Το τραπέζι της Αποκριάς (ή Αποκράς στην κρητική ντοπιολαλιά) περιλαμβάνει μερικά
από τα πιο ανθυγιεινά κρητικά εδέσματα. Τυριά, μακαρόνια και πιλάφια με στακοβούτυρο, πολλά γλυκά.
Η αλήθεια είναι βέβαια ότι αν τα καταναλώνει κανείς μόνο στις Απόκριες και τις γιορτές,
όπως έκαναν στο παρελθόν, δεν χαλάει ο κόσμος. Το κακό με μας τους σύγχρονους
είναι ότι τα έχουμε εντάξει μέσα στην καθημερινότητά μας κι έτσι αυτή η υπερβολή
δημιουργεί τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που όλοι γνωρίζουμε και στην υγεία μας και στην εμφάνισή μας.
Το κρέας, λοιπόν, που συνδέεται άρρηκτα με το κρητικό αποκριάτικο τραπέζι είναι το κρέας των αμνοεριφίων.
Το λέμε οζίστικο ή ωζίστικο (οζό ή ωζό είναι το ζώο γενικά και χρησιμοποιείται κυρίως για αρνιά και ρίφια).
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=3982