Μοσχάρι με ελιές

 

Είναι από τις συνταγές που αποδεικνύουν ότι για να έχεις ένα καλό φαγητό στο πιάτο σου δεν χρειάζονται περίεργες τεχνικές,

αλλά καλά υλικά και χρόνος στο μαγείρεμα.

Πολύ νόστιμο κρέας, αρκεί να επιλέξετε το κατάλληλο κομμάτι! Θα σας αποζημιώσει κάθε φορά που θα το μαγειρέψετε!

 

200ml ελαιόλαδο
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κύβους
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200 ml κόκκινο κρασί
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης
500 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι περασμένες από καυτό νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το κρέας και το θωρακίζουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το κρασί, μετά τις ντομάτες, το σκόρδο, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι και τις ελιές.

Σιγοβράζουμε για δύο ώρες, προσθέτοντας βραστό νερό αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανητές.

http://www.gourmed.gr/syntages/moshari-me-elies

Share
 

Χορές με κρέας, σπανάκι και δαμάσκηνα

 

Τα περίφημα περσικά «χορές» συμμαγειρεύονται με λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.

 

Για το κρέας

3 κουτ. ελαιόλαδο ή βούτυρο ή βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται σε βάζο)

1 μεγάλο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

700 γρ. αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κρέας για κατσαρόλα (π.χ. σπάλα), σε κύβους 5 εκ.

αλάτι

1/2 κουτ. γλυκού φρεσκοαλεσμένο πιπέρι

1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς

 

Για το σπανάκι

3 κουτ. σούπας λάδι ή βούτυρο ή βούτυρο γάλακτος

2 μεγάλα κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες

900 γρ. φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο

1-3 φλιτζ. τσαγιού ξερά δαμάσκηνα ή δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι

(ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε να βγει το φαγητό)

1 κουτ. σούπας πετιμέζι

1/4 φλιτζ. τσαγιού χυμός μοσχολέμονου

Κρέας: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 3 κουταλιές της σούπας λάδι

και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το κρέας. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και τον κουρκουμά, και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε 2½ φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά,

αρχικά για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ανακατεύοντας πότε-πότε.

 

Σπανάκι: Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σπανάκι στον ατμό

(έτσι θα μαλακώσει η γεύση του και δεν θα αφήσει πολλά υγρά μέσα στην κατσαρόλα):

σε µια κατσαρόλα βαθιά και όχι ιδιαίτερα φαρδιά βάζουμε 3 φλιτζάνια νερό και στερεώνουµε πάνω της ένα τρυπητό

(ανοξείδωτο ή από σιλικόνη), φροντίζοντας η στάθµη του νερού να είναι κάτω από τη βάση του τρυπητού.

Όταν αρχίσει το νερό να βράζει, βάζουµε µέσα στο σουρωτήρι το σπανάκι και σκεπάζουµε την κατσαρόλα µε το καπάκι της.

Αν το καλάθι έχει εγκοπές ή χερούλια, που εµποδίζουν το καπάκι να εφαρµόσει,

σφραγίζουµε πολύ καλά µε διάφανη µεµβράνη γύρω-γύρω. Ατµίζουµε για 7-8 λεπτά ή μέχρι να μαραθεί.

 

Πετάμε το νερό και ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 3 κουταλιές λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά.

Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

 

Συμμαγείρεμα: Αδειάζουμε το μείγμα σπανακιού-κρεμμυδιών στην κατσαρόλα με το κρέας,

προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το πετιμέζι και τον χυμό λάιμ. Σκεπάζουμε, σείουμε την κατσαρόλα να απλωθούν

τα υλικά και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 35 - 45 λεπτά ή μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό το κρέας.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό (ζεστό και με μέτρο – θέλουμε το φαγητό να μαγειρευτεί στα ζουμιά του).

Στο τέλος το φαγητό πρέπει να έχει μελώσει – αν έχει περισσότερα υγρά, σουρώνουμε τα στερεά και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.

Δοκιμάζουμε στο αλάτι και προσθέτουμε αν χρειάζεται.

 

Σερβίρουμε το χορές ζεστό και το συνοδεύουμε με τσέλοου (ρύζι στον ατμό με σαφράν).

