Τάρτα με κρεμμύδια και αρνίσια γλυκάδια

 

Υλικά για τη ζύμη

αλεύρι σκληρό: 150 γρ.

βούτυρο: 40 γρ.

ελαιόλαδο: 40 ml

νερό: 7 κουταλιές της σούπας, ζεστό

αλάτι: λίγο

Υλικά για τη γέμιση

1 ½ κιλό γλυκάδια αρνίσια

150 ml ελαιόλαδο

2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια ξερά

1 κουταλιά της σούπας φασκόμηλο ξερό και 2 κλωνάρια επιπλέον

100 γρ. κεφαλογραβιέρα

3 αυγά χτυπημένα

λίγο αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 μικρή ρίζα τζίντζερ ψιλοκομμένη

30 γρ. σταφίδες μαύρες

30 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι

1 λίτρο γάλα

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τα γλυκάδια από την προηγούμενη ημέρα. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και, αφού τα ξεπλύνετε καλά,

τα βάζετε σε ένα σκεύος με το γάλα και 2 κλωνάρια φασκόμηλο. Τα αφήνετε όλο το βράδυ στο ψυγείο.

Την επόμενη ημέρα ετοιμάζετε το ζυμάρι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί.

Το κάνετε μια μπάλα, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.

Μόλις είναι έτοιμο, αλευρώνετε μια επιφάνεια και με τον πλάστη ανοίγετε ένα φύλλο πάχους 4 χιλιοστών.

Λαδώνετε μια φόρμα τάρτας 22 εκ. και βάζετε μέσα το ζυμάρι. Απλώνετε μέσα το φύλλο,

ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά στα τοιχώματα, το κολλάτε και κόβετε ό,τι περισσεύει.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτετε τα γλυκάδια, αφού τα σουρώσετε από το γάλα, και σοτάρετε για 5-6 λεπτά.

Ρίχνετε το τζίντζερ και το τριμμένο φασκόμηλο. Σοτάρετε για περίπου 4-5 λεπτά ακόμα.

Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα τριμμένη, το κουκουνάρι και τις σταφίδες.

Γεμίζετε την τάρτα και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά στους 180 βαθμούς C.

http://www.icookgreek.com

Share
 

Κεφτεδάκια γεμιστά

 

700 γρ. κιμά, ανάμεικτο, χοιρινό και μοσχαρίσιο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο

χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο

1 αυγό

κ.σ. ξίδι

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

200 γρ. κασέρι, σε κυβάκια

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλεύρι και έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά όσο γίνεται περισσότερο για να γίνει το μείγμα πιο αφράτο.

Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει.

Πλάθουμε κεφτεδάκια και τοποθετούμε στο κέντρο τους από 1 κύβο κασέρι.

Ξαναπλάθουμε προσεκτικά κάθε κεφτέ έτσι ώστε το κασέρι να καλυφθεί από τη ζύμη.

Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα.

Τα αφήνουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι και σερβίρουμε.

 

Τip

Είναι ιδανικά για παιδικό πάρτι. Τα πλάθουμε όσο γίνεται μικρότερα, σε μικρές μπουκίτσες,

έτσι ώστε η αναλογία κιμά και τυριού να είναι περίπου μισή-μισή.

http://www.imommy.gr/syntages/meat/article/545/keftedakia-gemista/

Share
 

Γεμιστές χοιρινές μπριζόλες με προσούτο και μπρι

 

Για τις μπριζόλες

2 χοντρές χοιρινές μπριζόλες κόντρα με κόκαλο

αλάτι

πιπέρι

100 γρ. τυρί μπρι (brie)

4 φέτες προσούτο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τις πατάτες

3 μέτριες πατάτες βρασμένες

10 κλωνάρια θυμάρι μόνο τα φύλλα

2 κλωνάρια δεντρολίβανο μόνο τα φύλλα

2 κ.σ. βούτυρο

ξύσμα από 1 λεμόνι

αλάτι

πιπέρι

 

Εκτέλεση

Για τις μπριζόλες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.

Με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού χαράζουμε οριζόντια τις μπριζόλες στη μεριά του λίπους

και δημιουργούμε από μία «τσέπη».

Αλατοπιπερώνουμε τις «τσέπες» αυτές και στη συνέχεια γεμίζουμε με το μισό τυρί σε χοντρές φέτες

και το μισό προσούτο σε κάθε μπριζόλα.

Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.

Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε τις μπριζόλες για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ώστε να πάρουν χρώμα.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά ακόμα.

Για τις πατάτες

Βράζουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και όσο ακόμα είναι ζεστές τις σπάμε με ένα πιρούνι ελαφρά.

Θέλουμε να έχουμε μεγάλα κομμάτια, οπότε δεν τις σπάμε πολύ.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα ρίχνουμε στις πατάτες, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά,

ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με τις μπριζόλες.

https://akispetretzikis.com/el/categories/kreas/gemistes-choirines-mprizoles-me-prosouto-kai-mpri

 

Share
 

Μοσχάρι με λαχανικά και φέτα στο ταψί

 

1-1/2 κιλό μοσχαρίσια ελιά ή στήθος

4 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φλ. ζεστό νερό

2 σκ. σκόρδο

3 πατάτες

3 χρωματιστές πιπεριές

3 κρεμμύδια

3 ντομάτες ώριμες ή 2 συσκευασίες ψιλοκομμένες

250 γρ. φασολάκια πλατιά φρέσκα ή κατεψυγμένα

λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο

λίγη πάπρικα

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

αλάτι

150 γρ. φέτα σε κομμάτια

2 κ.σ. ξίδι βαλσαμικό

 

Εκτέλεση

Κόβουμε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια. Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και το ροδίζουμε για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε 3 φλ. νερό ζεστό.
Σκεπάζουμε και βράζουμε το κρέας σε μέτρια φωτιά για 35-40′.

