σχεδόν να έχει γίνει.
Αλατοπιπερώνουμε.
Κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι για να μαγειρευτούν για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε την κρέμα μαζί με τη σάλτσα πέστο για να γίνουν σάλτσα.
Μετά από 1-2 λεπτά σερβίρουμε και συνοδεύουμε το πιάτο μας με σπυρωτό πιλάφι.
Διάρκεια: 30-35 λεπτά
Ένα ποτήρι ροζέ κρασί είναι η πρότασή μας.
http://www.lovecooking.gr/syntages/mageiriki/poulerika-kynigi/6243-yperoxo-kotopoylo
1 κιλό μοσχάρι από μαλακό κομμάτι
3 πατάτες μέτριες
2 καρότα σε κομμάτια
Λίγα φύλλα σέλινου κομμένα
2 μεγάλα κρεμμύδια σε κομματάκια
1/2 λάχανο μέτριο σε κομμάτια λίγο πιο χοντροκομμένα από αυτά που κόβουμε για σαλάτα
1 ντομάτα ώριμη, σε κομματάκια
1/2 κούπα τριμμένη ντομάτα
1/2 κούπα λάδι
1 κουταλιά βούτυρο
1 φλιτζανάκι ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
1 παντζάρι βρασμένο σε κομμάτια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε κομμάτια μικρά. Το βάζουμε να βράσει, και αφαιρούμε τον αφρό.
Σε ένα τηγάνι, και σε σιγανή φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το λάδι και το βούτυρο.
Σβήνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε και τις ντομάτες να βράσουν για λίγα λεπτά.
Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας αφού αυτό έχει μαλακώσει, και προσθέτουμε
τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια, τα καρότα, το σέλινο και το λάχανο.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο μπούκοβο. Αφήνουμε να βράσουν τα λαχανικά,
αφαιρούμε από την κατσαρόλα 2-3 κομμάτια βρασμένης πατάτας τα πολτοποιούμε στο μούλτι, και τα ξαναρίχνουμε.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε, αν θέλουμε, και το βρασμένο παντζάρι.
http://russianblog11.blogspot.gr/p/blog-page_7.html
4 - 6 μεγάλα ορτύκια
2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή φυτίνη
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό ζωμό κρέατος
μαϊντανό
λεμόνι
αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση
Μαδάμε και καψαλίζουμε τα ορτύκια. Αφαιρούμε τα εντόσθια, τα πλένουμε και τα τσιγαρίζουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ζεσταίνουμε σε ένα μπρίκι (όχι σε ανοιχτή φλόγα,
π.χ. γκαζάκι, γιατί είναι εύφλεκτο όταν ζεσταθεί ) το κονιάκ και περιχύνουμε τα ορτύκια. Βάζουμε αμέσως φωτιά. Όταν η φλόγα σβήσει, προσθέτουμε τον ζωμό κρέατος και κλείνουμε το καπάκι.
Αφήνουμε να σιγοψηθούν για 24 λεπτά Σερβίρετε τα ορτύκια με συνοδευτικά επιλογής μας.
Για μια εντυπωσιακή παρουσίαση, γαρνίρουμε το πιάτο με μαϊντανό και με τέταρτα λεμονιού.
Πηγή: http://www.sidages.gr
Αποβραδίς τρίψτε καλά το κρέας με 3 κουτ. σούπας αλάτι, 1 κ. ζάχαρη και αφήστε το ξεσκέπαστο στο ψυγείο όλη τη νύχτα (προαιρετικά).
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150° C. Ξεπλύνετε το κουνέλι καλά στη βρύση και στεγνώστε το με χαρτί κουζίνας.
Σε γάστρα, πήλινο σκεύος ή σε βαθύ τηγάνι με σκέπασμα βάλτε το κουνέλι με το κρεμμύδι, το σκόρδο,
τη δάφνη, γαρίφαλο, τους ολόκληρους κόκκους πιπέρι, το γλυκάνισο, τον ιουνίπερο, το καρδάμωμο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, τους κόκκους μουστάρδα και 1 κουτ. σούπας αλάτι.
Βάλτε ελαιόλαδο να σκεπάζει τα υλικά και να περισσεύει επάνω 1 εκ. περίπου
και καλύψτε την επιφάνεια του ελαιόλαδου με λαδόχαρτο κομμένο ώστε να καλύπτει την επιφάνεια του λαδιού.
