1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο, ή συνδυασμό ελαιόλαδο με βούτυρο
1 1/2 κιλό πλάτη αρνίσια, με λίγο κόκαλο, κομμένη σε κομμάτια 5 εκ.,
ή 2-3 φλιτζάνια ψημένο αρνί κομμένο σε κομματάκια
5 σκελίδες σκόρδο
1 1/2 -3 κουτ. γλυκού πιπέρι μαύρο
1/2 - 1 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
μία πλούσια πρέζα κλωστές σαφράν
2-4 φλιτζάνια ζωμό από κότα ή κρέας
1 κιλό σύκα ξερά, μουσκεμένα σε χλιαρό νερό 1-2 ώρες
1 κουτ. γλυκού μέλι
2 ξύλα κανέλα
αλάτι και πιπέρι μαύρο
2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
3 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο
Εκτέλεση
Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και χαμηλή φωτιά βάλτε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τμηματικά το κρέας,
αν χρησιμοποιείτε ωμό, περίπου 10 λεπτά, να σφίξει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε λίγο ακόμη,
προσέχοντας να μη ροδίσει. Βάλτε 1 κουτ. πιπέρι μαύρο χοντροτριμμένο, το ρας ελ χανούτ, τον κουρκουμά,
το σαφράν και 3-4 φλιτζάνια ζωμό, σχεδόν να σκεπάζει το κρέας. Δυναμώστε τη φωτιά να πάρει βράση
και χαμηλώστε πολύ να σιγοβράσει μία ώρα, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Αν χρησιμοποιείτε υπόλοιπα
από ψητό αρνί, σοτάρετε βιαστικά το σκόρδο με το κρέας, προσθέστε τα μυρωδικά και 1-2 φλιτζάνια ζωμό
και βράστε σε μέτρια φωτιά 15-20 λεπτά, να μελώσει η σάλτσα.
Στο μεταξύ, σε άλλο τηγάνι και δυνατή φωτιά, βάλτε τα σύκα, 2 κουταλιές της σούπας από το νερό όπου μούσκεψαν,
το μέλι και την κανέλα και βράστε 8-10 λεπτά, να καραμελώσουν.
Όταν το κρέας μαλακώσει πολύ, δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση. Με τρυπητό κουτάλι, μεταφέρετε σε πιατέλα
και σκεπάστε με διπλό αλουμινόχαρτο, να μείνει ζεστό. Στο τηγάνι με τη σάλτσα του κρέατος,
βάλτε το ξίδι και βράστε σε δυνατή φωτιά να μείνει 1 1/2 φλιτζάνι.
Βάλτε ξανά το κρέας στο τηγάνι, μαζί και τα σύκα και όλους τους χυμούς τους, και αφήστε 2-3 λεπτά, μόλις να πάρουν βράση.
Πασπαλίστε με το σουσάμι και σερβίρετε.
Σερβίρετε με κουσκούς, με πλιγούρι πιλάφι ή απλώς με ψημένη, κριτσανιστή αραβική πίτα.
Από το βιβλίο της Αγλαΐας Κρεμέζη «Της Μεσογείου τα πικάντικα», εκδ. Πατάκη (www.aglaiakremezi.com)