Καρέ αρνιού με κρούστα μυρωδικών

 

για 4 άτομα
1 καρέ αρνιού, περίπου 900 γραμμ.

1 κ.κ. φρέσκο ή ½ κ.κ. ξερό βασιλικό ψιλοκομμένο
1
κ.κ. δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1
κ.κ. κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
1
κ.κ. φρέσκο θυμάρι (τα φυλλαράκια)
2
κ.σ. θυμαρίσιο μέλι
2
κ.σ. ελαιόλαδο
1
κ.σ. γλυκιά μουστάρδα
½
κ.σ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να μας ετοιμάσει το καρέ χωρίς να το χωρίσει ή να σπάσει τα παϊδάκια μικρά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175oC. Βάζουμε το καρέ σε ένα ταψί.

Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλείφουμε με το μείγμα το αρνί.

Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.


Εκτός από τα μυρωδικά, μπορούμε να προσθέσουμε και μία μικρή σκελίδα σκόρδου.

Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τη μυρωδιά του αρνιού, αν είναι πολύ έντονη.

http://www.homefood.gr/recipes/recipe.asp?cat=1&id=1254

Share
 

Κοτόπουλο με λεμόνι και ελιές

 

Πιάτο από τη Βόρεια Αφρική σήμερα, πολύ ταιριαστό όμως και σ' αυτήν την πλευρά της Μεσογείου...

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ξεφλουδισμένες

2 κουταλιές του γλυκού πάπρικα

2 κουταλιές του γλυκού κύμινο σκόνη

1/2 κουταλιά του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 φιλέτα κοτόπουλου

1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά του γλυκού σαφράν

2 κουταλιές του γλυκού κουρκουμά σκόνη

100 γραμμάρια πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι

2 μεγάλα λεμόνια

Εκτέλεση

Λιώστε τις σκελίδες σκόρδου σε πάστα μαζί με λίγο λεμόνι. Αναμείξτε με την πάπρικα,

το κύμινο, το μαύρο πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.

Προσθέστε το κοτόπουλο και αφήστε το όσο μπορείτε. Ζεστάνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα.

Προσθέστε το κοτόπουλο και μαγειρέψτε το απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Σηκώστε το κοτόπουλο με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέστε το κρεμμύδι με λίγο περισσότερο λάδι, αν έχει τελειώσει.

Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει και μετά προσθέστε το σαφράν, τον κουρκουμά και τις ελιές.

Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για δύο λεπτά και ξαναβάλτε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα.

Ρίξτε από πάνω τον χυμό ενός λεμονιού και 225ml κρύο νερό. Κόψτε σε φέτες το δεύτερο λεμόνι και προσθέστε το στην κατσαρόλα.

Αφήστε το να πάρει βράση, σκεπάστε με καπάκι και σιγοβράστε μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο,

περίπου για 15΄, ανακατεύοντας συχνά. Χρειάζεστε περίπου 5 κουταλιές της σούπας πικάντικο ζωμό ανά άτομο.

Αν έχουν μείνει πολλά υγρά, βράστε το σε δυνατή φωτιά για να μειωθούν κάπως (μπορεί να ανακαλύψετε ότι δεν χρειάζεται).

Ελέγξτε τα καρυκεύματα, προσθέτοντας αλάτι αν απαιτείται, ανάλογα με το πόσο αλμυρές είναι οι ελιές.

Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη σάλτσα από πάνω. Και με πιλάφι, αν θέλετε.

Πηγή: http://www.oisyntagesmou.gr/kotopoulo-me-lemoni-kai-elies

Share
 

Vitello tonnato

 

1 κιλό μοσχάρι νουά, σε ένα ενιαίο κομμάτι

1 καρότο

1 κρεμμύδι

1 πόδι σέλερι (ή 1/3 ματσάκι απλό σέλινο)

1 ποτήρι λευκό κρασί

1/2 κ.γ. πιπέρι σε κόκκους

2 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

1 λίτρο νερό

Για τη σάλτσα τόνου

2 αυγά

160 γρ. τόνο σε λάδι

2 με 4 φιλετάκια αντσούγιας (ανάλογα με το πόσο δυνατή θέλετε να είναι η γεύση της σάλτσας)

2 κ.γ. κάπαρη

1 κουτάλα ζωμού

χυμό από 1/2 λεμόνι

(προαιρετικά) 1 κ.σ. μαγιονέζα

Για τη διακόσμηση

1-2 κ.γ. κάπαρη

λεπτές φετούλες λεμονιού

https://www.sintagespareas.gr/sintages/vitello-tonnato

Share
 

Κρεμμύδια γεμιστά με κιμά και ρύζι

 