Κλείστε το σκέπασμα και τοποθετήστε το φαγητό στο φούρνο, να σιγοψηθεί 3 ώρες περίπου,
μέχρι να μαλακώσει το κρέας αλλά να μην πέφτει από τα κόκαλα - ελέγχετε πότε πότε, να μη κοχλάζει το ελαιόλαδο,
ρυθμίζοντας τη φωτιά ανάλογα. (Στο σημείο αυτό, αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε το φαγητό να κρυώσει
και να το διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες. Προτού συνεχίσετε, ξαναζεστάνετε σε σιγανή φωτιά
το κουνέλι μέσα στο λάδι του αλλιώς το κέντρο του κρέατος θα μείνει κρύο.)
Προθερμάνετε την ψησταριά, ό,τι είδους χρησιμοποιείτε (κάρβουνα, γκάζι, πλάκα μαντεμένια), να κάψει καλά.
Βγάλτε το κουνέλι από το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι - φυλάξτε το λάδι για το σερβίρισμα (δείτε και Σημείωση).
Καψαλίστε το κουνέλι στη σχάρα, γυρίζοντας τα κομμάτια βιαστικά από όλες τις μεριές, ίσα να πάρει μυρωδιά
και να μαρκαριστεί, αφού το κρέας είναι ήδη έτοιμο. Περιχύστε με λίγο από το ελαιόλαδο, στύψτε από πάνω λεμόνι και σερβίρετε αμέσως.
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=2108
1.200 γραμμ. μοσχάρι (ποντίκι, νουά ή κιλότο) 3 κ.σ. ελαιόλαδο 3 μέτρια κρεμμύδια σε λεπτές φέτες 1 μπουκάλι (750 ml) λευκό ξηρό κρασί (όπως Μοσχοφίλερο ή Chardonnay) 2 κ.σ. μουστάρδα 3 σκελίδες σκόρδο κομμένο στη μέση 1 συσκευασία (400 γραμμ.) πομοντόρια (ολόκληρα μακρουλά ντοματάκια) αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι Μυρωδικά: 2-3 κλωνάρια μαϊντανό, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή λίγο ξερό,
1 δαφνόφυλλο και λίγο εστραγκόν (προαιρετικά).
Εκτέλεση
Ζητήστε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε μεγάλες μπουκιές. Σε κατσαρόλα και σε μέτρια προς δυνατή
φωτιά σοτάρετε το κρέας στο ελαιόλαδο λίγο-λίγο κάθε φορά (για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού)
μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το βγάζετε με λαβίδα ή τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και το κρατάτε σκεπασμένο μέχρι να το ροδίσετε όλο.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 5΄ μέχρι να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα.
Τα σβήνετε με το κρασί και με κουτάλα ή σπάτουλα τρίβετε τη βάση της κατσαρόλας
έως ότου διαλυθούν οι καραμελωμένοι και στερεοποιημένοι πλέον χυμοί του σοταρίσματος.
Αφήνετε το κρασί να έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε γύρω στα 8΄-10΄,
μέχρι να μειωθεί στο μισό ο χυμός του. Προσθέτετε τη μουστάρδα και ανακατεύετε με σύρμα να διαλυθεί.
Ρίχνετε το σκόρδο και τα πομοντόρια.
Τυλίγετε τα μυρωδικά σε τουλπάνι. Το δένετε με σπάγκο και το ρίχνετε στην κατσαρόλα,
στερεώνοντάς το στο χερούλι (για να μπορέσετε να το αφαιρέσετε εύκολα στο τέλος του μαγειρέματος).
Προσθέτετε το σοταρισμένο κρέας με όλους τους χυμούς που έχει αποβάλει στην πιατέλα.
Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε για 2 ώρες, ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας.
Αφαιρείτε το αρωματικό μπουκέτο και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κρέας σε πιατέλα και σκεπάζετε.
Συνεχίζετε το βράσιμο της σάλτσας μέχρι να πυκνώσει και να μειωθεί ο όγκος της κατά το 1/3, περίπου ακόμα 10΄.
Ρίχνετε ξανά το κρέας στη σάλτσα που έχει δέσει και ανακατεύετε ελαφρά. Το σερβίρετε με ρύζι.
http://www.argiro.gr
Σπιρτόζικη και λαχταριστή, σας υπόσχεται γκουρμέ γεύσεις με φθηνά υλικά
Περίπου 1.800 γρ. γαλοπούλας, στήθος ή μπούτι (σε κομμάτια) 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ½ λίτρο σαμπάνια brut 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος (0,20 lt) 75 γρ. βούτυρο αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
Αλατοπιπερώστε τα κομμάτια της γαλοπούλας και μετά περάστε τα από το αλεύρι.