 

Παραλλαγή

Μπορούμε να κάνουμε το φαγητό με κοτόπουλο (φιλέτα από μπούτια), μόνο που θα το μαγειρέψουμε με λιγότερα υγρά για λιγότερη ώρα.

http://www.gastronomos.gr/sintages/9727/Chores-mageireuto-me-kreas-spanaki-kai-damaskina?sc=7

Share
 

Μήλα γεμιστά με κιμά

 

Δεν ξέρω για σας, αλλά για μένα οι εποχές του χρόνου καθορίζονται από μαγειρικές.

Και η επιστροφή στο σπίτι, και στην καθημερινότητα του φθινοπώρου σημαίνει και επιστροφή στην πιο elaborate μαγειρική,

αν και δεν πέφτω με τα μούτρα στα βαριά, αλλά προτιμώ να αρχίζω με εύκολες συνταγές που όμως έχουν αποτέλεσμα εντυπωσιακό.

Όπως αυτή που ακολουθεί.

 

100 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

50 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες

1/2 ξύλο κανέλας

1 μικρό κομματάκι βούτυρο

1 φύλλο δάφνης

2 κλαράκια θυμάρι

μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

8 μήλα μετρίου μεγέθους

20 γρ. φρυγανιά τριμμένη

μια μικρή χούφτα μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο

ξύσμα από μισό λεμόνι

4 κουταλιές της σούπας brandy

 

Ε κ τ έ λ ε σ η

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο,

προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τηγανίζουμε για 10 λεπτά μαζί με το μπέικον, το σκόρδο, την κανέλα, το θυμάρι,

τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Αφαιρούμε την καρδιά των μήλων και τα σκάβουμε, δημιουργώντας μια τρύπα περίπου 5 εκατοστών,

που όμως να μη φτάνει μέχρι τη βάση τους. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε μια όχι πολύ βαθιά γραμμή γύρω γύρω από το μέσον του κάθε μήλου.

Τα τοποθετούμε όρθια σε ένα ταψί.

Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας από το μείγμα του κρεμμυδιού με το μπέικον,

το ανακατεύουμε με τον κιμά, την τριμμένη φρυγανιά, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Γεμίζουμε τα μήλα σφιχτά με τη γέμιση, τα περιχύνουμε με το brandy, και τα ψήνουμε

για περίπου 45 λεπτά ή μέχρις ότου τα μήλα μαλακώσουν και ο κιμάς έχει ψηθεί.

Στο ενδιάμεσο, τα περιχύνουμε άλλη μια φορά με το ζουμί τους. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και ένα νεαρό κόκκινο κρασί.

http://www.fnl-guide.com/gr/el/recipes/syndages-stuffed-apples/

Share
 

Κόκορας με τραχανά

 


1 κόκορας σε μερίδες (περίπου 2 κιλά)
½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
½ φλ. κόκκινο ξηρό κρασί 
2-3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ. μπαχάρι, σε κόκκους
1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
24 γεμάτες κ.σ. τραχανά, γλυκό ή ξινό

Ε κ τ έ λ ε σ η
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τον κόκορα μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, το μπαχάρι και την κανέλα.

Ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο όσο να καλυφθεί το κρέας, σκεπάζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια).

Βράζουμε για τουλάχιστον 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά ο κόκορας.

Βγάζουμε το κρέας, την κανέλα και τα μπαχάρια από την κατσαρόλα και μετράμε 2 φλιτζάνια ζωμό για κάθε μερίδα,

οπότε, αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τον τραχανά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια) και βράζουμε για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Στο τέλος ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

http://www.alatikaipiperi.gr/syntages/loipes-katigories/kokkinista/1537-hpeirwtikos-traxanas-me-kokora

Share
 

Παρμαντιέ γκρατινέ

 


1.200 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς 
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 καρότο περασμένο στον τρίφτη
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
400 γρ. ντοματάκια κονκασέ
150 γρ. φρέσκο σπανάκι 
250 γρ. τυρί ρικότα
1 αυγό
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, 
τα φυλλαράκια ή 1 κ.γ. ξερή, τριμμένη
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι & πιπέρι
20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 
για επάλειψη

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (στον αέρα). Βουτυρώνουμε 8 πυρίμαχα μπολ.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζουμε για 8 λεπτά.