15 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
250 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
3 κουταλιές σούπας ρύζι γλασέ
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζ. του καφέ λευκό ξηρό κρασί
λίγο τριμμένο κοκκινοπίπερο
αλάτι, πιπέρι
2 ολόκληρες ντομάτες

Εκτέλεση

Καθαρίστε τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά φλούδια. Εκεί πού τα κρεμμύδια είχαν το γενάκι τους (τριχούλες)

χαράξτε τα απαλά σε σχήμα σταυρού.

Βάλτε τα να βράσουν σε αλατισμένο νερό σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια βγάλτε τα και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και πιέζοντάς τα ελαφρά αδειάστε τα από το εσωτερικό τους.

Τα άδεια πλέον κρεμμύδια βάλτε τα σ’ ένα ταψάκι και αφήστε τα να περιμένουν.

Πάρτε ό,τι περισσέψει από το εσωτερικό των κρεμμυδιών και χτυπήστε το στο μπλέντερ να γίνει πολτός.

Βάλτε τον σ’ ένα τηγανάκι μαζί με το λάδι, ρίξτε τον μοσχαρίσιο κιμά και ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε το ρύζι και αλατοπιπερώστε. Σβήστε με το κρασί και μόλις πάρει βράση το μίγμα ρίξτε τον πελτέ.

Ανακατέψτε άλλη μια φορά και τραβήξτε το τηγάνι από τη φωτιά.

Αφήστε το να κρυώσει και με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού γεμίστε τα κρεμμύδια και ακουμπήστε τα στο ταψάκι.

Κόψτε τις ντομάτες σε φέτες και βάλτε τις ανάμεσα από τα κρεμμύδια.

Πασπαλίστε με λίγο κοκκινοπίπερο. Προσθέστε στον πάτο του ταψιού λίγο νεράκι (1 φλιτζ. τσαγιού).

Σκεπάστε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήστε στον φούρνο στους 170ο C για μια ώρα τουλάχιστον.

Αμέσως μετά αφαιρέστε το κάλυμμα και ψήστε για 15 λεπτά ακόμα.

Σημείωση. Ένα καταπληκτικό φαγητό που θέλει όμως δεξιοτεχνία κατά το άδειασμα των κρεμμυδιών.

Μπορείτε να ψιλοκόψετε στη γέμιση και λίγο μαϊντανό ή, ακόμα καλύτερα, λίγο δυόσμο.

Πηγή: http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp?syntagi_cat_id=3&syntagi_id=117

 

Share
 

Μοσχάρι ριγανάτο

 

 

1.200 γρ. µοσχάρι από κιλότο, κοµµένο σε µικρά κοµµάτια-µπουκιές,

πλυµένο και καλά σκουπισµένο

500 ml χλιαρό νερό

χυµός από 1 λεµόνι

τα φύλλα από 6 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη (σε γλάστρες, σε καλά φυτώρια,

σε ενηµερωµένα µανάβικα και σε ορισµένα µεγάλα σούπερ µάρκετ)

ή 1 κουτ. σούπας ρίγανη του βουνού, τριµµένη

2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες

1 ξερό κρεµµύδι, σε µικρά καρέ

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι,

φρεσκοτριµµένο πιπέρι

Μερίδες 4

Πηγή: http://www.gastronomos.gr/sintages/1768/Moschari-riganato-stin-katsarola

Share
 

Beef Wellington

 

 

Υλικά

1.000-1.300 γρ. μοσχάρι φιλέτο ● 3 κ. ελαιόλαδο ● 250 γρ. μανιτάρια ● 50 γρ. βούτυρο

● 1-2 κλαδιά θυμάρι

● 110 ml λευκό ξηρό κρασί ● 15 φέτες προσούτο

● 500 γρ. φύλλο σφολιάτας ● 2 κρόκους αυγών χτυπημένους με 1 κ.κ. νερό ● αλάτι ● πιπέρι

Πηγή: http://www.athensvoice.gr/the-paper/article/283/beef-wellington

Share
 

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

 

 

Η συνταγή είναι απλή και καταπληκτική, δοκιμασμένη και πολλαπλώς επιτυχημένη!

