1 κιλό ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο) κομμένο σε μενταγιόν
4 κ.σ. ελαιόλαδο
12 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
1 σκελίδα σκόρδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλ. κονιάκ
3/4 φλ. κόκκινο κρασί
1 κλαδάκι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
2-3 κόκκοι μπαχάρι
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για το ψαρονέφρι με δαμάσκηνα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι.
Βάζουμε μέσα το κρέας και το ροδίζουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο,
και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά έως ότου το κρεμμύδι γίνει διάφανο.
Ρίχνουμε στο τηγάνι τα δαμάσκηνα και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ και προσθέτουμε το θυμάρι,
το δαφνόφυλλο και το μπαχάρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 20 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα και την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά ακόμη.
Σερβίρουμε με βελούδινο πουρέ πατάτας: τον στρώνουμε κάτω και από πάνω το κρέας με τη σάλτσα και τα δαμάσκηνα.
https://www.argiro.gr/recipe/psaronefri-me-damaskina-kai-krasi/
ένα λάχανο αφράτο και ελαφρύ
Για τη γέμιση
500 γραμ. κιμά ανάμεικτο αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. ρύζι για γεμιστά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
αλάτι
λευκό τριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 γεμάτες κ.σ. αλεύρι
1 ½ φλ. ζεστό ζωμό από τους λαχανοντολμάδες
ή γάλα
(1 κρόκο αυγού προαιρετικά)
1 λεμόνι ζουμερό
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τους λαχανοντολμάδες με μπεσαμέλ, αφαιρώντας πρώτα το κοτσάνι του λάχανου,
αφού πρώτα το χαράξουμε με μαχαίρι.
Στη συνέχεια, το βυθίζουμε με την τρύπα προς τα κάτω σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.
Το βράζουμε για 10 -15′, να μαλακώσει ελαφρά.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
Βγάζουμε ένα-ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
Βάζουμε μέσα μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού.
Τοποθετούμε πάνω τους ντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον, και σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Περιχύνουμε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει,
προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αν έχουμε κοτσάνια άνηθο και μαϊντανό, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα
για να αρωματίσουμε το φαγητό. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45′.
Για την κρέμα μπεσαμέλ με ή χωρίς αυγό
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε για 1-2′ ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε σταδιακά τον βραστό ζωμό από τους ντολμάδες και αφήνουμε να πήξει η κρέμα ανακατεύοντας.
Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά όπως είναι καυτή η κρέμα, ρίχνουμε τον κρόκο (προαιρετικά)
και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με σύρμα.
Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι και τον άνηθο και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.
Βάζουμε τους ντολμάδες με τρυπητή κουτάλα σε σειρά σε πυρίμαχο,
περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ και ψήνουμε για 6-7′ σε δυνατό γκριλ, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
Μπορούμε επίσης να σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σε πιατέλα και απλώς να περιχύσουμε
με την πεντανόστιμη λεμονάτη κρέμα μπεσαμέλ, χωρίς να ψήσουμε. Είναι το ίδιο νόστιμοι όπως και να τους κάνετε.
https://www.argiro.gr/recipe/lachanontolmades-me-mpesamel/
Για το χοιρινό
ελαιόλαδο για πασπάλισμα
5-6 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι
1 ½ κιλό χοιρινή λάπα
300 γρ. τυρί κρέμα
15 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
½ κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
½ κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
½ πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες
200 ml λευκό κρασί ή νερό
Για τις πατάτες
50 ml ελαιόλαδο
1 κύβο ζωμό κότας
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
χυμό από 1 λεμόνι
1 κιλό πατάτες baby
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Στον πάγκο εργασίας μας στρώνουμε αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο τη λαδόκολλα, προσθέτουμε το θυμάρι, το πιπέρι, το αλάτι και τη χοιρινή λάπα.
Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ανοίγουμε το κρέας.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το απλώνουμε (δεν βάζουμε στην πάνω πλευρά του κρέατος).
Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις λιαστές ντομάτες, και τις χρωματιστές πιπεριές.
Τυλίγουμε το κρέας σε ρολό με τη βοήθεια της λαδόκολλας και το βάζουμε στη γάστρα.
Προσθέτουμε το λευκό κρασί, σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες.