Ρίχνουμε τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Μοιράζουμε το μείγμα στα μπολ. Κόβουμε το σπανάκι και το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά με ελάχιστο λάδι.

Αλατοπιπερώνουμε και το μοιράζουμε πάνω στον κιμά. 
Ανακατεύουμε τη ρικότα, το αυγό, τη ρίγανη και την παρμεζάνα και απλώνουμε το μείγμα πάνω στο σπανάκι.

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι τα τυριά να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.

(Μπορείτε την προηγουμένη να φτάσετε τη διαδικασία μέχρι και το σπανάκι και ανήμερα να κάνετε μόνο το γκρατινάρισμα.)




ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΡΑΣΙΟΥ: Σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ένα ελαφρύ, αρωματικό, κόκκινο ξηρό, από Αγιωργίτικο,

όπως το Άνεμος του Κτήματος Παλυβού, συνοδεύοντας  τις μικρές παρμαντιέ. 
http://www.alatikaipiperi.gr/syntages/yliko/mosxari/1517-mikres-permantie-gkratine

Share
 

Κους κους με αρνί και σταφίδες

 

Ένα από τα γλυκά πιάτα με κουσκούς που σερβίρονται σε επίσημα δείπνα.

Η γλυκύτητά του οφείλεται στην προσθήκη της γευστικής σταφίδας.

60 γρ. βούτυρο

3-5 αρνίσια κότσια, συνολικά περίπου 1.100-1.200 γρ., με το λίπος και τα κόκαλα

2 κρεμμύδια, κομμένα στα 4 + 1 κρεμμύδι, σε φέτες 1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμάς, σε σκόνη

1½ κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη

1 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι 1/8 κουτ. γλυκού ίνες κρόκου (σαφράν), σε σκόνη

1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν

3 κλωνάρια κόλιανδρος (αν δεν μας αρέσει, τον αντικαθιστούμε με μαϊντανό, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)

και 3 κλωναράκια μαϊντανός, δεμένα σε ένα ματσάκι

αλάτι

110 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα αποβραδίς)

90 γρ. σταφίδες

500 γρ. κουσκούς

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα αρνίσια κότσια, τα 2 κρεμμύδια σε τέταρτα, τον κουρκουμά,

το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι, τον κρόκο και το πιπέρι καγιέν, και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε 500 ml νερό, το ματσάκι μυρωδικών και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, τα σκεπάζουμε και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το αρνί.

Παράλληλα, σουρώνουμε τα ρεβίθια, τα καλύπτουμε με φρέσκο νερό και τα βράζουμε τουλάχιστον για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε στην άκρη. Αφαιρούμε τα κότσια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και βγάζουμε το κρέας από τα κόκαλα.

Πετάμε τα κόκαλα και κόβουμε το αρνί σε κύβους 2-3 εκ. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα,

προσθέτουμε τα ρεβίθια, τις έξτρα φέτες κρεμμύδι, τις σταφίδες και περίπου 1 ποτήρι νερό.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά ή μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να γίνει το αρνί.

Ενώ μαγειρεύουμε το ραγού, προετοιμάζουμε το κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Μεταφέρουμε το κουσκούς σε μια μεγάλη πιατέλα και ανοίγουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο.

Αφαιρούμε και πετάμε τα μυρωδικά από το μείγμα με το αρνί και το μεταφέρουμε με μια κουτάλα στο βαθούλωμα.

Περιχύνουμε με λίγα από τα υγρά της κατσαρόλας το κουσκούς και βάζουμε τα υπόλοιπα υγρά σε ένα μπολ, για να προσθέσει ο καθένας όσο θέλει.

http://www.gastronomos.gr/sintages/9684/Kouskous-me-arni-kai-stafides

Share
 

Carne alla pizzaiola

 

Πιάτο ημέρας που είναι έτοιμο στο άψε - σβήσε.

Στα συν του η σάλτσα που μένει για να βουτήξουμε το ψωμί μας!

