Γιουβαρλάκια σε ποντιακή τσουκνιδόσουπα

 

 

Ταξίδι στο παρελθόν σήμερα με το βλέμμα στο παρόν και το μέλλον και την ευχή να πάψουν

να ξεριζώνονται άνθρωποι, να αφανίζονται εστίες, βωμοί και πατρίδες.

Σε όλους είναι γνωστή η ιστορία του Πόντου, και στη χώρα μας οι μνήμες διατηρούνται πάντα νωπές

χάρη στην προφορική παράδοση και τους ζωντανούς δεσμούς που η κοινότητα αυτών των πρώτων

ηρωικών προσφύγων κατάφερε να διαφυλάσσει από γενιά σε γενιά. Η παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα βασίζεται

στη φαντασία και χρησιμοποιεί απλά συστατικά συνδυάζοντας με σοφία υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη.

 

Για τα γιουβαρλάκια

Σε μια μπασίνα βάζω 300 γρ. χοιρινό κιμά, 50 γρ. ρύζι, μαζί με 1 κρεμμύδι, 1/4 ματσάκι μαϊντανό,

1 κ.σ. δυόσμο και 1 κ.σ. άνηθο, όλα ψιλοκομμένα, 1 κρόκο αυγού, αλατοπίπερο και τα ζυμώνω πολύ καλά.

Τα πλάθω σε γιουβαρλάκια και τα ρίχνω σε μια κατσαρόλα με περίπου 2 λίτρα βραστό νερό, να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. 

Σε άλλη κατσαρόλα βάζω 100 ml ελαιόλαδο, 1 πατάτα και 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένα, καθώς και τις κορυφές

και τα φύλλα από 500 γρ. τσουκνίδα. Τα τσιγαρίζω και προσθέτω περίπου 1,5 λίτρο από τον ζωμό

μέσα στον οποίο έβρασαν τα γιουβαρλάκια, αφού τον σουρώσω. Σιγοβράζω για άλλα 30 λεπτά και περνάω

τα υλικά από το μπλέντερ, μέχρι να δημιουργηθεί μια σούπα βελουτέ.

Κόβω 1 κρεμμύδι σε μπαστουνάκια, τα περνάω από λίγο αλεύρι και τα τηγανίζω σε καυτό σπορέλαιο. 

Φτιάχνω μια σαλάτα ψιλοκόβοντας 4-5 φύλλα ξινολάπαθα. Αλατίζω και ραντίζω με λίγο λάδι.

Σερβίρω σε βαθύ πιάτο τη σούπα, βάζω μέσα μερικά γιουβαρλάκια και τα βρέχω με 80 ml αριάνι.

Στη μέση βάζω 1 χουφτίτσα ξινολάπαθα και ρίχνω και μερικά τηγανητά κρεμμυδάκια από πάνω (υλικά για 4 άτομα).

Πηγή: www.tovima.gr/vimagourmet

Share
 

Νέα Προϊόντα