Παράλληλα σε ένα μπολ προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον κύβο, την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο,
τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
Ρίχνουμε στο μπολ τις πατάτες baby, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να μαριναριστούν
μέχρι να ψηθεί το χοιρινό.
Μετά τις 2 ώρες ψησίματος προσθέτουμε τις πατάτες στη γάστρα, φροντίζουμε να πάνε κάτω από το χοιρινό,
σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα.
Βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από το χοιρινό και χαράσσουμε το κρέας.
Ψήνουμε για 10-20 λεπτά στο γκριλ χωρίς καπάκι.
Όταν ετοιμαστεί, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Για να σερβίρουμε κόβουμε το κρέας σε κομμάτια, προσθέτουμε τις πατάτες,
λίγο φρέσκο θυμάρι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
https://akispetretzikis.com/el/categories/kreas/choirino-me-patates
1 μικρό κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
400 γρ. ντοματίνια (κίτρινα, κόκκινα, μαύρα)
400 γρ. καλαμπόκι έτοιμο βρασμένο
750 ml ζωμός κοτόπουλο
2 καυτερές πιπεριές τσίλι
4 μπούτια κοτόπουλο χωρίς δέρμα και κόκαλο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. κάρυ
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
χυμός + ξύσμα από 2 λάιμ
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τοποθετούμε το κρεμμύδι, το 1/3 από τα ντοματίνια, το 1/3 από το καλαμπόκι,
250 ml από τον ζωμό, 1 πιπεριά τσίλι και χτυπάμε 2-3 λεπτά.
Σε μία μεσαία κατσαρόλα τοποθετούμε το κοτόπουλο κομμένο σε μπουκιές, τα υπόλοιπα ντοματίνια, το καλαμπόκι,
το αλάτι, το πιπέρι, την ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι, το σκόρδο, τον υπόλοιπο ζωμό, το κάρυ
και, τέλος, το μείγμα που περάσαμε από το πολυμηχάνημα.
Βράζουμε με την κατσαρόλα σκεπασμένη σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα μέχρι να μαγειρευτεί
και να μαλακώσει το κοτόπουλο.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και, τέλος, προσθέτουμε το ξύσμα, τον χυμό και τον μαϊντανό.
https://akispetretzikis.com/el/categories/soypes/pikantikh-soypa-me-kotopoylo-kai-ntomatinia
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο (200 γρ. / φιλέτο)
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
1 κ.γ. βασιλικός, αποξηραμένος
2 ντομάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
¼ φλ. λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και τεμαχισμένες
3 κ.γ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες (1 κ.γ. + 2 κ.γ.)
4 φέτες μοτσαρέλα
12 φύλλα βασιλικού
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες ή ψιλοκομμένες
1/3 φλ. ξίδι βαλσάμικο
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε κάθε στήθος κοτόπουλου, ώστε να ανοίξει στη μέση σαν πεταλούδα.
Καρυκεύουμε τα φιλέτα εσωτερικά και εξωτερικά με το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον αποξηραμένο βασιλικό.
Ραντίζουμε κάθε φιλέτο με 1 κ.γ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες και αλείφουμε το εσωτερικό τους.
Γεμίζουμε το κάθε στήθος κοτόπουλου με 2 φέτες ντομάτα, 2 κ.γ. λιαστές ντομάτες, μία φέτα μοτσαρέλα
και φύλλα βασιλικού.
Κλείνουμε καλά με 3-4 οδοντογλυφίδες, για να μη φύγει η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.γ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το σκόρδο, το βαλσάμικο και την καστανή ζάχαρη.
Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι γύρω από το κοτόπουλο, σιγομαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά,
ανακατεύοντας κατά διαστήματα,
μέχρι η σάλτσα να γλασάρει ελαφρά.
Μεταφέρουμε τα φιλέτα με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά,
μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να λιώσει το τυρί.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες, ραντίζουμε τα φιλέτα με τους χυμούς από το σκεύος και σερβίρουμε.
http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1426/Gemista-fileta-kotopoyloy-me-saltsa-valsamikoy
60 ml ελαιόλαδο
1.500 γρ. (1,5 κιλό) χοιρινός λαιμός χωρίς το κόκαλο
500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 ξυλάκια κανέλα
10 ml τριμμένος κόλιαντρος
10 ml μαραθόσπορος
500 ml πόρτο
500 ml ζωμός βοδινού
200 γρ. διάφορα αποξηραμένα φρούτα
100 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεσαίο σκεύος. Τοποθετήστε τον λαιμό του χοιρινού στο ζεστό λάδι
και τσιγαρίστε μέχρι να ροδίσει,
περίπου 5-8 λεπτά για κάθε πλευρά.
