Γαλοπούλα γεμιστή

1 γαλοπούλα περίπου 5 κιλά (χωρίς τα εντόσθια)

χυμό 1 μέτριου λεμονιού

χυμό 1 μεγάλου πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι λιωμένη μαργαρίνη

αλάτι, πιπέρι


Για τη γέμιση

½ κιλό συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

700 γρ. κιμά ανάμεικτο (χοιρινό και μοσχαρίσιο)

¼ φλιτζανιού ρύζι Καρολίνα

250 γρ. κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα

¼ φλιτζανιού κουκουνάρια

¼ φλιτζανιού σταφίδες ξανθές

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

2 κουταλιές κονιάκ

1 φλιτζάνι ζωμό κότας ή κρέατος


Για το γαρνίρισμα

½ κιλό κάστανα

½ κιλό δαμάσκηνα ξερά (χωρίς κουκούτσι)

½ κιλό βερίκοκα ξερά

5 πράσινα μήλα (ξινά)

4 φλιτζάνια ζωμό κρέατος

9 κουταλιές μαργαρίνη

9 κουταλιές λάδι

3 κουταλιές ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Πλύνετε καλά τη γαλοπούλα (μέσα κι έξω) και αφήστε τη να στραγγίσει. Ανακατεύετε τη λιωμένη μαργαρίνη με τον χυμό λεμονιού

και πορτοκαλιού και αλείφετε καλά τη γαλοπούλα με το μίγμα. Πασπαλίστε καλά την κοιλιά με αλάτι και πιπέρι.

Για τη γέμιση: Πλύντε καλά τα συκωτάκια πουλιών. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τη μαργαρίνη

μέχρι να κάψουν και προσθέστε τα συκωτάκια, τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρετέ τα καλά. Στη συνέχεια ρίξτε το ρύζι,

τα κάστανα, τα κουκουνάρια, το κονιάκ, αλάτι και πιπέρι και αφήστε να σοταριστούν για λίγο.

Τέλος, ρίξτε τον ζωμό κότας και ανακατέψτε. Αφήστε για 5 λεπτά. Κατεβάστε το μίγμα από τη φωτιά και αφήστε το

να κρυώσει τόσο ώστε να μπορέσετε να γεμίσετε τη γαλοπούλα σας χωρίς να καίγεστε. Αρχίστε γεμίζοντας το στήθος της γαλοπούλας.

Μόλις τελειώσετε το γέμισμα τραβήξτε λίγο από την πέτσα του λαιμού και ράψτε πιο πάνω ώστε να σιγουρέψετε ότι δεν θα χυθεί το μίγμα.

Γεμίστε με την υπόλοιπη γέμιση το άνοιγμα της κοιλιάς και ράψτε το.

Μην παραγεμίσετε τη γαλοπούλα: αφήστε λίγο χώρο, γιατί η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει.

Βάλτε τη γαλοπούλα επάνω σε σχάρα μέσα σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω.

Ρίξτε στο ταψί λίγο νερό (θα πρέπει να συμπληρώνετε πού και πού όσο ψήνεται η γαλοπούλα).

Σκεπάστε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να καλύπτονται το στήθος και τα μπούτια και να μένουν ακάλυπτες οι πλαϊνές πλευρές.

Βάλτε τη στον φούρνο (που έχετε προθερμάνει) στους 160 βαθμούς Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες, όσα είναι τα κιλά της.

Την τελευταία ώρα, ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφετε κατά διαστήματα τη γαλοπούλα με το μίγμα χυμών λεμονιού-πορτοκαλιού

και μαργαρίνης που θα χει περισσέψει, χρησιμοποιώντας μαγειρικό πινέλο. Λίγο πριν τη βγάλετε από τον φούρνο,

αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε τη για 15 λεπτά ακόμη.

Για το γαρνίρισμα: Βράστε και καθαρίστε τα κάστανα. Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μία κούπα ζωμό κρέατος

κι αφήστε τα να σιγοβράσουν για να πάρουν τη γεύση από τον ζωμό. Στραγγίστε, σοτάρετέ τα ελαφρά με δύο κουταλιές μαργαρίνη

και δύο κουταλιές ελαιόλαδο, και αλατίστε τα ελαφρά (αν χρησιμοποιήσετε κύβους μαγειρικής για να κάνετε τον ζωμό

δεν χρειάζεται να αλατίσετε έξτρα). Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για τα βερίκοκα.

Βάλτε τα δαμάσκηνα σε μια κούπα ζωμό κρέατος κι αφήστε τα να φουσκώσουν για περίπου δύο ώρες.

Βάλτε σε κατσαρόλα δύο κουταλιές λάδι, ρίξτε μέσα τα δαμάσκηνα και σοτάρετέ τα σε δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά.

Πλύνετε καλά τα μήλα. Κόψτε το κάθε μήλο σε 8 κομμάτια (μην αφαιρέσετε τη φλούδα).

Βάλτε τα σε κατσαρόλα με μια κούπα ζωμό κρέατος, 3 κουταλιές μαργαρίνη και 3 κουταλιές λάδι.

Αφήστε τα να σιγοβράσουν, έως ότου μείνουν μόνο με το λίπος. Προς το τέλος, πασπαλίστε τα με λίγο μοσχοκάρυδο, λίγη κανέλλα και τη ζάχαρη.

Ανακατέψτε τα, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσουν τα μήλα.

Βάλτε τη γαλοπούλα σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρετέ τη με τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα και τα μήλα.

Χρόνια πολλά!

http://dietup.gr/antras/diatrofi/3213-15-prototypes-idees-gia-to-xristougenniatiko-trapezi-syntages-diakosmhsh-dora.html?showall=1&limitstart=

Share
 

Νέα Προϊόντα