Ζεστάνετε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και, μόλις κάψει, βάλτε τη γαλοπούλα για 10 λεπτά
γυρίζοντάς τη απ’ όλες τις μεριές για να ροδίσει.
Ρίξτε τη σαμπάνια. Σκεπάστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία και αφήστε για 40 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάστε και αφήστε το φαγητό στη φωτιά για 15 λεπτά ακόμα.
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε και αφήστε για 3 λεπτά.
Σερβίρετε σε βαθιά ζεστή πιατέλα.
(Η υπόλοιπη σαμπάνια θα χρησιμοποιηθεί για αφρόλουτρο.)
http://www.gourmed.gr/syntages/galopoyla-me-sampania?tid=22
Για τα μακαρόνια
500 γρ. μακαρόνια χοντρά
Αλάτι
Για τον κιμά
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
200 γρ. βασιλομανιτάρια μουλιασμένα σε νερό και ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας λάδι τρούφας
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
8 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
400 γρ. κιμά χοιρινό
450 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
1 αυγό χτυπημένο
1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 ξυλάκι κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
½ φλιτζ. αλεύρι
½ φλιτζ. βούτυρο
2 ½ φλιτζ. γάλα χλιαρό
½ φλιτζ. μετσοβόνε τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζετε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε όσο κρατάνε ακόμη (al dente) και τα στρώνετε στο ταψί.
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετε τον κιμά και τον σοτάρετε για λίγα λεπτά,
ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει. Ρίχνετε τα ντοματάκια, τον βασιλικό, τα βασιλομανιτάρια, τις λιαστές ντομάτες
και το λάδι τρούφας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και βράζετε για περίπου 15 λεπτά.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, μόλις κρυώσει ο κιμάς, προσθέτετε
το χτυπημένο αυγό και την τριμμένη φρυγανιά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο C. Ζεσταίνετε το βούτυρο και διαλύετε μέσα το αλεύρι
ανακατεύοντας με το σύρμα. Ενσωματώνετε και το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς
μέχρι να γίνει μια ομοιογενής κρέμα. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, αλατοπίπερο και το τριμμένο τυρί.
Ρίχνετε τον κιμά στα μακαρόνια και ανακατεύετε να μοιραστεί ομοιόμορφα.
Καλύπτετε το παστίτσιο με την μπεσαμέλ και το ψήνετε για περίπου 45΄-50΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/265/Pastitsio-me-basilomanitaria-ladi-troufas-kai-liasti-ntomata
1 κ. μοσχαρίσια ή βοδινά μάγουλα, καθαρισμένα από το πολύ λίπος 1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση από ξινόμαυρο) 800 γρ. ντομάτες ώριμες, στον τρίφτη (εκτός εποχής, ντοματάκια κουτιού με τον χυμό τους) 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 2 καρότα σε φετάκια 2 μέτρια σέλερι, σε φέτες 1/3 φλ τσ. ε.π. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. βούτυρο κόκκοι μπαχάρι αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε, στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε καλά τα μάγουλα.
Σε φαρδύ, αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και σιγοψήνουμε για 5-6 λεπτά, ανακατεύοντας.
Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε μπολ. Προσθέτουμε στο σκεύος το υπόλοιπο ελαιόλαδο
και βούτυρο και ροδίζουμε τα μάγουλα απ’ όλες τις πλευρές, γυρίζοντάς τα δυο-τρεις φορές, για 10 λεπτά τουλάχιστον.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και τα λαχανικά και σιγοψήνουμε όλα μαζί 5-6 λεπτά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε να κοχλάσει 2-3 λεπτά,
για να εξατμιστεί αρκετό από το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 10 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, μεταφέρουμε το φαγητό σε γάστρα και το βάζουμε στον φούρνο.
Αφήνουμε να ψηθεί 3-3 1/2 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει πολύ και να μελώσει το κρέας.
Είναι προτιμότερο να σταθεί το φαγητό 2-3 ώρες προτού σερβιριστεί, οπότε το ζεσταίνουμε.
http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2003582
Οι σαλάτες που συνδυάζουν λαχανικά, φρούτα, πρωτεΐνες και ξηρούς καρπούς είναι ψηλά στις προτιμήσεις μου.