Μεγαλώνουμε παιδιά, καλλιεργούμε συναισθηματική νοημοσύνη, δημιουργούμε οικογενειακές παραδόσεις

και αναμνήσεις που θα μοσχοβολάνε δυόσμο για πάντα στην ψυχή!

Για 4-6 μερίδες

Για 20 γιουβαρλάκια (από 2 κουταλιές μείγματος κιμά των 15 ml) ή 40 (από 1 κουταλιά)

5 κούπες νερό ή ζωμό κρέατος

Για το μείγμα του κιμά
1/2 κιλού κιμά από μοσχαράκι
1/4 κούπας ρύζι γλασέ 
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο   
μαϊντανό ψιλοκομμένο
άγριο δυόσμο ή άνηθο
2 κουταλιές ελαιόλαδο   
αλάτι, πιπέρια
αλεύρι για το τύλιγμα και 1 κουταλιά αλεύρι διαλυμένη σε λίγο κρύο νερό

ελαιόλαδο   
2 αυγά, χυμό λεμονιού
φρεσκοαλεσμένα πιπέρια

Πηγή: http://www.me-nu.gr/index.php/sintages/mageirikis/kreata-kimades/777-giouvarlakia-avgolemono-krema

Share
 

Μοσχάρι ραγού με λιγκουίνι

 

 

Λαπαρός είναι ο χαλαρός και είναι λέξη που χρησιμοποίησε ο Αριστοτέλης. 
Λαπάρα ή λαγώνα είναι μαλακό μέρος του σώματος, ανάμεσα στα πλευρά και το ισχίο,
και αναφέρεται από τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο. Από εκεί βγαίνει και η λάπα, που σήμερα σημαίνει κοιλιά.
Σχετικές λέξεις είναι η λαπαροσκόπηση και η λαπαροτομία, όπως επίσης και ο πλαδαρός και ο λαπάς.
Στη μαγειρική ορολογία η λάπα είναι συνήθως η κοιλιά του μοσχαριού,
αφού για τον χοίρο χρησιμοποιούμε περισσότερο τη λατινογενή παντσέτα.
Η λάπα του μοσχαριού είναι ένα πολύ ταπεινό κομμάτι που όσοι το αγοράζουν το κόβουν κιμά.
Στη χασαπική ευρωπαϊκή κωδικοποίηση αναφέρεται ως «EBLEX: Thin Flank B008» χωρίς το λίπος και τους χόνδρους.
Στη γαλλική η λάπα είναι γνωστή ως «bavette».
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=3424
Share
 

Λιβανέζικο

 

Σήμερα μαγειρεύουμε και ταξιδεύουμε σ’ άλλη γη, σ’ άλλα μέρη…

Το Makloubeh είναι ένα πεντανόστιμο φαγητό της λιβανέζικης-αραβικής κουζίνας και σημαίνει «αναποδογυριστό».

Ο συνδυασμός όλων αυτών των υλικών, με τα επτά μπαχαρικά και τη συνοδευτική σάλτσα, είναι υπέροχος!

Περιέχει ρύζι, κρέας, λαχανικά και μαγειρεύεται σε κατσαρόλα!

Ακόμη κι αν δεν προτιμάτε τη λιβανέζικη κουζίνα, δοκιμάστε το· είναι υπέροχο και πανεύκολο!

Πηγή: http://www.funkycook.gr/makloubeh-maqluba/

Share
 

Μυρωδάτο κοτόπουλο

 

 

Διαβάζω βιβλία μαγειρικής σαν να διαβάζω μυθιστορήματα!

Τα περιοδικά και οι κρατημένες συνταγές κοντεύουν να με πνίξουν.

Στο μυαλό μου, συχνά, μπερδεύονται τεχνικές, ιδέες και υλικά.

Κάπου είχα διαβάσει κάτι, κάπου αλλού είχα κολλήσει σε έναν συνδυασμό,

μια συνταγή την είχα κρατήσει αλλά δεν θυμάμαι πού. Καμιά φορά τρεις διαφορετικές ιδέες

έρχονται και «κουμπώνουν» μεταξύ τους και μου προκύπτει ένα καινούργιο πιάτο.

Το μυρωδάτο κοτόπουλο που ακολουθεί είναι μια τέτοια περίπτωση.