Προσθέστε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Τσιγαρίστε για 5 λεπτά ακόμα.
Προσθέστε τα μπαχαρικά και τσιγαρίστε για 2 λεπτά.
Ρίξτε το πόρτο και τον ζωμό. Φέρτε το σε βράση και βάλτε το στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήστε για 2,5 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέστε τα αποξηραμένα φρούτα και ψήστε για μισή ώρα ακόμα.
Αλατοπιπερώστε καλά. Σερβίρεται ζεστό.
https://www.epithimies.gr
Τα σουτζουκάκια με ρύζι είναι ένα φαγητό χορταστικό και αγαπημένο.
Ακολουθήστε αυτήν τη συνταγή και εισπράξτε συγχαρητήρια για τα πιο ζουμερά, πιο αρωματικά
και πιο νόστιμα σουτζουκάκια που φτιάξατε ποτέ!
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κύμινο ή και λίγο επιπλέον
2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. κρασί μαυροδάφνη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
1 κιλό ντομάτες τριμμένες
2 κ.σ. βούτυρο
1 σκ. σκόρδο
1/2 κ.σ. πελτές
1 πρέζα ζάχαρη
2-3 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι
Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα, μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και όχι σε νερό.
Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε. Κρατάμε το κρασί στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε
όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγο στο ψυγείο.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Πλάθουμε μικρά μικρά τα σουτζουκάκια, βουτώντας ενδιάμεσα τα χέρια μας στο κρασί.
Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε για 2-3 λεπτά.
Αφού τα τηγανίσουμε όλα, τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα, και όταν λιώσει, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα.
Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά.
Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για περίπου 10 λεπτά.
Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ μικρά και δεν θέλουν πολλή ώρα βράσιμο και μαγείρεμα.
Αν έχετε πλάσει μεγάλα τα σουτζουκάκια τότε θέλουν παραπάνω ώρα τηγάνισμα και παραπάνω ώρα βράσιμο στη σάλτσα.
Σερβίρουμε σε μια μεγάλη ωραία πιατέλα το ρύζι, με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα από πάνω
https://www.argiro.gr/recipe/soutzoukakia-me-ruzi/
4 μοσχαρίσιες μπριζόλες γάλακτος
2 ξερά κρεμμύδια
1 φλιτζάνι μπίρα
1 κ.γ. θυμάρι
4 μεγάλα καρότα
1 κ.σ. μέλι
χυμό από 1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Τα βάζετε στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά
και, όταν μαλακώσουν, ρίχνετε τις μπριζόλες. Τις αφήνετε για λίγα λεπτά να σοταριστούν και από τις δύο πλευρές, αλατοπιπερώνετε
και ρίχνετε το θυμάρι και την μπίρα. Χαμηλώνετε την ένταση στο μάτι της κουζίνας, καθαρίζετε και κόβετε τα καρότα σε λεπτές φέτες
και τα προσθέτετε στο φαγητό.
Ρίχνετε το μέλι και 1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Βράζετε για 25 λεπτά και στο ενδιάμεσο προσθέτετε λίγο βραστό νερό αν δείτε ότι στεγνώνει η σάλτσα. Όταν μαλακώσουν οι μπριζόλες, δοκιμάζετε και προσθέτετε λίγο μέλι ή χυμό λεμονιού
αν η σάλτσα είναι πικρή ή γλυκιά αντίστοιχα (αυτό εξαρτάται από την μπίρα) και σερβίρετε.
http://greekcook.gr/syntages/mosxarisia_mprizola_me_mpyra
700 gr μοσχαρίσια λάπα ανοιγμένη σε «πεταλούδα»
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
350 gr πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο
1 φλ. ρόκα
120 gr γκοργκοντζόλα
1 κ. σούπας ελαιόλαδο
σπάγκος μαγειρικής
οδοντογλυφίδες
ε κ τ έ λ ε σ η
Προθέρμανε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Άπλωσε το κρέας σε μια επιφάνεια κοπής και αλατοπιπέρωσε καλά και τις δύο πλευρές του.