4 μπριζόλες μοσχαρίσιες, χωρίς κόκαλο, λεπτές, περίπου

140 γρ. η καθεμιά (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τις κόψει λεπτές και να μας τις χτυπήσει

λίγο με το ειδικό σφυράκι, τον μπάτη, ώστε να λεπτύνουν περισσότερο)

500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (σε ορισμένα μόνο μεγάλα σούπερ μάρκετ)

ή 1½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη

100 ml λευκό, ξηρό κρασί

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις μπριζόλες

(σε δόσεις, αν δεν χωράνε όλες μαζί) για περίπου 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε σε μια πιατέλα στην άκρη.

 

Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1/2 λεπτό,

ίσα-ίσα να αρωματίσει το λάδι. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1 - 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ

και ρίχνουμε τα ντοματίνια, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 200 ml νερό.

Ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.

Προσθέτουμε τις μπριζόλες, τις γυρίζουμε για να καλυφθούν από τη σάλτσα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 - 3 λεπτά,

μέχρι να γίνει το κρέας και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό (αν μείνουν οι μπριζόλες πολλή ώρα, θα στεγνώσουν) με πράσινη σαλάτα και πατάτες τηγανητές.

Στο ποτήρι μας Ενα Chardonnay περασμένο από βαρέλι.

http://www.gastronomos.gr/sintages/9643/Carne-alla-pizzaiola-leptes-moscharisies-mprizoles-me-saltsa-apo-ntomatinia-kai-krasi?sc=7

Share
 

Ταλιάτα με γλάσο από μπαλσάμικο

 

Ταλιάτα είναι τρόπος λεπτής κοπής στα ιταλικά. Το καλύτερο κρέας για ταλιάτα

είναι η κόντρα χωρίς κόκαλο.

1 κιλό μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο, καθαρισμένο καλά από τον χασάπη σας και κομμένο σε φέτες πάχους 2 εκ.
1 φλ. ξηρό κρασί λευκό
2 κλαράκια δενδρολίβανο
φρεσκοτριμμένο αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόντρα φιλέτο να μαριναριστεί μαζί με το κρασί,

το δενδρολίβανο και το πιπέρι για μία ώρα.
Βγάζουμε και σκουπίζουμε καλά. Αφήνουμε ένα τηγάνι-γκριλ να κάψει και ψήνουμε το κρέας 3-4 λεπτά

από την κάθε πλευρά ή κατά βούληση.
Κόβουμε το κρέας σε ταλιάτα, δηλαδή σε λεπτές φετούλες, σερβίρουμε αμέσως μαζί με γλάσο από ξίδι μπαλσάμικο*

ή με κάποια σάλτσα της επιλογής μας και τρίβουμε όσο φρέσκο πιπέρι επιθυμούμε.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

* Το γλάσο με μπαλσάμικο φτιάχνεται ως εζής: Σε βαριά κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά

βάζουμε 1 φλ. ξίδι μπαλσάμικο και 1 φλ. μέλι.
Ανακατεύουμε καλά ώσπου να λιώσει τελείως το μέλι. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει, ανακατεύοντας πού και πού,

ώσπου να πήζει ελαφρά, για περίπου 25 λεπτά.
Το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βαζάκι.
Το σερβίρουμε κρύο με όλα μας τα ψητά, αλλά το χρησιμοποιούμε και σαν μαρινάδα.

http://www.gourmed.gr/syntages/eykoles-syntages/taliata-me-glaso-apo-mpalsamiko?tid=1362

Share
 

Μοσχαρίσιες μπριζόλες με γιαούρτι & πάπρικα

Φαγητό της ώρας «σημαίνει» όποιος προλάβει!

 

4 λεπτές μοσχαρίσιες μπριζόλες, κατά προτίμηση από κόντρα, περίπου 180 γρ. η καθεμία

1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

 

Για τη μαρινάδα

200 γρ. γιαούρτι της αρεσκείας μας

1/2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές

1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή ‒ τη βρίσκουμε σε καλά μπαχαράδικα, εναλλακτικά,

βάζουμε την ίδια ποσότητα πάπρικα γλυκιά

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη

2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα. Βάζουμε τη μισή ποσότητα

της μαρινάδας σε ένα μπολ σερβιρίσματος στο ψυγείο. Στην υπόλοιπη ρίχνουμε το κρεμμύδι

και τις μπριζόλες και ανακατεύουμε για να καλυφθούν καλά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε εκτός ψυγείου για 10 - 15 λεπτά, να μαριναριστούν.

Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250° C.

Στραγγίζουμε τις μπριζόλες από τη μαρινάδα (πετάμε όση έμεινε στο μπολ),

τις βάζουμε σε ταψί που να τις χωράει σε μία στρώση και ψήνουμε για περίπου 10 - 15 λεπτά

ή μέχρι να ψηθούν όσο μας αρέσουν. Σερβίρουμε τις μπριζόλες ζεστές με τη μαρινάδα-σάλτσα

που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο και ντοματοσαλάτα.

 

Στο ποτήρι μας: Μια Ραψάνη ή μια Γουμένισσα.

http://www.gastronomos.gr/sintages/9569/Zoumeres-moscharisies-mprizoles-me-giaourti-kai-paprika?sc=7

Share
 

Κοτόπουλο πίρι πίρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

4 μπούτια κοτόπουλο, χωρίς δέρμα και κόκαλα

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών peri peri

350 γρ. ρύζι μπασμάτι

650 ml ζωμό κοτόπουλο

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες

1 κίτρινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες

3 μεγάλες ντομάτες

½ ματσάκι μαϊντανό

2 κόκκινες πιπεριές τσίλι (προαιρετικά)

½ λεμόνι, κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει καλά.

Κόβουμε τα μπούτια κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια και τα μαρινάρουμε με 1 κ.σ. μείγμα peri-peri, το οποίο φροντίζουμε

να απλωθεί καλά πάνω στο κρέας.

Τα βάζουμε στο τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και περιμένουμε να πάρουνε χρώμα και από τις δύο πλευρές

(1-2 λεπτά από την κάθε μεριά)

Μόλις είναι έτοιμα τα αφαιρούμε και τα αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο.

Στο ίδιο τηγάνι, και αφού βάλουμε τη φωτιά στο χαμηλό, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν

για 8-10 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού με μια ξύλινη κουτάλα. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο, 1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών peri peri και ανακατεύουμε

Έπειτα, προσθέτουμε και το ρύζι. Σοτάρουμε, ανακατεύοντας καλά για 1 λεπτό

Ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλο, τα μπούτια κοτόπουλο μαζί με ό,τι υγρά έχουν βγάλει στο πιάτο, τις πιπεριές,

ανακατεύουμε ελαφρά και σκεπάζουμε το τηγάνι μας. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 25 λεπτά.

5 λεπτά προτού τελειώσει η διαδικασία, χοντροκόβουμε τις ντομάτες, τις πιέζουμε λίγο,

ή τις σουρώνουμε να χάσουν τα πολλά ζουμιά τους και τις προσθέτουμε στο τηγάνι.

Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και γαρνίρουμε με τις φέτες λεμονιού.

Αν θέλουμε να είναι αρκετά καυτερό γαρνίρουμε και με τις πιπεριές τσίλι.

http://akispetretzikis.com/el/categories/kotopoylo-galopoyla/kotopoylo-piri-piri

Share
 

Λαζάνια ραγού μπολονέζ

Για το κοκκινιστό κρέας

1,2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας ποντίκι κομμένο σε μικρά κομμάτια

1,5 κιλό ντομάτες

2 κονσέρβες χυμό ντομάτας

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

2 κ.σ. ζάχαρη

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 καρότα κυβάκια

2 σέλερι ψιλοκομμένα

80-100 ml ελαιόλαδο

750 ml κόκκινο ξηρό κρασί

2 κ.γ. κανέλα

4 φύλλα δάφνη

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για την μπεσαμέλ
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. αλεύρι
2 λτ. γάλα
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

 

Για τη συναρμολόγηση

1 πακέτο λαζάνια ξερά, αλλά αν βρείτε φρέσκα αξίζει να τα δοκιμάσετε

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

100 γρ. γραβιέρα

2 κολοκυθάκια ελαφρά βρασμένα κομμένα σε φέτες

Οδηγίες

Διάβαζα και ξαναδιάβαζα τη συνταγή στο παλιό τετράδιο με τις συνταγές της γιαγιάς, μπερδεμένος

από τα ιταλο-ελληνικά της υπέροχα γράμματα και τις παλιές μονάδες μέτρησης, έτσι όπως οι παλιές νοικοκυρές

αποτύπωναν τις γεύσεις στα τετράδια.