 

Πηγή: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=2541

Share
 

Πικάντικα μπριζολάκια με σαλάτα αβοκάντο

 

Ο καιρός καλά κρατεί ακόμη, τα βράδια είναι δροσερά και η πρότασή μας ελαφρώς εξωτική!
Ετοιμάστε το τραπέζι στη βεράντα και αφεθείτε στο ταξίδι της απόλαυσης…

Υλικά
400 γρ. μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, κομμένο σε λεπτές φετούλες
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
10 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
1/2 κρεμμύδι ξερό, σε φέτες
χυμό από 1/2 λάιμ
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου κόλιανδρου ή μαϊντανού, ψιλοκομμένα
λίγο μαυροκούκι (αν έχουμε)
Μερίδες 2
Προετοιμασία 12΄ Ψήσιμο 8΄
Αλείφουμε το μοσχαρίσιο φιλέτο με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το κύμινο.
Ψήνουμε το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι για 6 - 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά και να γίνει όπως το θέλουμε.
Ανακατεύουμε καλά σε μια σαλατιέρα το αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους,
τα ντοματίνια, το κρεμμύδι, τον χυμό λάιμ και τον κόλιανδρο. Πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο
και το μαυροκούκι (αν έχουμε) και ανακατεύουμε ξανά. Σερβίρουμε πλάι στα πικάντικα μπριζολάκια.

Πηγή: http://www.gastronomos.gr/sintages/7605/Pikantika-mprizolakia-me-salata-abokanto?p=3

Share
 

Υπογάστριο χοίρου

 

«Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι»

Απαιτείται υπομονή για να πετύχει κανείς τον στόχο του.

Το αγάλι προέρχεται από το επίθετο «γαληνός», που σημαίνει γαλήνιος, πράος.

Με γαλήνη και πραότητα λοιπόν θα πορευτώ προς το σημερινό πιάτο.

Απαιτείται υπομονή για να μεταμορφωθεί το υπογάστριο του χοίρου σε ένα αξιομνημόνευτο έδεσμα.

Χρειάζεται βέβαια και η συνεργασία του χασάπη. Το κομμάτι που μου δίνει είναι

ακριβώς από εκεί που τελειώνουν τα οστά μέχρι λίγο παρακάτω.

Αυτό επειδή το κρέας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ «στεγνό», αλλά ούτε και πολύ «λιπαρό».

Έχουμε επομένως μια άσκηση όχι μόνο υπομονής αλλά και ισορροπίας.

Το μυστικό είναι το αργό ψήσιμο, σε ήπια θερμοκρασία, και σε ένα σκεύος που διατηρεί υψηλή υγρασία

κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Το κρέας δεν πρέπει να ξεραθεί, αλλά ούτε και να βράσει.

Πηγή: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=3377

Share
 

Χοιρινές μπριζόλες με τσίλι από την Τζαμάικα

 

Ανάψτε τα κάρβουνα και ετοιμάστε έθνικ μπάρμπεκιου από την Τζαμάικα!

Υλικά: 6 χοιρινές μπριζόλες λαιμού, πάχους 1,5 - 2 εκ.

Για τη μαρινάδα

1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση

1 φρέσκο κρεμμύδι, χοντροκομμένο

1 μικρή πιπεριά τσίλι, ξερή (ή λιγότερο, ανάλογα με το πόσο καυτερό μάς αρέσει)

ή 1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα

40 ml σάλτσα σόγιας

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας μηλόξιδο

3 κουτ. σούπας φύλλα θυμαριού, ή 1½ κουτ. σούπας ξερό

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη αλάτι

 

Προετοιμασία 15΄ Αναμονή 2 ώρες Ψήσιμο 16΄ - 20΄

Μαρινάδα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον πολυκόφτη και τα χτυπάμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να πολτοποιηθούν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τις μπριζόλες με τη μαρινάδα μέχρι να καλυφθούν καλά,

τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, να μαριναριστούν.

 

Ψήσιμο: Βγάζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και, χωρίς να τις στεγνώσουμε,

τις ψήνουμε στα κάρβουνα ή σε ψησταριά υγραερίου, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 8 - 10 λεπτά από κάθε πλευρά.

Η δοκιμή μας: Ψήσαμε τις μπριζόλες σε ψησταριά υγραερίου (11,8 ΚW) σε δυνατή φωτιά και σε καλά λαδωμένη σχάρα.

Χρειάστηκαν 8 - 10 λεπτά μέχρι να ψηθούν από τη μία πλευρά και να ξεκολλούν εύκολα από τη σχάρα,

ώστε να μπορούμε να τα γυρίσουμε. Μετριάσαμε τη φωτιά και ψήσαμε

για άλλα 8 - 10 λεπτά, για να είναι καλοψημένες αλλά ζουμερές.