Άπλωσε από πάνω του τις πιπεριές ψιλοκομμένες σε όλη την επιφάνειά του και πασπάλισε με τη ρόκα.
Σπάσε με τα χέρια σου την γκοργκοντζόλα και μοίρασέ τη και αυτήν πάνω από τα υπόλοιπα υλικά.
Ξεκινώντας από την κάτω πλευρά του κρέατος, άρχισε να το στρίβεις με προσοχή σε ρολό
και όταν τελειώσει το ρολό τοποθέτησέ το με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω.
Πέρασε τον σπάγκο από κάτω και δέσε το ρολό σε διαστήματα των δύο εκατοστών.
Χρησιμοποιώντας οδοντογλυφίδες, κάρφωσε όσα σημεία φαίνονται επίφοβα να ανοίξουν
και κόψε το ρολό σε τέσσερα ίσια κομμάτια.
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και πρόσθεσε τα κομμάτια του ρολού
με την πλευρά της ένωσης προς τα κάτω και σοτάρισέ τα για περίπου δύο λεπτά από την κάθε πλευρά.
Μετάφερε τα ρολά μαζί με το λάδι τους σε ένα ταψί και ψήσε στον φούρνο για 10 με 15 λεπτά.
Βάλε τα ρολά σε μια πιατέλα και άφησέ τα για πέντε λεπτά να ξεκουραστούν πριν αφαιρέσεις τον σπάγκο και τις οδοντογλυφίδες.
http://www.tlife.gr/recipe/25/syntages-rola-me-gkorgkontzola/0-3987
500 γραμ. πένες με ρίγα
500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο δύο φορές περασμένο από τη μηχανή του κιμά
1 αυγό
4 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 κ.σ. μαϊντανό και δυόσμο ψιλοκομμένο
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
λίγο φρέσκο γάλα
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1.200 γραμ. ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγο φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
125 γραμ. μοτσαρέλα
Εκτέλεση
Για τις πένες με κεφτεδάκια, μουλιάζουμε πρώτα σε ένα πιάτο το ψωμί με λίγο φρέσκο γάλα.
Το στύβουμε καλά και το ψιχουλιάζουμε. Προσθέτουμε τον κιμά, το αυγό, τα τυριά, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα. Πλάθουμε πολύ μικρά κεφτεδάκια (όσο πιο μικρά γίνεται).
Τα τηγανίζουμε για 2΄-3΄ σε καυτό ελαιόλαδο ή τα αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα
και τα ψήνουμε για 5΄-6΄ στους 200 βαθμούς C.
Για τη σάλτσα
Βάζουμε την ψιλοκομμένη μελιτζάνα σε μπολ με κρύο νερό και την αφήνουμε για 10΄.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού προηγουμένως τις στύψουμε πολύ καλά με τα χέρια. Ρίχνουμε το σκόρδο.
Ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν οι μελιτζάνες. Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε τη σάλτσα για 15΄.
Αλατοπιπερώνουμε και, τέλος, προσθέτουμε τα τηγανισμένα ή ψημένα κεφτεδάκια.
Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μία βράση και να ενωθούν καλά οι γεύσεις.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο βασιλικό.
Βράζουμε τις πένες και τις στραγγίζουμε. Τις προσθέτουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αν θέλουμε να είναι πιο αφράτα τα κεφτεδάκια, αντί να τα ψήσουμε ή να τα τηγανίσουμε,
τα βουτάμε απευθείας μέσα στη βραστή σάλτσα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄.
http://www.argiro.gr/recipe/penes-me-keftedakia-se-saltsa-ntomatas-me-melitzana/#at
_pco=smlwn-1.0&at_si=596db3d2081f86b4&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=1
250 γραμμάρια νουντλς αυγού
3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ή ηλιέλαιο
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
250 γραμμάρια μπρόκολο
250 γραμμάρια μανιτάρια φρέσκα
2 καρότα
5 κουταλιές της σούπας σάλτσα τεριγιάκι
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα sweet chili
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Ε κ τ έ λ ε σ η
Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο σε μικρές και λεπτές φέτες.
Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε φέτες και την πιπεριά σε μπαστουνάκια.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε γουόκ ή σε βαθύ τηγάνι. Σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές για 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μπρόκολο και την πιπεριά. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά επιπλέον.
