Ένας εκπληκτικός μεζές της εποχής είναι οι άγριες αγκινάρες. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αγκινάρες που όλοι ξέρουμε,
εφόσον τρώμε μόνο το κοτσάνι και όχι το μπουμπούκι, μετά από λεπτομερές καθάρισμα από τις σκληρές ίνες.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι αρκετά δύσκολο να τις καθαρίσουμε, όμως αν ποτέ πέσουν στα χέρια σας,
προτείνω να τις δοκιμάσετε.
1 κιλό άγριες αγκινάρες
2 κιλά κατσίκι (μπροστινό μέρος) κομμένο σε μερίδες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνη
μαύρο πιπέρι
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 μεγάλη κουταλιά πελτέ ντομάτα
ζωμό λαχανικών ή νερό
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με πολύ νερό ζεματίζουμε τις αγκινάρες και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κατσίκι με το ελαιόλαδο να ροδίσει καλά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη δάφνη, το πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, συνεχίζουμε με την ντομάτα και τον πελτέ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό,
αλατίζουμε και αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί περιμένοντας καρτερικά.
Προς το τέλος προσθέτουμε τις αγκινάρες, ανακατεύουμε ελαφρά να δέσουν οι γεύσεις
και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ένα δεκάλεπτο μέχρι να μαλακώσουν λίγο, αλλά προσοχή όχι να λιώσουν.
Συνοδεύεται άριστα με πολλές, πολλές πατάτες τηγανισμένες στο ελαιόλαδο!
http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=2946