 

Σερβίρουμε τις μπριζόλες σε πιατέλα και τις συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με σάλτσα ανανά:

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ 200 ml χυμό ανανά, 3 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας,

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη, χυμό από 1/2 λάιμ και 4 - 5 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα.

Δοκιμάζοντας τις μπριζόλες, παρατηρήσαμε ότι χωρίς σάλτσα ήταν θεσπέσιες στη γεύση αλλά αρκετά καυτερές.

Με τη σάλτσα ανανά, όμως, που γλυκίζει αρκετά, πέφτουν οι καυτεροί τόνοι και ισορροπεί ιδανικά η γεύση.

Πηγή: http://www.gastronomos.gr/sintages/7592/Choirines-mprizoles-me-tsili-apo-tin-Tzamaika

Share
 

Κοτόπουλο σαλάτα

 

Το καλοκαίρι ημερεύει και οδεύει προς τη δύση του. Όμως η θάλασσα προσκαλεί,

η βεράντα ή ο κήπος είναι τα βράδια όμορφα, το σώμα αποζητεί λίγη ξεκούραση ακόμη.

Σήμερα λοιπόν μια δροσιστική, καλοκαιρινή, εύκολη και πεντανόστιμη σαλάτα,

με την πανσέληνο του Αυγούστου εν όψει...

 

Υλικά

κοτόπουλο

1 ντομάτα ξεφλουδισμένη

1 αγγούρι φρέσκο

1 μήλο

αλάτι

πιπέρι

χυμό λεμόνι

μουστάρδα

μαγιονέζα

 

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το μείγμα και προσθέτουμε

τον χυμό λεμονιού που περιέχει μουστάρδα.
Όλα μαζί αναμειγνύονται με μαγιονέζα και γαρνίρονται

με λεπτές λωρίδες από το στήθος κοτόπουλο.

http://cooktime.gr

Share
 

Γιαουρτλού πολίτικο

 

Yλικά

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. κιμά αρνίσιο
1 αυγό
1/2 φλ. τσαγιού κρεμμυδόζουμο
2 κ. γλυκού πιπέρι
1 κ. γλυκού τσίλι τριμμένο
1 κ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1 κ. γλυκού μιξ μπαχάρι πολίτικο
1,5 κ. γλυκού αλάτι
1 κ. γλυκού πιπέρι

 

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε το κρέας με όλα τα υλικά του.

Πλάθουμε τον κιμά και σχηματοποιούμε τα κεμπάπ.

Λαδώνουμε ελαφρά και ψήνουμε στα κάρβουνα.


Σερβίρεται με ρύζι μελιτζάνας (πατλιτζανλί πιλάβ)

και ξεροψημένες πιτούλες.

Share
 

Μουσακάς στο τηγάνι

 

 

Καλοκαίρι χωρίς μουσακά, όλοι το ξέρουμε, καλοκαίρι δεν είναι

– και δη ελληνικό! Αφήστε λοιπόν αυτά τα δυσοίωνα «από Αύγουστο χειμώνα»

και μην αναβάλλετε την απόλαυση…

Υλικά

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
3 μελιτζάνες
1 πατάτα
2 σκ. σκόρδο 1 κρεμμύδι
200 γρ. γραβιέρα
1 ματσ. μαϊντανό
1 ώριμη μεγάλη ντομάτα τριμμένη
1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο
½ φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε στη φωτιά το τηγάνι και το αφήνουμε να κάψει καλά. Σοτάρουμε πρώτα τις μελιτζάνες

σε χοντρές φέτες και κυβάκια πατάτας. Θέλουμε να θωρακιστούν καλά για να μην πιουν μετά πολύ ελαιόλαδο.

Ρίχνουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε και το κρεμμύδι να σοταριστεί.

Οι μελιτζάνες πίνουν όλο το λάδι που ρίχνουμε, αλλά μη βιαστείτε και προσθέσετε έξτρα ελαιόλαδο,

γιατί σε λίγο θα αρχίσουν να το βγάζουν. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τον κιμά, μαζί με ένα μείγμα μπαχαρικών.

Αν ο κιμάς έχει σβολάκια, τα διαλύουμε εύκολα με έναν αυγοδάρτη.