Προσθέτουμε τη σάλτσα τεριγιάκι και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά,
και προσθέτουμε τη σάλτσα sweet chili.
Προσθέτουμε τα νουντλς (μαγειρεμένα, δείτε παρακάτω πώς) κι ανακατεύουμε τα υλικά.
Τέλος, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, φιστίκια κάσιους και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι (τα πράσινα φύλλα μόνο).
Σερβίρουμε αμέσως τα νουντλς σε τέσσερα μπολ.
Τρόπος μαγειρέματος νουντλς
Βράζουμε μπόλικο νερό στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε τα νουντλς αυγού και βράζουμε 3 λεπτά.
Tα πιάνουμε με μία λαβίδα, και όπως στάζουν, τα ρίχνουμε στο γουόκ με τα λαχανικά και το κοτόπουλο.
http://www.kouzzzina.gr/noodles-kotopoulo-laxanika/
6 αυγά
4 πατάτες
3 λουκάνικα χωριάτικα
1 κούπα ελαιόλαδο
5-6 φύλλα δυόσμου
Αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τις πατάτες ροδέλες και τις τηγανίζουμε ελαφρά στο ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε χονδρά κομμάτια και τα σοτάρουμε.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο και ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα υλικά
Στο τηγάνι που τηγανίσαμε τις πατάτες, αφήνουμε τόσο λάδι όσο χρειάζεται για να καλύψουμε τον πάτο της φουρτάλιας
και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπολ, το διαμορφώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα και τοποθετούμε το καπάκι.
Μετά από 3 περίπου λεπτά και με τη βοήθεια ενός ρηχού πιάτου τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, τοποθετούμε
πάλι το καπάκι και την ψήνουμε για άλλα 3 με 4 λεπτά.
Η φουρτάλια είναι έτοιμη για σερβίρισμα..
http://www.kouzzzina.gr/fourtalia-froutalia/
10 χοντρά κολοκύθια
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
10 κ.σ. ρύζι Καρολίνα
3 κ.σ. κονιάκ
2 καρότα τριμμένα
2 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγα κλωνάρια μαϊντανό και άνηθο
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Ξεκινάμε τα κολοκυθάκια αυγολέμονο, προετοιμάζοντας πρώτα τα κολοκυθάκια. Αφού τα πλύνουμε,
αφαιρούμε το κοτσάνι και λίγο από το πίσω μέρος για να στέκονται όρθια στην κατσαρόλα.
Αφαιρούμε μία φέτα από πάνω που θα τη χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Με το εργαλείο που αδειάζουμε τα κολοκύθια ή με το κουταλάκι
αφαιρούμε το εσωτερικό τους και το ψιλοκόβουμε. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το 1/2 ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 3΄-4΄.
Προσθέτουμε τα κολοκύθια (την ψιλοκομμένη σάρκα), τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄-3΄.
Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το ρύζι, τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε 1 φλ. νερό να χυλώσει η γέμιση. Ανακατεύουμε καλά.
Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τα κολοκύθια μέχρι τα 3/4 του ύψους τους. Σκεπάζουμε με τη φέτα-καπάκι.
Τοποθετούμε όρθια τα κολοκύθια σε στενή κατσαρόλα και μπήγουμε ενδιάμεσα πατάτες κομμένες, κυδωνάτες, όρθιες.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συμπληρώνουμε νερό μέχρι λίγο πιο πάνω από τη μέση τους.
Τοποθετούμε δεμένα σε ματσάκι τα κλωνάρια μαϊντανού και άνηθου. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και, απ’ την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30΄
μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει το ρύζι.
Σβήνουμε τη φωτιά (μην τα παραβράζετε γιατί θα λιώσουν τα κολοκύθια και θα λασπώσει το ρύζι).
Χτυπάμε τ’ ασπράδια με σύρμα, προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας και λίγο λίγο το λεμόνι.
Αραιώνουμε το αυγολέμονο με λίγο ζωμό απ’ την κατσαρόλα και περιχύνουμε το φαγητό, ανακινώντας την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια.
Αν θέλετε το αυγολέμονο να γίνει σαν κρέμα, βάλτε 1 κουταλιά κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού.
Διαλύστε το με σύρμα, προσθέστε το στο αυγό και κάντε κανονικά το αυγολέμονο.
