1 κοτόπουλο περίπου 1½ κιλό, κομμένο σε μικρές μερίδες
1½ κιλό σταμναγκάθι, καθαρισμένο (αν δεν μας αρέσει το πικρούτσικο χορταρικό,
βάζουμε άλλο της αρεσκείας μας, με διαφορετικό αποτέλεσμα)
1 ματσάκι κρεμμύδια φρέσκα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες,
ή 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
80 ml ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, καλά κοπανισμένοι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 αυγά + χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε για 10 λεπτά το σταμναγκάθι (για να καμφθεί λίγο η πικράδα του).
Σουρώνουμε. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κομμάτια κοτόπουλου από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Τότε ρίχνουμε τα κρεμμύδια, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά και προσθέτουμε 250 ml ζεστό νερό και αλατοπίπερο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 25 λεπτά.
Προσθέτουμε το σταμναγκάθι, τον άνηθο, τον μαραθόσπορο και ελέγχουμε τα υγρά.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό (το φαγητό δεν πρέπει να στεγνώσει, για να κάνουμε μετά το αυγολέμονο).
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, να ενωθούν οι γεύσεις, και σβήνουμε τη φωτιά.
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός τα ασπράδια των αυγών σε χαλαρή μαρέγκα,
ενσωματώνουμε τους κρόκους, τον χυμό λεμονιού και, συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε δόσεις από τον ζεστό ζωμό της κατσαρόλας.
Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και σείουμε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις να απλωθεί παντού.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και συνοδεύουμε με ψωμί.
Το σταμναγκάθι και τα κρεμμυδάκια δίνουν ιδιαίτερο βάρος στο πιάτο, που αναζητεί τον οινικό του σύντροφο σε ένα βαρελάτο Chardonnay.
http://www.gastronomos.gr/sintages/8135/Kotopoulo-me-stamnagkathi-frikase?sc=49&p=5