Ρίχνουμε, στο τέλος για να μην καεί πολύ και πικρίσει, το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Σβήνουμε με μια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά.

Σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει 20 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε κυβάκια τυρί και ανακατεύουμε προσεκτικά για να λιώσει το τυρί.

Πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε.

http://www.infokids.gr/2015/08/moysakas-sto-tigani/

Share
 

Μελιτζάνες με αρνί

 

 

Μεσοκαλόκαιρο ζεστό, ανήσυχο, αγέλαστο, σαν να μην αναλογεί

σ’ όλες τις νύχτες πρωινό.

Όμως, το γιασεμί άνθισε, το νυχτολούλουδο πάλλεται,

το σώμα μιλά, το τραπέζι περιμένει…

Υλικά

Για 4-6 άτομα

1 ½ κιλό αρνί ψαχνό
200 γραμμάρια κασέρι κομμένο σε κύβους
3 ώριμες ντομάτες
1 κιλό μελιτζάνες
300 γραμμάρια πιπεριές κέρατα
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
αλεύρι
ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

Αρχικά κόβουμε το κρέας σε κύβους και το αλατίζουμε.
Στη συνέχεια απλώνουμε σε μια επιφάνεια λίγο αλεύρι και το αλευρώνουμε.

Αφού ζεστάνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ή σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια

του αλευρωμένου κρέατος και τα τσιγαρίζουμε.
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις καθαρίζουμε.

Στη συνέχεια τις κόβουμε κατά μήκος σε χοντρές φέτες και τις αλατίζουμε.
Τις αλείφουμε με λίγο λάδι, τις τοποθετούμε σε μια σχάρα και τις ψήνουμε στον φούρνο

μέχρι να πάρουν χρώμα.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τις πιπεριές σε χοντρά κομμάτια.
Τυλίγουμε κάθε κύβο αρνί με δύο φέτες μελιτζάνας.
Καρφώνουμε με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα ξυλάκι για σουβλάκι τις μελιτζάνες γεμιστές

με το αρνί και ένα κομμάτι πιπεριά.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες.
Στη συνέχεια της τρίβουμε από το χοντρό μέρος του τρίφτη.
Τοποθετούμε τα κομμάτια του αρνιού σε μια γάστρα και ρίχνουμε από πάνω τις τριμμένες

ντομάτες και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Κόβουμε το κασέρι σε κύβους και το βάζουμε  στη γάστρα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και βάζουμε το αρνί στον φούρνο, να ψηθεί στους 180 βαθμούς.
Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ώρα, ίσως και περισσότερο, ανάλογα

με το πάχος και τη σκληρότητα του κρέατος.

 

Share
 

Ψαρονέφρι τυλιχτό σε αμπελόφυλλο

Υλικά για 10 άτομα

6 φιλέτα ψαρονέφρι (300 γρ. το καθένα)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

30-36 αμπελόφυλλα

λαδόκολλα για το τύλιγμα

Για τη γέμιση

24 λιαστές ντομάτες

6 κ.σ. κάππαρη

250 γρ. φέτα σε μπαστουνάκια

2 κ.σ. βούτυρο

1 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί

 

Εκτέλεση

 

Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ανοίξει τα φιλέτα και να μας τα χτυπήσει ελαφρώς.

Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας 6 κομμάτια λαδόκολλας μεγέθους

περίπου 40 x 40 εκ. το καθένα.

Σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε από 5-6 αμπελόφυλλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα, βάζουμε από ένα σε κάθε λαδόκολλα

και μοιράζουμε επάνω τα υλικά της γέμισης με την εξής σειρά:

πρώτα τις λιαστές ντομάτες, μετά την κάππαρη και στο τέλος τη φέτα.

Διπλώνουμε σφιχτά κάθε λαδόκολλα, προσέχοντας να μη φύγει η γέμιση.

Τοποθετούμε τα πακετάκια σε ένα ταψί, προσθέτουμε το κρασί

και το βούτυρο και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά.

Ανοίγουμε τις λαδόκολλες και αφήνουμε να κρυώσουν καλά τα φιλέτα

προτού τα κόψουμε σε φέτες.

Tip

Εξαιρετικά συνοδευτικά είναι οι φρεσκοτηγανισμένες πατάτες και μια σαλάτα με ψιλοκομμένη ντομάτα,

ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και μπόλικη φρέσκια ρίγανη.