Περιχύστε το φαγητό και αφήστε την κρέμα αυγολέμονο σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά να δέσει.
http://www.argiro.gr/recipe/kolokuthia-gemista-augolemono/
Η Παστιτσάδα, το εμβληματικό φαγητό της Κέρκυρας, δεν είναι άλλο ένα κοκκινιστό με κάποια μπαχάρια.
Είναι μια ολόκληρη τελετουργία της κερκυραϊκής κουζίνας, το αγαπημένο κυριακάτικο πιάτο της κερκυραϊκής οικογένειας.
Για όσους μάλιστα το αγνοούν, η κατακόκκινη παστιτσάδα γινόταν και πριν ακόμα χρησιμοποιηθεί η ντομάτα
καθώς το χρώμα της το έπαιρνε από τα κοκκινοπίπερα. Η όλη δε τέχνη του σπετσιέρικου, του μείγματος αυτού με τα μπαχάρια
–το σπετσιέρικο του φαρμακείου της Καρμέλας στο Σαρόκο είναι ανάμειξη 15 καρυκευμάτων–
έγινε αποκλειστικά για να απογειώσει τη γεύση της παστιτσάδας.
Συνταγή για κερκυραϊκή παστιτσάδα
Τσιγαρίζουμε το κρέας σε λάδι και μετά μπαίνουν τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, όπου σβήνονται με κρασί,
ενώ ρίχνουμε και ξίδι λίγο-λίγο για αρκετή ώρα. Μετά ξεκινάει το μαγείρεμα και το ανακάτεμα με τα ψιλοκομμένα σκόρδα,
το αλάτι, τη ζάχαρη και το σπετσιέρικο (μείγμα από κανέλλα, γαρύφαλλο, μαύρο πιπέρι, κοκκινοπίπερο γλυκό,
κοκκινοπίπερο καυτερό, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, ελάχιστο κύμινο, φύλλα δάφνης). Στο τέλος πέφτει η ντομάτα.
Η σάλτσα πρέπει να είναι σκούρα και πολύ πηχτή. Η παστιτσάδα –λένε στην Κέρκυρα– για να ’ναι καλομαγειρεμένη π
ρέπει η σάλτσα να είναι τόσο πηχτή ώστε να βάφει κόκκινα τα μουστάκια!
Κατόπιν, αφού βραστούν και σουρωθούν τα μακαρόνια (χοντρά) ρίχνονται στη σάλτσα
– άλλες, πάλι, νοικοκυρές την τελευταία βράση του μακαρονιού την κάνουν μέσα στη σάλτσα,
αφού προηγουμένως έχει αποσυρθεί το κρέας – και σερβίρονται με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Το κρέας συνήθως είναι ο κυριακάτικος κόκορας, αλλά η παστιτσάδα τρώγεται και με μοσχάρι.
http://www.greekgastronomyguide.gr/item/pastitsada-kerkyra/
400 γρ. Picanha Black Angus, καθαρισμένη από το περιττό λίπος 30 γρ. ελαιόλαδο 10 γρ. σκόρδο 20 γρ. βούτυρο θυμάρι αλάτι
Εκτέλεση
Αλατίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο
και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Γυρίζουμε πλευρά, χαμηλώνουμε θερμοκρασία και σοτάρουμε
μέχρι να φτάσει το εσωτερικό του κρέατος στην επιθυμητή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι
και το βούτυρο και αφού λιώσει, με ένα κουτάλι βρέχουμε το κρέας για 1-2 λεπτά.
Αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά εκτός φωτιάς και κόβουμε σε αρκετά λεπτές φέτες.
Σερβίρουμε με τους χυμούς που έχουν απομείνει στο τηγάνι. http://www.yiannislucacos.gr/recipe/kreas/7198/picanha-black-angus-sote-me-aroma-apo-skordo-kai-thymari#.WUd_FeuGPIU
1½ κιλό μοσχάρι (ποντίκι, κιλότο ή νουά)
1 φέτα χοιρινή πανσέτα (προαιρετικά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 κλαδί φρέσκο θυμάρι ή λίγο αποξηραμένο
3/4 φλιτζ. μαυροδάφνη
½ φλιτζ. ζωμός κρέατος ή νερό
500 γραμμ. φρέσκα μανιτάρια (ασπρομανίταρα ή πορτομπέλο)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το δέσιμο της σάλτσας
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση
Κόβουμε το μοσχάρι σε μπουκιές. Ψιλοκόβουμε τη φέτα πανσέτας σε κομματάκια. Με 1 κ.σ. ελαιόλαδο,
σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σοτάρουμε την πανσέτα για 3΄. Προσοχή: Δεν θέλουμε να ροδίσει γιατί θα βαρύνει η γεύση.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και σοτάρουμε ώσπου να γυαλίσει,
χωρίς να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας για 3΄-4΄. Ρίχνουμε το θυμάρι και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και ντεγκλασάρουμε την κατσαρόλα τρίβοντας με σπάτουλα τη βάση της.