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε φέτες. Σε γάστρα ή βαθύ ταψί κάνουμε μια στρώση όλες τις πατάτες,

από πάνω βάζουμε σε μια στρώση όλο το κρέας. Κάνουμε μια στρώση τα κρεμμύδια σε φέτες, μια στρώση τις πιπεριές σε φέτες,

τα φασολάκια ολόκληρα και, τέλος, μια στρώση τις ντομάτες σε φέτες. Μπήγουμε τα σκόρδα στο φαγητό.

Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και την πάπρικα. Περιχύνουμε το ταψί με 1 φλ. ζωμό από αυτό που βράσαμε το κρέας

(τον υπόλοιπο τον χρησιμοποιούμε για άλλη παρασκευή, σούπα, σάλτσα, ρύζι κ.λπ.),

ραντίζουμε με το ξίδι και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Βάζουμε λαδόκολλα στην επιφάνεια και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας όλες τις άκρες.

Ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC στις αντιστάσεις για 30′ και χαμηλώνουμε στους 160ºC.

Σιγοψήνουμε το φαγητό σε χαμηλό θερμοκρασία για περίπου 2.45′ ώρες.

Στις 2.15′ ώρες ψησίματος ξεσκεπάζουμε και σκορπάμε τα κομμάτια φέτας.

Αφήνουμε να σιγοψηθεί στον φούρνο για τα επόμενα 30′, να λιώσει η φέτα και να μείνει σχεδόν με το λάδι του.

http://www.argiro.gr/recipe/elia-mosxarisia-me-laxanika-sto-fourno-kai-feta/

Share
 

Ψέυτικη πίτα

 

8 αραβικές πίτες μεσαίες

2 φλ. τσαγιού μαγειρεμένο κοτόπουλο ή κιμά ή κρέας που περίσσεψε από την προηγουμένη

4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 συσκευασία τυρί κρέμα

1 φλ. τσαγιού φέτα σε τρίμματα

2 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο

2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

200 γρ. κρέμα γάλακτος

2 φλ. τσαγιού ντομάτες τριμμένες

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 φλ. τσαγιού τριμμένο ρεγκάτο ή γραβιέρα

Ε κ τ έ λ ε σ η

Βάζουμε σε ένα μπολ το κοτόπουλο με τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια, το τυρί κρέμα και το κεφαλοτύρι.

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος , τις ντομάτες, τη φέτα και τον μαϊντανό. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.

Σε λαδωμένο τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος ρίχνουμε 1 φλ. τσαγιού από το μείγμα της ντομάτας.

Απλώνουμε τις 4 πίτες ανοιχτές (σαν φύλλο) και αδειάζουμε μέσα τη γέμιση του κοτόπουλου.

Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες πίτες και περιχύνουμε με το μείγμα της ντομάτας που έχουμε κρατήσει στην άκρη.

Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 20-25΄ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C

μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια.
Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Ζεστή κόβεται δύσκολα και οι πίτες θα μοιάζουν με ζυμαρικά.

http://www.argiro.gr/recipe/pseutiki-pita/

 

Share
 

«Σπετσοφάι» με κοτόπουλο

 

800 γρ. κοτόπουλο σε μερίδες ή μπουκιές

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1 1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες

4-5 πιπεριές ό,τι χρώμα και είδος σάς αρέσει

150 ml κόκκινο κρασί

3 ντομάτες, καθαρισμένες, περασμένες απ’ τον τρίφτη

4-5 ντοματίνια, πλυμένα, καθαρισμένα

αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη και λίγο μπούκοβο

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κοτόπουλο.

Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνετε στο λάδι τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τις πιπεριές και τα σοτάρετε.

Ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και ανακατεύετε. Στη συνέχεια τα σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.

Προσθέτετε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το μπούκοβο. Ρίχνετε και 2/3 χλιαρό νερό

και τα αφήνετε να βράσουν για 25-30΄ σε χαμηλή φωτιά, συμπληρώνοντας με λίγο νερό ενδιαμέσως αν δείτε ότι χρειάζεται.

Αφήνετε το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μείνει μόνο με μια ωραία πηχτή σάλτσα.

Λίγα λόγια για τη συνταγή

Κλέβουμε τη βασική ιδέα για το μερακλίδικο σπετσοφάι ή σπετζοφάι

αντικαθιστώντας τα λουκάνικα με κοτόπουλο,

όταν το τραπέζι απαιτεί κρασομεζέ με λιγότερα όμως λιπαρά και αλάτι.

http://www.icookgreek.com

Share
 

Φαρφάλε με κοτόπουλο, μανιτάρια, μπρόκολο και pesto rosso

 

1 συσκευασία φαρφάλε

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 φιλέτο κοτόπουλο στήθος

10 ντοματίνια

250 γρ. μανιτάρια

250 γρ. μικρές φούντες μπρόκολο

1 φλ. ζωμό κότας

2 συσκευασίες pesto rosso

λίγο φρέσκο θυμάρι

200 γρ. γραβιέρα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ροδίζουμε.

Προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο και το κρεμμύδι. Αφήνουμε να γίνει διάφανο.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να πίνουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το μπρόκολο.

Ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τον ζωμό και σκεπάζουμε. Σιγοβράζουμε για 10′ με καπάκι.

Βράζουμε τα ζυμαρικά 2′ λιγότερο από ό,τι προτείνεται στη συσκευασία.
Κρατάμε 1 φλ. ζωμό ζυμαρικών και τα στραγγίζουμε.
Τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Προσθέτουμε το pesto rosso και το νερό ζυμαρικών. Βράζουμε για 2-3′.
Αρωματίζουμε με θυμάρι. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Τρίβουμε τη γραβιέρα όσο είναι ζεστά τα ζυμαρικά για να λιώσει.

Σερβίρουμε αμέσως.

http://www.argiro.gr/recipe/farfale-me-kotopoulo-manitariamprokolo-kai-pesto-rosso/

Share
 

Αρνί γλυκοκαυτερό με ξερά σύκα

 

1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, ή συνδυασμό ελαιόλαδο με βούτυρο 
1 1/2 κιλό πλάτη αρνίσια, με λίγο κόκαλο, κομμένη σε κομμάτια 5 εκ.,

ή 2-3 φλιτζάνια ψημένο αρνί κομμένο σε κομματάκια 
5 σκελίδες σκόρδο 
1 1/2 -3 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο 
1/2 - 1 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά 
μία πλούσια πρέζα κλωστές σαφράν 
2-4 φλιτζάνια ζωμό από κότα ή κρέας 
1 κιλό σύκα ξερά, μουσκεμένα σε χλιαρό νερό 1-2 ώρες 
1 κουτ. γλυκού μέλι 
2 ξύλα κανέλα 
αλάτι και πιπέρι μαύρο 
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί 
3 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο

Εκτέλεση

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και χαμηλή φωτιά βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τμηματικά το κρέας,

αν χρησιμοποιείτε ωμό, περίπου 10 λεπτά, να σφίξει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε λίγο ακόμη,

προσέχοντας να μη ροδίσει. Βάλτε 1 κουτ. πιπέρι μαύρο χοντροτριμμένο, το ρας ελ χανούτ, τον κουρκουμά,

το σαφράν και 3-4 φλιτζάνια ζωμό, σχεδόν να σκεπάζει το κρέας. Δυναμώστε τη φωτιά να πάρει βράση

και χαμηλώστε πολύ να σιγοβράσει μία ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Αν χρησιμοποιείτε υπόλοιπα

από ψητό αρνί, σοτάρετε βιαστικά το σκόρδο με το κρέας, προσθέστε τα μυρωδικά και 1-2 φλιτζάνια ζωμό

και βράστε σε μέτρια φωτιά 15-20 λεπτά, να μελώσει η σάλτσα.

Στο μεταξύ, σε άλλο τηγάνι και δυνατή φωτιά, βάλτε τα σύκα, 2 κουταλιές της σούπας από το νερό όπου μούσκεψαν,

το μέλι και την κανέλα και βράστε 8-10 λεπτά, να καραμελώσουν.

Όταν το κρέας μαλακώσει πολύ, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Με τρυπητό κουτάλι, μεταφέρετε σε πιατέλα

και σκεπάστε με διπλό αλουμινόχαρτο, να μείνει ζεστό. Στο τηγάνι με τη σάλτσα του κρέατος,

βάλτε το ξίδι και βράστε σε δυνατή φωτιά να μείνει 1 1/2 φλιτζάνι.

Βάλτε ξανά το κρέας στο τηγάνι, μαζί και τα σύκα και όλους τους χυμούς τους, και αφήστε 2-3 λεπτά, μόλις να πάρουν βράση.

Πασπαλίστε με το σουσάμι και σερβίρετε.

Σερβίρετε με κουσκούς, με πλιγούρι πιλάφι ή απλώς με ψημένη, κριτσανιστή αραβική πίτα.

Από το βιβλίο της Αγλαΐας Κρεμέζη «Της Μεσογείου τα πικάντικα», εκδ. Πατάκη (www.aglaiakremezi.com)

 

Share
 

Μαγειρίτσα γκουρμέ

 

Είναι ελαφριά, εξαιρετικά φίνα και αναβαθμίζει σε πολυεπίπεδη την παραδοσιακή,

χωρίς ωστόσο να φλυαρεί ή να απομακρύνεται άκριτα από την οικειότητα της κοινής γευστικής αναφοράς μας.

Λίγες φορές το πρώτο πείραμα παραλλαγής μιας συνταγής τυγχάνει τόσο μεγάλης επιτυχίας!

Κι εδώ πρέπει μάλλον να ομολογηθεί πως υπήρξε και τύχη…

http://caruso.gr/mageiritsa-gourmet/

Share
 

Σουβλάκια κοτόπουλο με πέστο

 

Με ένα βαζάκι έτοιμο πέστο βασιλικού μεταμορφώνουμε στο «πι και φι» το φιλέτο κοτόπουλου.

Έτοιμα τα σουβλάκια!

