1 μέτριο λάχανο (περίπου 1½ κιλό)
1 ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο
500 γρ. κιμάς, χοιρινός ή ανάμεικτος
1 λευκό κρεμμύδι, μεγάλο, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
250 γρ. ρύζι καρολίνα
αλάτι & πιπέρι
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
χυμός από 2-3 λεμόνια
μέτριο μπούκοβο,
για το σερβίρισμα
Ε κ τ έ λ ε σ η
Κόβουμε τη βάση του λάχανου για να πατάει σταθερά. Κόβουμε ένα καπάκι από την επάνω πλευρά, όπως στα φρούτα.
Αφαιρούμε με το μαχαίρι τα εσωτερικά φύλλα, δημιουργώντας στην πραγματικότητα ένα δοχείο με τοιχώματα πάχους 1,5-2 εκ.
Ψιλοκόβουμε τα εσωτερικά φύλλα του λάχανου. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τον κιμά για 5-6 λεπτά.
Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά.
Μόλις μαραθούν, προσθέτουμε το ρύζι.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά, σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε ½ ποτήρι νερό.
Αλατοπιπερώνουμε το λάχανο εσωτερικά και βάζουμε τη γέμιση.
Στη γέμιση ταιριάζουν και 2 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλινο. Αν θέλετε, στο σερβίρισμα βάλτε στο πλάι
και ένα μπολ με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σπόρους ροδιού.
Φρεσκάρουν τη γεύση και ταιριάζουν πολύ.
http://alatikaipiperi.gr/syntages/yliko/kimas/1604-laxano-gemisto-kentrokh-makedonia