Προσθέτουμε τον ζωμό και αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε το κρέας σε κομματάκια καθώς και τα μανιτάρια.
Περιμένουμε μέχρι να έρθει ξανά το φαγητό σε σημείο βρασμού. Αλατίζουμε και τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 30΄ ώσπου να μαλακώσει το κρέας*.
Σ’ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο (χωρίς να κάψει), προσθέτουμε το αλεύρι
και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά με σύρμα να ξανθύνει το μείγμα και να ψηθεί το αλεύρι.
Παίρνουμε ζωμό απ’ το φαγητό και αραιώνουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα να μη σβολιάσει.
Ρίχνουμε τόσο ζωμό απ’ το φαγητό ωσότου έχουμε μια αραιή σάλτσα.
Όλο μαζί το αδειάζουμε στο φαγητό (όπως όταν κάνουμε αυγολέμονο, κουνάμε την κατσαρόλα απ’ τα χερούλια
κι αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό να σταθεί για 10΄ πάνω στο ζεστό μάτι της κατσαρόλας το οποίο έχουμε σβήσει).
Σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ.
*Προσοχή: Το συγκεκριμένο φαγητό πρέπει να βράσει σε χαμηλή φωτιά, γιατί έχει λίγα υγρά.
http://www.argiro.gr/recipe/eukolo-mosxari-me-maurodafni-kai-manitaria/
3 κ.σ. φυτικό λάδι
8 μπουτάκια κοτόπουλου με το δέρμα και κόκαλο
½ μέτριο κρεμμύδι, κομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες
3-4 μελιτζάνες, ξεπικρισμένες, κομμένες
1 ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. σκόνη κύμινο
475 γρ. ντοματίνια
850 γρ. ρεβίθια, μαγειρεμένα ή 2 κονσέρβες
χοντρό αλάτι
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
φρέσκα φύλλα θυμάρι, για γαρνίρισμα
½ φλ. γιαούρτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, που μπαίνει στον φούρνο, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Αλατοπιπερώνουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου και τα ψήνουμε με το δέρμα προς τα κάτω, για 8-10 λεπτά,
μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Μεταφέρουμε τα μπουτάκια σε μια πιατέλα.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 2-4 λεπτά,
μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις σοτάρουμε ελαφρά.
Ρίχνουμε την πάπρικα και το κύμινο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, για 30 δευτερόλεπτα,
μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
Ρίχνουμε τα ντοματίνια και τα ρεβίθια, ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε.
Αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε μέσα στο τηγάνι και το κοτόπουλο με το δέρμα προς τα πάνω.
Ψήνουμε στον φούρνο στους 170 C για 30 λεπτά.
Γαρνίρουμε με φύλλα φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε με συνοδεία γιαουρτιού.
http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/1256/Tragana-mpoytakia-kotopoyloy-me-kapnista-revithia
1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη
1 κίτρινη πιπεριά, φέτες
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη
750 γρ. μπριζόλα μοσχαρίσια
2 κουταλιές της σούπας καρύκευμα taco
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 λάιμ, χυμό
300 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ
5 πράσινες πιπεριές τσίλι
Τορτίγιες αλευριού ή καλαμποκιού
Εκτέλεση
Τοποθετήστε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και ολόκληρη την μπριζόλα στο slow cooker.
Προσθέστε καρύκευμα taco, τα σκόρδα, το λάιμ, και τις ψιλοκομμένες ντομάτες.
Καλύψτε και μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για 4 ώρες ή σε χαμηλή για 8 ώρες.
Αφαιρέστε την μπριζόλα από το slow cooker.
Ψήστε στη σχάρα την μπριζόλα για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή για πρόσθετη υφή.