6 φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε μπουκιές

100 γρ. έτοιμο πέστο βασιλικού (από βάζο) + 3 κουτ. σούπας ακόμη

αλάτι, πιπέρι

Για τη λαχανοσαλάτα

20 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κουτ. σούπας μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)

1 κουτ. σούπας λάδι

3 φλιτζ. τσαγιού λάχανο, ψιλοκομμένο

λίγα φύλλα σέλινου, χοντροκομμένα

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ τα φιλέτα κοτόπουλου και προσθέτουμε το έτοιμο πέστο βασιλικού.

Ανακατεύουμε να «πιάσει» το πέστο καλά γύρω-γύρω, περνάμε τις μπουκιές σε ξυλάκια για σουβλάκι και αλατοπιπερώνουμε.

Ψήνουμε τα σουβλάκια στο γκριλ για 4 - 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ψηθούν καλά, χωρίς όμως να καούν και να στεγνώσουν.

Λαχανοσαλάτα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το στραγγιστό γιαούρτι με τη μουστάρδα, το λάδι, το λάχανο και το σέλινο.

Σερβίρουμε τα σουβλάκια ζεστά, περιχύνουμε με το επιπλέον πέστο και συνοδεύουμε με τη λαχανοσαλάτα.

http://www.gastronomos.gr

Share
 

Ρολό κμά γεμιστό με τυριά και πιπεριές

 

2 αυγά

680 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

2 φλ μαλακά ψίχουλα

1/2 φλ παρμεζάνα, τριμμένη

1/4 φλ. φρέσκος βασιλικός, κομμένος ή 1 1/2 κ.γ. ξηρά φύλλα βασιλικού

1/2 κ.γ. αλάτι

1/4 κ.γ. πιπέρι

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

226 γρ. σάλτσα πίτσας

1 1/2 φλ. τυρί προβολόνε, τριμμένο

205 γρ. ψητές κόκκινες πιπεριές, σουρωμένες και στεγνωμένες

1/4 φλ. ελιές χωρίς κουκούτσι, τεμαχισμένες

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190C.

Απλώνουμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί 38Χ25 εκ. και λαδώνουμε το αλουμινόχαρτο.

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά.

Προσθέτουμε τον κιμά, τα ψίχουλα, την παρμεζάνα, τον βασιλικό, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο

και 1/2 φλ. σάλτσα πίτσας.

Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Απλώνουμε τον κιμά πάνω στο αλουμινόχαρτο σχηματίζοντας ένα ορθογώνιο 30Χ25 εκ.

Βάζουμε στο κέντρο του ορθογώνιου το προβολόνε, τις ψητές πιπεριές

και τις ελιές αφήνοντας 1 εκ. από τις άκρες.

Διπλώνουμε το ρολό ξεκινώντας από την πλευρά των 25 εκ. Πιέζουμε τη «ραφή» να κλείσει

και τοποθετούμε το ρολό με τη ραφή προς τα κάτω στο ταψί.

Ψήνουμε για 40 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο, περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα πίτσας και ξαναβάζουμε στον φούρνο.

Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθεί και στο κέντρο.

Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει, προτού κόψουμε σε φέτες.

http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1141/Rolo-kima-gemisto-me-tyria-kai-piperies

Share
 

Γιουβαρλάκια με μάραθο

 

200 γρ αρνίσιος κιμάς

100 γρ μοσχαρίσιος κιμάς

1 κ.τ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

1 κ.τ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

1 κ.τ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1  φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 αυγό

1 κ.τ.σ. γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)

2 κ.τ.σ ξινός τραχανάς

5 κ.τ.σ. ελαιόλαδο

Λίγο αλεύρι

½ λίτρο ζωμός κότας

Αλάτι και πιπέρι

Για το αυγολέμονο

1 αυγό

2 λεμόνια

1 κ.τ.γλ. κορν φλάουρ

1/3 ματσάκι μάραθο

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά για τα γιουβαρλάκια, βάζουμε το μείγμα σε μπολ,

το σκεπάζουμε και φυλάμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει.

Πλάθουμε τον κιμά κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνουμε ελαφρά (και τινάζουμε το αλεύρι που περισσεύει).

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κεφτεδάκια.

Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε τον ζωμό της κότας και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό για να καλυφθούν.

Βράζουμε για περίπου 45 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι και χτυπάμε το ασπράδι μέχρι να γίνει μια μαλακή μαρέγκα.

Χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο μαζί με τον χυμό των λεμονιών και το κορν φλάουρ να ανακατευτούν καλά.

Ξεπλένουμε τον μάραθο και τον ζεματάμε σε καυτό νερό.

Τον βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με λίγο από το υγρό μέσα στο οποίο έβρασε και χτυπάμε να πολτοποιηθεί.

Προσθέτουμε τον πολτό του μάραθου.

Ενσωματώνουμε το μείγμα του κρόκου στη μαρέγκα και προσθέτουμε σιγά σιγά ζεστό ζωμό από τα γιουβαρλάκια.

Όταν ισορροπήσουν οι θερμοκρασίες, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα,

προσθέτουμε τον πολτό του μάραθου και ανακατεύουμε πολύ απαλά.