 

http://www.imommy.gr/syntages/meat/article/648/psaronefri-tylixto-se-ampelofyllo/

Share
 

Κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές και μπασμάτι

 

Νόστιμο, ελαφρύ, δροσερό, πολύχρωμο κοτόπουλο πάνω σε ένα συνννεφένιο αρωματικό ρύζι μπασμάτι.

Καλή όρεξη και καλό καλοκαίρι!

 

Υλικά (για 4 άτομα)

•Δύο φιλέτα κοτόπουλο

•αλάτι, πιπέρι

•100 ml λευκό ξηρό κρασί

•600 γρ. ρύζι μπασμάτι 

•2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος

Για τη σάλτσα ντομάτας

•50 ml έ.π. ελαιόλαδο

•2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 

•250 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες

•1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε λίγο νερό 

•αλάτι, πιπέρι

•2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο για το τηγάνισμα και τηγανίζουμε λίγες λίγες τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σάλτσα ντομάτας: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το σκόρδο και το σοτάρουμε έως ότου χρυσίσει.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά και όταν η σάλτσα δέσει

πασπαλίζουμε με τον φρέσκο βασιλικό.

Κοτόπουλο:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο και σοτάρoυμε το κοτόπουλο με το σκόρδο.

Μόλις τα φιλέτα πάρουν χρώμα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ,

προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τις πιπεριές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμη.

Ρύζι:
Ταυτόχρονα, σε μια κατσαρόλα σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το ρύζι, το βράζουμε για 12 λεπτά και το σουρώνουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε το ρύζι σε ένα ταψί, προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 5 λεπτά.

Σερβίρουμε σε μια πιατέλα το ρύζι μπασμάτι με το κοτόπουλο και τις πολύχρωμες πιπεριές.

Για να δώσουμε επιπλέον γεύση στο ρύζι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό

στο οποίο θα βράσει με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου όπου θα ρίξουμε και μια πρέζα κύμινο.

Πηγή: http://www.tovima.gr/vimagourmet/recipes/article/?aid=683786

Share
 

Παϊδάκια σε μπόλια με σάλτσα μελιού

 

 

Η σόγια σος θα δώσει μια ασιατική διάσταση στο πιάτο. Επειδή είναι αρκετά αλμυρή από μόνη της,

δεν χρειάζεται να προσθέσετε κι άλλο αλάτι στη σάλτσα.

Υλικά (για 8 άτομα)

Για τα παϊδάκια
•16 αρνίσια παϊδάκια γάλακτος (ζητάμε από τον κρεοπώλη να είναι μέτρια στο πάχος, όσο πιο

ομοιόμορφα γίνεται και με γυμνωμένο το κόκαλο στο κομμάτι που τα πιάνουμε).
•αλάτι
•1 κ.γ. σουμάκ σε σκόνη
•1 κ.σ. διάφορα πιπέρια, χοντροσπασμένα στο multi
•100 ml έ.π. ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα και την επάλειψη του κρέατος
•1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
•250 γρ. αρνίσια μπόλια, σε 16 κομμάτια 

Για τη σάλτσα μελιού
•150 ml έ.π. ελαιόλαδο
•2 κ.σ. χυμό λεμονιού 
•2 κ.σ. λευκό ξίδι
•2 κ.σ. σόγια σος
•3 κ.σ. μέλι
•αλάτι
•1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
•1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση
Σάλτσα μελιού: Ρίχνουμε στο multi όλα τα υλικά, εκτός από το θυμάρι και το δεντρολίβανο,

και τα χτυπάμε καλά για περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Παϊδάκια: Σε καθαρό πάγκο εργασίας απλώνουμε τα παϊδάκια και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι,

το σουμάκ και τα πιπέρια. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε περίπου 70 ml ελαιόλαδο και το σκόρδο

και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε με αυτό το μείγμα τα παϊδάκια.

Τυλίγουμε το καθένα (μόνο το ψαχνό) δύο φορές με ένα κομμάτι μπόλιας.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι-γκριλιέρα να κάψει σε πολύ δυνατή φωτιά.

Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε λίγα λίγα τα παϊδάκια για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, ώσπου να πάρουν ωραίο χρώμα.

Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, αραδιάζουμε τα παϊδάκια και συνεχίζουμε το ψήσιμο στον φούρνο για 10 λεπτά.

Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μελιού και σερβίρουμε.

Πηγή: http://www.tovima.gr/vimagourmet/recipes/article/?aid=700291

Share
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Νέα Προϊόντα