Κόψτε την μπριζόλα σε λεπτές φέτες και βάλτε την πάλι πίσω στο slow cooker να πάρει μια βράση με τα άλλα υλικά.
Σερβίρουμε με τις τορτίγιες της αρεσκείας μας
Tips
Κόλιαντρο, για γαρνίρισμα (προαιρετικό)
http://www.kouzzzina.gr/fajitas/
Ψιλοκόβουμε σε όσο το δυνατόν μικρότερα κυβάκια 2 κρεμμυδάκια échalottes
ή, εάν δεν βρούμε, 2 κρεμμυδάκια του στιφάδου.
Ψιλοκόβουμε επίσης 1 ματσάκι φρέσκο estragon. Σε μία κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά
1 ποτήρι του νερού πολύ καλής ποιότητας ξίδι από λευκό κρασί, τα κρεμμύδια, τα 2/3 του estragon,
καθώς και τα κοτσάνια του. Σιγοβράζουμε για 20΄. Αδειάζουμε σε μεταλλικό μπολ,
περνώντας από ψιλή σήτα για να απομακρύνουμε τα στερεά υλικά, πιέζοντάς τα με ένα κουτάλι,
ώστε να βγάλουν όλη την ουσία τους στο υγρό. Υπάρχει και μία εκδοχή όπου τα αρωματικά είναι δύο:
το estragon και τα μυρώνια. Όσο κι αν αγαπώ τα μυρώνια, προτιμώ σε αυτήν τη σάλτσα να έχω μόνο το άρωμα του estragon.
Έχουμε φροντίσει να βγάλουμε από το ψυγείο 3 αυγά αρκετή ώρα πριν, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και προσθέτουμε τους κρόκους στο υγρό,
ανακατεύοντας δυνατά με τον αυγοδάρτη. Αλατοπιπερώνουμε.
Ακουμπάμε το μπολ πάνω από μία κατσαρολίτσα στην οποία σιγοβράζουμε νερό (bain-marie)
και ανακατεύουμε χωρίς να σταματήσουμε ούτε δευτερόλεπτο.
Σταδιακά προσθέτουμε 150 γρ. παγωμένο βούτυρο που έχουμε κόψει σε κύβους,
προσθέτοντας τον κάθε κύβο μόνον αφού ο προηγούμενος έχει λιώσει.
Ανακατεύουμε πάντα χωρίς σταματημό. Η σάλτσα θα πήξει σταδιακά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βράσει.
Απομακρύνουμε από την εστία και προσθέτουμε το υπόλοιπο ψιλοκομμένο estragon. http://www.andro.gr/geusi/sauce-bearnaise/
1 κοτόπουλο γύρω στο 1 ½ κιλό
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο καρότο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
1 κλαδάκι δεντρολίβανο
2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
1/2 φλ. κόκκινο κρασί
2 συσκευασίες ολόκληρα ντοματάκια ή κονκασέ
αλάτι
πιπέρι
βρασμένα ζυμαρικά
παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο ραγού, σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο
και ροδίζουμε ομοιόμορφα τα κομμάτια του κοτόπουλου απ’ όλες τις πλευρές για 5΄-6΄.
Συγχρόνως σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά με το θυμάρι
και το δεντρολίβανο για 5΄-6΄ ανακατεύοντας τακτικά για να μην πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε το κοτόπουλο με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1΄-2΄.
Τότε προσθέτουμε τα σοταρισμένα λαχανικά, τις ντομάτες και λίγο νερό.
Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ραγού να σιγοβράσει περίπου για 45΄,
μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο. Αφαιρούμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Ξεκοκαλίζουμε το ψαχνό και το ψιλοκόβουμε με μαχαίρι ή με τα δάχτυλα.
Με το μίξερ πολτοποιούμε τη σάλτσα με τα λαχανικά, αφού αφαιρέσουμε τα μυρωδικά.
Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο. Ξαναρίχνουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο στη σάλτσα
και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5΄. Βράζουμε τις παπαρδέλες (ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας) σε αλατισμένο νερό.
Στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τις παπαρδέλες σε μεγάλη ανοιχτή (ρηχή) πιατέλα,
πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και κατά μήκος προσθέτουμε το ραγού.
http://www.argiro.gr/recipe/kotopoulo-ragou-me-perasti-saltsa/
|
|