Σερβίρουμε τα γιουβαρλάκια στα πιάτα και ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και θρυμματισμένο ντάκο.

http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=4500

Share
 

Αγκινάρες με κιμά

 

6 μεγάλες αγκινάρες

1/2 κιλό κιμά

1/2 νεροπότηρο λάδι

1 μεγάλο κρεμμύδι

αλάτι, πιπέρι

μπεσαμέλ (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις αγκινάρες.

Στο μεταξύ έχουμε τσιγαρίσει τον κιμά με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι.

Τοποθετούμε στο ταψί μια στρώση αγκινάρες, από πάνω μια στρώση κιμά και ξανά μια στρώση αγκινάρες.

Ρίχνουμε λίγο λάδι και αν θέλουμε μπορούμε να περιχύσουμε το φαγητό μας με κρέμα μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

https://www.sintagespareas.gr/sintages/agkinares-me-kima.html

Share
 

Αρνί Tajine με δαμάσκηνα

 

Ένα περίτεχνο πιάτο με αρώματα από τη Βόρεια Αφρική και γεύση σύνθετη, αλλά καθαρή και μεστή σε κάθε μπουκιά!

Το κρέας μαγειρεμένο σε δύο φάσεις με πολλά πικάντικα μπαχαρικά αλλά και ντομάτα, δαμάσκηνα και κολοκύθα

που δίνουν την τρυφερότητα και τη γλύκα τους θα σας εκπλήξουν!

 

1 1/5 κιλό μπούτι αρνιού σε κομμάτια 2,5 εκ.
3 μέτρια κρεμμύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
2 κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες
1 κ.σ. ras el Hanout και περισσότερο, ανάλογα με την προτίμησή σας
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κ.σ. και 1 κ.γλ. ανάλατο βούτυρο
μια μεγάλη πρέζα κρόκου (σαφράν)
1 μπαστουνάκι κανέλας
1 κ.γλ. ελαιόλαδο
2 κ.γλ. ζάχαρη
½ φλ. πολτοποιημένες ντομάτες σε κονσέρβα
1 φλ. ρεβίθια κονσέρβα
3 φλ. κόκκινη κολοκύθα ή κολοκύθα χειμωνιάτικη χοντροκομμένη
1 φλ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια και κομμένα στα δύο
ψωμί πίτας ή lavash

Για να φτιάξετε το δικό σας Ras el Hanout
1 κ.γλ. τριμμένο κύμινο
1 κ.γλ. τριμμένο τζίντζερ
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½  κ.γλ. τριμμένη κανέλα
½ κ.γλ. τριμμένοι σπόροι κορίανδρου
1/2 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
½ κ.γλ. τριμμένο μπαχάρι
1/4 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο

 

Εκτέλεση

Αλείφουμε το αρνί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το ras el hanout, αλάτι και πιπέρι.​

Αφήνουμε να μαριναριστεί στο ψυγείο για 30-120 λεπτά.

Λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο σε ένα πλατύ τηγάνι με χοντρό πάτο. Προσθέτουμε το κρέας

και αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε τον κρόκο, νερό και το μπαστουνάκι κανέλας. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να σιγοψηθεί σκεπασμένο για 90 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και βγάζουμε το μπούτι. Βγάζουμε τα κόκαλα από το κρέας και αφήνουμε τα κομμάτια όσο μεγαλύτερα γίνεται.

Αφαιρούμε το λίπος, τους χόνδρους και τα κόκαλα. Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε το κρέας στο ψυγείο.

Ξαφρίζουμε το λίπος από το υγρό ή βάζουμε στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά αφαιρούμε το λίπος.
Σε ένα μέτριο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά του γλυκού βούτυρο και 1 κουταλιά του γλυκού λάδι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή μας.

Αφήνουμε να ψηθούν σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 15 λεπτά και ανακατεύουμε μόνο όταν ροδίσουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν τα κρεμμύδια, για περίπου 20 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα υγρά από το μαγειρεμένο αρνί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Προσθέτουμε το κρέας, τα ρεβίθια και την κόκκινη κολοκύθα ή τη χειμωνιάτικη κολοκύθα και αφήνουμε να σιγοψηθούν σκεπασμένα για 15 λεπτά.

Βγάζουμε το καπάκι και προσθέτουμε ανακατεύοντας τα δαμάσκηνα και αφήνουμε να σιγοψηθούν ακόμα 15 με 20 λεπτά, μέχρι να πήξουν.

Αλατοπιπερώνουμε ανάλογα με την προτίμησή μας. Σερβίρουμε αμέσως με σάλτσα harissa και lavash ή ψωμί πίτα.

Μπορείτε να προσθέσετε ξερά βερίκοκα και αμύγδαλα λευκά.

http://www.gourmed.gr/syntages/grigores/arni-tagine-me-damaskina

Share
 

Σεσκουλοντολμάδες από την Κύπρο

 

Μια φανταστική συνταγή από την Κύπρο διά χειρός Χριστόφορου Πέσκια.

 

60 μεγάλα φύλλα από σέσκουλα, καθαρισμένα + 15 ακόμη για να τα στρώσουμε στην κατσαρόλα

 

Για τη γέμιση

1 κιλό χοιρινός κιμάς (από σπάλα και μπούτι)

600 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα

200 γρ. ρύζι γλασέ

5 κρεμμύδια ξερά, σε ψιλά καρέ

τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 2 ματσάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένα

τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα

200 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη «σάλτσα»

400 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα

150 ml χυμός λεμονιού

50 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 4 - 5 λεπτά,

μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βουτάμε τα 60 φύλλα από τα σέσκουλα στιγμιαία,

για 1 - 2 δευτερόλεπτα, να ζεματιστούν και να μαλακώσουν ελαφρώς.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε πάνω σε πετσέτες να στεγνώσουν.