Με κάτι τέτοιες μπορώ να αντικαταστήσω ολόκληρα γεύματα. Φροντίζοντας πάντα να ικανοποιώ
τόσο τις ανάγκες του (απαιτητικού) οργανισμού μου, όσο και τις ορέξεις μου. Κυρίως αυτές, δηλαδή.
1 μεσαίου μεγέθους αραβική πίτα ολικής άλεσης
200 γρ. σπανάκι
150 γρ. ψητό φιλέτο από κοτόπουλο
άφθονες λεπτοκομμένες φετούλες ανανά
ξύσματα παρμεζάνας
1 κ.σ. ηλιόσπορο καθαρισμένο
1 κ.σ. σησαμέλαιο
1 κουταλιά μπαλσάμικο με σύκο
Εκτέλεση
Σε αντικολλητική φόρμα ψήνω την αραβική πίτα μέχρι να μπορεί να σταθεί μόνη της σαν φωλιά.
Ωστόσο ετοιμάζω τη σαλάτα. Ψήνω σε γκριλ το φιλέτο από στήθος κοτόπουλου.
Αλάτι, πιπέρι, δεντρολίβανο. Το κόβω σε μικρές-μικρές μπουκίτσες. Πλένω καλά το σπανάκι και το στραγγίζω.
Κόβω λεπτές φετούλες ανανά και ξύσματα παρμεζάνας.
Βγάζω από τον φούρνο τη φωλιά μου και την αφήνω για 5 λεπτά να κρυώσει.
Στη συνέχεια προσθέτω το σπανάκι (ας έχουν φύγει καλά καλά τα νερά από το πλύσιμό του),
ύστερα το κοτόπουλο, τον ανανά, τον ηλιόσπορο, την παρμεζάνα, το σησαμέλαιο και το μπαλσάμικο.
Ήσυχο ανακάτεμα.
Αν όχι ένα ποτήρι λευκό φρουτώδες στη γεύση κρασί,
σίγουρα το αγαπημένο μου ανθρακούχο νερό με το ένα παγάκι και τη λεπτοκομμένη φετούλα lime.
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=3188
2 κούπες κριθαράκι χοντρό
1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά
½ κ.γ. φρέσκια ρίγανη
¼ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. σκόνη κανέλας
¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
450 γρ. άπαχο αρνίσιο κιμά
1 σκελίδα σκόρδου
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
1 ½ κ.γ. ελαιόλαδο
2 κούπες ντοματοπελτέ
¾ κούπας τυρί φέτα, θρυμματισμένη (περίπου 85 γρ.)
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο C και στη συνέχεια μαγειρέψτε το κριθαράκι βάσει των οδηγιών του πακέτου,
παραλείποντας το αλάτι και τυχόν μαγειρικά λίπη. Στραγγίστε και διατηρήστε το κριθαράκι ζεστό.
Σε μια λεκάνη μεσαίου μεγέθους ανακατέψτε την τριμμένη φρυγανιά, τη ρίγανη, το αλάτι,
την κανέλα, το πιπέρι, τον κιμά και το σκόρδο. Προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα ασπράδια του αυγού ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Φτιάξτε 12 κεφτεδάκια από το μείγμα. Καλύψτε τα κεφτεδάκια με ένα καθαρό πανί και αφήστε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (που να μπαίνει στον φούρνο) ζεστάνετε το λάδι σε μεσαία-υψηλή φωτιά.
Τοποθετήστε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και τηγανίστε τα για 8 λεπτά. Γυρίστε τα κεφτεδάκια γύρω-γύρω
μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές (πρέπει να πάρουν ένα καφέ χρώμα).
Στραγγίστε τα κεφτεδάκια (πάνω σε χαρτί κουζίνας) και καθαρίστε το τηγάνι από τα λάδια με χαρτί κουζίνας.
Τοποθετήστε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι. Με μια κουτάλα καταβρέξτε τα κεφτεδάκια με τον ντοματοπελτέ.
Πασπαλίστε τα κεφτεδάκια με το τυρί.
Ψήστε τα κεφτεδάκια στον φούρνο στους 190ο C για 11 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα.
Πασπαλίστε τα κεφτεδάκια με την υπολειπόμενη 1 ½ κ.γ. μαϊντανού.
Σερβίρετε το κριθαράκι και περιχύστε με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα ντομάτας.
