2 κούπες κριθαράκι χοντρό
1/3 κούπας τριμμένη φρυγανιά
½ κ.γ. φρέσκια ρίγανη
¼ κ.γ. αλάτι
¼ κ.γ. σκόνη κανέλας
¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
450 γρ. άπαχο αρνίσιο κιμά
1 σκελίδα σκόρδου
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 ασπράδια από μεγάλα αυγά
1 ½ κ.γ. ελαιόλαδο
2 κούπες ντοματοπελτέ
¾ κούπας τυρί φέτα, θρυμματισμένη (περίπου 85 γρ.)
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190ο C και στη συνέχεια μαγειρέψτε το κριθαράκι βάσει των οδηγιών του πακέτου,
παραλείποντας το αλάτι και τυχόν μαγειρικά λίπη. Στραγγίστε και διατηρήστε το κριθαράκι ζεστό.
Σε μια λεκάνη μεσαίου μεγέθους ανακατέψτε την τριμμένη φρυγανιά, τη ρίγανη, το αλάτι,
την κανέλα, το πιπέρι, τον κιμά και το σκόρδο. Προσθέστε τον μαϊντανό και ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε τα ασπράδια του αυγού ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Φτιάξτε 12 κεφτεδάκια από το μείγμα. Καλύψτε τα κεφτεδάκια με ένα καθαρό πανί και αφήστε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (που να μπαίνει στον φούρνο) ζεστάνετε το λάδι σε μεσαία-υψηλή φωτιά.
Τοποθετήστε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι και τηγανίστε τα για 8 λεπτά. Γυρίστε τα κεφτεδάκια γύρω-γύρω
μέχρι να ψηθούν από όλες τις πλευρές (πρέπει να πάρουν ένα καφέ χρώμα).
Στραγγίστε τα κεφτεδάκια (πάνω σε χαρτί κουζίνας) και καθαρίστε το τηγάνι από τα λάδια με χαρτί κουζίνας.
Τοποθετήστε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι. Με μια κουτάλα καταβρέξτε τα κεφτεδάκια με τον ντοματοπελτέ.
Πασπαλίστε τα κεφτεδάκια με το τυρί.
Ψήστε τα κεφτεδάκια στον φούρνο στους 190ο C για 11 λεπτά ή μέχρι να είναι έτοιμα.
Πασπαλίστε τα κεφτεδάκια με την υπολειπόμενη 1 ½ κ.γ. μαϊντανού.
Σερβίρετε το κριθαράκι και περιχύστε με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα ντομάτας.
Πηγή: http://www.dimitrisskarmoutsos.gr/syntagi/382/Kritharaki-me-keftedakiahttp