Απλώνουμε ένα-ένα τα φύλλα από τα σέσκουλα με τα «νεύρα» προς τα μέσα

και βάζουμε 1 γεμάτο κουτ. γλυκού από τη γέμιση στη βάση κάθε φύλλου.

Σκεπάζουμε με τις πλευρές του φύλλου που βρίσκονται δεξιά και αριστερά και τυλίγουμε το φύλλο σε σχετικά σφιχτό ρολό.

Τυλίγουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα φύλλα σε σφιχτά ρολά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.

Στρώνουμε τα μισά από τα 15 σεσκουλόφυλλα που είχαμε κρατήσει σε ένα μέτριο βαθύ ταψί,

ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα (για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες) και βάζουμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλον

και σε σειρές, με την ένωση του τυλίγματος προς τα κάτω. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της «σάλτσας»

και περιχύνουμε τους ντολμάδες.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα σεσκουλόφυλλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες.

http://www.gastronomos.gr/sintages/9847/Seskoulontolmades-apo-tin-Kupro?sc=7

Share
 

Χουνκιάρ μπεγεντί

 

 

Η ιστορία του χουνκιάρ μπεγεντί (hünkâr beğendi) ξεκινάει από την Αναστασία (περ. 1589 -1651),

κόρη παπά από την Τήνο που, στα 15 της, την παίρνουν σκλάβα και την πουλάνε στο παζάρι της Κωνσταντινούπολης

μετονομασμένη σε Mahpeyker (Φεγγαρόσχημη) για να καταλήξει στο χαρέμι του Σουλτάνου Αχμέτ του 1ου,

παίρνοντας τελικά απ’ αυτόν το όνομα Κοσέμ (Kösem) και κάνοντάς του δυο γιούς, στο τσακ-μπαμ…

Στην Ελλάδα το χουνκιάρ μπεγεντί έγινε γνωστό απ’ την πολίτικη κουζίνα και αποτελεί must μεζέ σε αντίστοιχα εστιατόρια.

Είναι, όμως, αρκετά εύκολο να γίνει σπίτι με μεράκι και καλά υλικά και να κλέψει την παράσταση στο τραπέζι,

μια και συνδυάζει την οικεία γεύση ενός καλού κοκκινιστού μοσχαριού με την κρεμώδη υφή και το καπνιστό άρωμα του πουρέ μελιτζάνας,

που αναπόφευκτα σε παρασύρουν σε ανατολίτικες ηδονικές υπερβάσεις.

Προετοιμασία: Το καλό είναι ότι το κρέας γίνεται καλύτερο αν προετοιμαστεί την προηγουμένη γιατί δένει η γεύση.

Για το κοκκινιστό υπολογίστε συνολικά γύρω στη 1 ½ ώρα και για τον πουρέ που μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα, περί τη 1 ώρα.

Σύνθετη συνταγή που απαιτεί και μια σχετική επιμέλεια, αλλά με μαγικό αποτέλεσμα που αξίζει τον κόπο.

Αν την κάνετε πρώτη φορά, ακολουθήστε τα βήματα και τις σημειώσεις.

Υλικά (για 6 άτομα)
για το τας κεμπάπ (κρέας κοκκινιστό)

1,5 κιλό μοσχαρίσο κρέας για μαγειρευτό (σπάλα, κιλότο κ.λπ.)

ή και αρνίσιο για την αυθεντική εκδοχή της συνταγής
2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
50 ml ελαιόλαδο
150 ml κρασί κόκκινο
200 ml ζεστό νερό
1 φύλλο δάφνη
1 μπαστουνάκι κανέλλα
3-4 κλωνάρια μαϊντανού δεμένα με σπάγκο
½ κ.γ. μπούκοβο
1 κ.γ. ζάχαρη
400 γρ. ντομάτα τριμμένη
100 γρ. πελτέ ντομάτας
αλάτι, πιπέρι

για τον πουρέ μελιτζάνας
4-5 μελιτζάνες φλάσκες
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
150 γρ. κρέμα γάλακτος ελαφριά (προαιρετικά)
1 λίτρο γάλα πλήρες
½ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ. τριμμένο κασέρι
αλάτι, πιπέρι

Ετοιμάζετε το τας κεμπάπ (κοκκινιστό κρέας): Κόβετε το κρέας σε πολύ μικρές μπουκιές 1,5-2 εκ. (σαν να κάνατε μικρά σουβλάκια).

Σε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα βάζετε σε δυνατή φωτιά το λάδι και όταν κάψει καλά, ρίχνετε σε δόσεις το κρέας

(συνήθως 2-3 δόσεις γι’ αυτήν την ποσότητα) ώστε να καραμελώσει απ’ έξω σε υψηλή θερμοκρασία.
Σημείωση: Αν μπουκώσετε την κατσαρόλα με όλη την ποσότητα του κρέατος σε μια δόση,

πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και αντί να ψηθεί, βράζει, βγάζοντας έξω τα ζουμιά του.
Δεν το ανακατεύετε συνέχεια, απλώς γυρνάτε ένα-ένα τα κομματάκια μετά από 3 λεπτά

και περιμένετε να καραμελώσει και απ’ την άλλη πλευρά.