Πηγή: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/382/Kritharaki-me-keftedakiahttp
200 γρ. ψημένο αρνί, χωρίς κόκαλο, ψιλοκομμένο
2 μέτρια κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
4 μεγάλες φέτες πολύσπορο ψωμί ή ολικής
4 κουτ. σούπας στραγγιστό γιαούρτι
3 κουτ. σούπας σάλτσα χρένου (horseradish - στα σούπερ μάρκετ)
3 κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
λίγα φύλλα ρόκας
40 ml ελαιόλαδο
χοντρό αλάτι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, για περίπου 5-6 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ξίδι,
ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για άλλα 3-4 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατεύουμε σε μικρό μπολ το γιαούρτι με τη σάλτσα χρένου. Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμί,
τις αλείφουμε με το γιαουρτένιο μείγμα και μοιράζουμε πάνω σε κάθε μία το τσάτνεϊ κρεμμυδιού.
Βάζουμε σε κάθε μία φέτα περίπου 40-50 γρ. αρνί, γαρνίρουμε, αν θέλουμε,
με λίγα φύλλα ρόκας και χοντρό αλάτι και σερβίρουμε.
http://www.gastronomos.gr/sintages/7264/Mprousketes-me-psito-arni-kai-eukolo-tsatnei-kremmudiou?sc=7&p=4
1 κοτόπουλο (1,5-2 κιλά), κομμένο σε μερίδες
120 γρ. ελαιόλαδο
250 γρ. κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
150 γρ. πιπεριές πράσινες, κομμένες σε λωρίδες
350 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, ολόκληρα χωρίς κοτσάνια
30 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
20 γρ. αλεύρι
125 γρ. κρασί λευκό
150 γρ. ντομάτα κονκασέ
500 γρ. ζωμό κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνη
10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
αλάτι
Εκτέλεση
Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές.
Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο
μέχρι να ροδίσει καλά σε όλες τις πλευρές του. Βγάζουμε από την κατσαρόλα και πετάμε τα λίπη.
Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
Αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα τα κρεμμύδια και να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, αλατίζουμε και προσθέτουμε τον ζωμό.
Επαναφέρουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, φέρνουμε τον ζωμό σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Προσθέτουμε τη δάφνη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία,
μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Δοκιμάζουμε το φαγητό για αλάτι και προσθέτουμε το θυμάρι. Αν η σάλτσα είναι αραιή, μπορούμε να τη βράσουμε για λίγη ώρα χωριστά από το κοτόπουλο,
ώστε να συμπυκνωθεί στην πυκνότητα που επιθυμούμε.
http://www.yiannislucacos.gr/recipe/kotopoylo-poylerika/3103/kotopoylo-katsiatore#.Vi3Z67fhDIU
(για 4 άτομα) 1 κιλό γίδα κομμένη σε κομμάτια 3 σκελίδες σκόρδο 3 κρεμμύδια 4 πατάτες 4 καρότα 1 ματσάκι δυόσμο 1 κουτ. σούπας διάφορα μπαχαρικά (μπαχάρι, γαρίφαλα, μαύρο πιπέρι, κάρδαμο) Αλάτι, πιπέρι Λεμόνι για το σερβίρισμα
Πηγή: http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=8&syntagi_id=291
Για το κρέας
1 κιλό μοσχάρι ελιά, χωρίς κόκαλο και χωρίς λίπος κομμένο σε κομμάτια των 4 εκ.
2 κ.σ. ηλιέλαιο
2 κρεμμύδια ξερά λεπτά κομμένα σε φέτες
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο (μόνο φύλλα)
30 γρ. αλέυρι γ.ο.χ.
1 κύβο κοτόπουλο
1 λίτρο νερό
2 φύλλα δάφνης
αλάτι
πιπέρι
Για τα dumplings
240 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
θυμάρι
1 πρέζα αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 κούπα γάλα πλήρες
Πηγή: http://akispetretzikis.com/el/categories/kreas/moscharaki-me-dumplings
Μπορεί το κρέας του κουνελιού να μην επισκέπτεται συχνά την κουζίνα και το τραπέζι μας ‒γιατί άραγε;‒
όμως συγκεντρώνει όλα τα καλά: τιμή προσιτή, ελάχιστα λιπαρά και μεγάλη νοστιμιά.
Ταιριάζει με αμέτρητες συνταγές. Αυτή που σας προτείνω σήμερα, για αρωματικό κουνέλι κατσαρόλας,
είναι απλή αλλά ιδιαίτερη στη γεύση, χάρις στα σπόρια του κάρδαμου που θα του δώσουν ξεχωριστό άρωμα.
Πηγή: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=3535
|
|