Πουλερικά - καπόνι

 

Πηγή: http://www.athinorama.gr

Καπόνι με μπύρα, αντίβ και αχλάδια

1 καπόνι 3 κιλά
50 cl μπίρα
8 αντίβ
2 αχλάδια
Θυμάρι
Τσάιβς ψιλοκομμένο
30 γρ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Καθαρίζουμε το πουλί, το πλένουμε, το στεγνώνουμε και το αλατοπιπερώνουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο πολύ ζεστό. Βάζουμε το βούτυρο σε βαθύ τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, σε μέση προς δυνατή φωτιά, και βάζουμε το καπόνι να πάρει χρώμα απ όλες τις μεριές. Το ψήνουμε μετά για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, κόβουμε τα αντίβ στα δύο και τα αχλάδια στα τέσσερα, αφαιρώντας τους κουκούτσια και κοτσάνια. Μόλις τελειώσει το ψήσιμο του καπονιού, βάζουμε το πουλί σε πιατέλα και το αφήνουμε πάνω στην ανοιχτή πόρτα, ανάβοντας το φούρνο σε θερμοκρασία χλιαρή. Παίρνουμε το σκεύος του ψησίματος, αφαιρούμε τα λίπη του καπονιού και πάνω στη φωτιά σβήνουμε με την μπίρα, βάζοντας να πάρει βράση. Ξύνουμε με ξύλινη σπάτουλα τον πάτο για να αξιοποιήσουμε τους χυμούς του ψησίματος και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μείνει το 1/3 των υγρών.

Το χύνουμε κατόπιν σε κατσαρόλα και προσθέτουμε αχλάδια και αντίβ. Τα σιγομαγειρεύουμε σκεπασμένα για 25 λεπτά (να γίνουν τρυφερά, αλλά να κρατούν το σχήμα τους). Ελέγχουμε αλάτι και πιπέρι Βγάζουμε τα αντίβ και τα αχλάδια και τα βάζουμε γύρω από το καπόνι. Τελειώνουμε τη σάλτσα, βράζοντάς την μέχρι να μείνει μισή, προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος, και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά. Στο τέλος προσθέτουμε τσάιβς.
Share
 


Νέα Προϊόντα