Αφού συμβεί αυτό, κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεμα φροντίζοντας όλα τα κομμάτια να ψηθούν απ’ όλες τις πλευρές τους.

Η συνολική διαδικασία για κάθε δόση διαρκεί περί τα 6-8 λεπτά. Κάθε φορά, τα αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα

και αφήνετε ένα λεπτό περίπου να ξανακάψει το λάδι πριν προσθέσετε την επόμενη δόση.

Μόλις ολοκληρώσετε με το κρέας και το έχετε σε ένα μπολ, ρίχνετε στο λάδι που έχει απομείνει το ψιλοκομμένο κρεμμύδι

και χαμηλώνετε τη φωτιά για 3-4 λεπτά ώστε να καραμελώσει κι αυτό. Προσθέτετε το κρέας στην κατσαρόλα και ρίχνετε το κρασί,

τη δάφνη, την κανέλλα, τον μαϊντανό και το μπούκοβο. Αφήνετε 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να φύγει η περισσότερη ποσότητα του κρασιού

και προσθέτετε την ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το νερό και αλάτι-πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 1 ώρα,

μέχρι η σάλτσα να πήξει αρκετά και να διαχωρίζεται εμφανώς απ’ το λάδι μέσα στην κατσαρόλα.

Αφαιρείτε και πετάτε τον μαϊντανό, την κανέλα και τη δάφνη.
Σημείωση: Aν κάνετε το κρέας την προηγουμένη, το αφήνετε σ’ αυτό το στάδιο να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο,

ώστε να χωνέψουν καλύτερα τα υλικά και την επομένη το βγάζετε 2 ώρες πριν από το τελικό μαγείρεμα

και το ζεσταίνετε ευγενικά με λίγο ζεστό νερό.

Ετοιμάζετε τον πουρέ μελιτζάνας: Πλένετε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζετε και τις καίτε/ψήνετε

κατ’ ευθείαν σε μάτι κουζίνας ή υγραερίου (καλύτερα), ακουμπώντας τες πάνω στη φωτιά για να καπνιστούν

και να πάρουν το χαρακτηριστικό τους άρωμα. Κάθε μελιτζάνα θέλει γύρω στα 6-8 λεπτά στο μάτι,

μέχρι να μαραθεί αρκετά ώστε να μπορεί να «ζουλιχτεί» και να βγάλει υγρά.

Τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν και μετά, κάτω από τρεχούμενο νερό, αφαιρείτε όλο το δέρμα τους ώστε να μείνει μόνον η σάρκα.

Αφαιρείτε το καπάκι και απ’ τη σάρκα τα πολλά σπόρια και στη συνέχεια, με καλό μαχαίρι τις ψιλοκόβετε σε μικρά κομματάκια.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ με πουρέ μελιτζάνας: Ζεσταίνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα.

Σε άλλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα.

Βάζετε το μάτι στο χαμηλό και αρχίζετε να προσθέτετε μια-μια κουτάλες από γάλα,

ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να έχετε ένα ομογενοποιημένο μίγμα.

Καθώς –προς το τέλος– το μίγμα αυξάνεται και γίνεται μια παχύρρευστη σάλτσα μπεσαμέλ, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος,

το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο στη γεύση σας. Όταν η μπεσαμέλ είναι έτοιμη (μετά από 10-12 λεπτά),

προσθέτετε τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες και ανακατεύετε καλά. Στο τελείωμα ρίχνετε και το τριμμένο κασέρι και κλείνετε τη φωτιά.

Στο σύνολό της αυτή η διαδικασία της παρασκευής του πουρέ πρέπει να σας πάρει γύρω στη μία ώρα,

ανάλογα βέβαια και πόσα μάτια μπορείτε να χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα για να κάψετε τις μελιτζάνες.

Σερβίρισμα: Σε μεγάλη πιατέλα βάζετε περιμετρικά τον πουρέ και στο κέντρο που έμεινε κενό το τας κεπμάπ.

Ρίχνετε –αν θέλετε– λίγη σάλτσα πάνω στον πουρέ και μπαίνετε τάχιστα στον ρόλο του Σουλτάνου. Ο χορός της κοιλιάς ξεκινά…

http://www.pandespani.com/syntages/hunkar-begendi-kokkinisto-kreas-me-poure-melitzanas/

Share
 

Ρολό κιμά με γλάσο κέτσαπ

1/2 φλ. κέτσαπ

1/2 φλ. καστανή ζάχαρη

1 1/2 κ.γ. αλάτι

1/2 κ.γ. σκόνη τσίλι

680 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

1 1/2 φλ. κρουτόν, θρυμματισμένα

1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο

2 αυγά

1/4 φλ. γάλα

1/4 κ.γ. μαύρο πιπέρι, τριμμένο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175C.

Λαδώνουμε ελαφρά μία φόρμα φρατζόλας 23X13 εκ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κέτσαπ, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη σκόνη τσίλι να ενωθούν.

Απλώνουμε λίγο από το μείγμα στη βάση της φόρμας.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, τα θρυμματισμένα κρουτόν, το κρεμμύδι, τα αυγά,

το γάλα και το μαύρο πιπέρι.

Σχηματίζουμε ρολό τον κιμά και βάζουμε στη φόρμα.

Απλώνουμε το υπόλοιπο μείγμα κέτσαπ στον κιμά.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μην είναι ροζ στο κέντρο και η θερμοκρασία του εσωτερικά

να φτάσει τουλάχιστον 70C (ελέγχοντάς τη με ένα θερμόμετρο).

http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1090/Rolo-kima-me-glaso-ketsap

Share
 

Κοτόπουλο τας κεμπάπ με γίγαντες

 

300 γρ. γίγαντες (μουλιασμένοι αποβραδίς)

800 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, σε κύβους περίπου 2 - 3 εκ.

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

4 μέτριες ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (με τα ζουμιά τους)

2 φύλλα δάφνης

1/2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο

1 κουτ. γλυκού μπούκοβο

30 ml ξίδι βαλσαμικό

80 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Στραγγίζουμε τους γίγαντες, τους βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τους υπερκαλύπτει κατά 10 εκ.

Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.

Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τους γίγαντες για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.

Τους στραγγίζουμε και τους αφήνουμε στην άκρη.

Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3 - 4 λεπτά,

μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 - 3 λεπτά.

Ρίχνουμε την ντομάτα, τη δάφνη, το ξίδι και 300 ml νερό, πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο, το μπούκοβο,

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τους γίγαντες, ανακατεύουμε απαλά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 8 - 10 λεπτά,

μέχρι να γίνει το κοτόπουλο, να αναμειχθούν οι γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα. Αποσύρουμε και αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα.

Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.

Μπορούμε να το συνδυάσουμε με ένα απλό πιλάφι, οπότε το φαγητό θα «φτουρήσει» για περισσότερα άτομα.

Στο ποτήρι μας

Ένα νεαρό Syrah ή σε λίγο καιρό ένα Beaujolais nouveau.

http://www.gastronomos.gr/sintages/9644/Gigantes-me-tas-kempap-kotopoulou?sc=49

Share
 

Carpaccio με μοσχάρι και κολοκύθι

 

200 gr μοσχαρίσιο φιλέτο, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες

2 κολοκυθάκια

½ κ.σ. λιωμένη λιαστή ντομάτα

1 αχλάδι, κομμένο σε μικρούς κύβους

12 λεπτές νιφάδες παρμεζάνας

2 κ.σ. μουστάρδα

2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Λίγο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε το ένα κολοκυθάκι και το τρίβουμε στον τρίφτη.

Πιέζουμε σφιχτά με τις παλάμες μας για να φύγει το νερό.

Ανακατεύουμε το τριμμένο κολοκυθάκι μαζί με τη μισή ποσότητα της μουστάρδας,

τη λιαστή ντομάτα και το αλατοπίπερο.

Χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο, κόβουμε το άλλο κολοκυθάκι σε 4 λεπτές λωρίδες.

Ζεματίζουμε τις φέτες για 3 λεπτά και έπειτα τις βυθίζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Αφαιρούμε από το νερό και μόλις στεγνώσουν απλώνουμε μια λεπτή στρώση μουστάρδας,

μία κ.γ. από το μείγμα με το τριμμένο κολοκύθι, και τυλίγουμε τη φέτα σε ρολάκι.

Καλύπτουμε με μία λωρίδα από το μοσχαρίσιο φιλέτο, λίγες νιφάδες παρμεζάνας,

4 μικρούς κύβους αχλάδι, και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

 

Share
 

Χοιρινός λαιμός με κέτσαπ, σόγια και πορτοκάλι

1 κιλό χοιρινό λαιμό, κομμένο σε μπριζόλες των 250 γρ.

250 γρ. χυμό πορτοκάλι

120 γρ. κέτσαπ

20 γρ. ξύσμα πορτοκάλι

140 γρ. σόγια

175 γρ. νερό

40 γρ. τζίντζερ, κομμένο σε φέτες

20 γρ. σκόρδο σε χοντρές φέτες

10 γρ. κορν φλάουρ

νερό για το κορν φλάουρ

ελαιόλαδο για σοτάρισμα

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατέψτε καλά όλα τα υλικά, εκτός από τις μπριζόλες και το κορν φλάουρ.

Βυθίστε τις μπριζόλες μέσα στη μαρινάδα και τοποθετήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες.

Αποσύρετε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα και στεγνώστε τις πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί.

Ζεστάνετε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Ρίξτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μπριζόλες και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο και έντονο χρώμα.

Προσθέστε λίγη μαρινάδα στο τηγάνι με τις μπριζόλες και συνεχίστε το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία

μέχρι να μαγειρευτούν οι μπριζόλες.

Σουρώστε τη μαρινάδα μέσα σε ένα κατσαρολάκι και φέρτε τη σε βρασμό.

Ρίξτε το διαλυμένο κορν φλαουρ στη μαρινάδα, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε τη μαρινάδα

μέχρι να συμπυκνωθεί και να δημιουργηθεί μια σάλτσα, με την οποία θα συνοδέψετε τις χοιρινές μπριζόλες.

http://www.yiannislucacos.gr/recipe/kreas/3142/hoirinos-laimos-marinarismenos-me-ketsap-sogia-kai-portokali#.WIWwIFN97IU

Share
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Νέα Προϊόντα