Χούφτες αλεύρι, pizzico di zucchero, 2 δρχ. ντομάτες ή 4 δράμια βούτυρο…

άντε να κάνεις τις μετατροπές.

Τελικά η απόφαση ήρθε από την κόρη μου.

Μπαμπά, να τη φτιάξουμε μαζί… και το ταξίδι ξεκίνησε.

Πήγαμε μαζί στον χασάπη και διαλέξαμε ένα υπέροχο κομμάτι ποντίκι, που μας το έκοψε σε μικρά κομμάτια,

από το διπλανό μανάβικο τα λαχανικά και όλα ήταν έτοιμα.

Το κρέας για να λιώσει και να γίνει ας πούμε σαν κιμάς θέλει αρκετές ώρες και γι’ αυτό βάζουμε και τόσα υγρά,

αλλά και πάλι θέλει φροντίδα και ανακάτεμα ανά μία ώρα για να μη σας κολλήσει

και να φτάσει μετά από 4-5 ωρίτσες να μελώσει και να αρχίσει να διαλύεται.

 

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα που θα χωρέσει τελικά όλα τα υλικά βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει

και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει απ’ όλες τις μεριές.

Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά μας και τα βάζουμε μαζί με τον πελτέ να σοταριστούν κι αυτά.

Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα ντοματοειδή και τα μπαχαρικά και αφήνουμε να πάρει την πρώτη δυνατή βράση.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, εγώ το έβαλα στο ½, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε

σε χαμηλή φωτιά να βράσει ανακατεύοντας περίπου ανά μία ώρα.

Στο τέλος ανακατεύουμε καλά σπάζοντας-λιώνοντας τα κομμάτια με την κουτάλα μέχρι το σύνολο

να μοιάζει με μία πηχτή σούπα με ξέφτια από κρέας.

Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

 

Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα.

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για μερικά λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.

Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλεύρι.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα

συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα μας.

Εάν τη θέλουμε αραιή, προσθέτουμε λίγο παραπάνω γάλα και ανακατεύουμε εκτός φωτιάς.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι σύμφωνα με τα γούστα μας.

Για περισσότερη γεύση, αν θέλετε, προσθέστε και κίτρινα τυριά τριμμένα.

 

Σύνθεση

Το παλιό αλουμινένιο ταψί της γιαγιάς (60Χ30) βγήκε πάλι στην επιφάνεια και αυτό γιατί χωράει

ακριβώς ένα πακέτο ξερά λαζάνια σε τέσσερις στρώσεις.

Εάν εσείς χρησιμοποιήσετε κάτι μικρότερο, κρατήστε την ιδανική αναλογία με τις 4 στρώσεις φύλλα.

Ρίχνουμε στο ταψί μας 3-4 κουταλιές από το κοκκινιστό με έμφαση στην πιο πολλή σάλτσα

γιατί έτσι θα ψηθούν σωστά τα λαζάνια του πάτου, γενικά το φαγάκι θέλει αρκετή υγρασία.

Από πάνω βάζουμε μία στρώση λαζάνια και πάλι μερικές κουταλιές κοκκινιστό.

Προσθέτουμε μερικές κουταλιές μπεσαμέλ και λίγα τυριά τριμμένα.

Στη δεύτερη στρώση προσθέτουμε και τα κολοκύθια που θα κάνουν τα λαζάνια πολύ ανάλαφρα.

Επαναλαμβάνουμε και με τις 4 στρώσεις και τελειώνουμε με λίγο μπεσαμέλ και τυριά τριμμένα.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ψήνουμε περίπου για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει ή επάνω επιφάνεια.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

http://www.gourmed.gr/syntages/oles-oi-syntages/lazania-ragoy-mpoloniez-i-palia-klassiki-italiki-syntagi

Share
 

Κοτόπουλο γιουβέτσι με πέστο στην κατσαρόλα

 

Οικογενειακό φαγητό ειδικά μαγειρεμένο

για να μην αφήσουν ούτε μια μπουκιά τα παιδιά.

 

700 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κομμάτια 3 - 4 εκ.

2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

2 ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (η φλούδα θα μείνει στον τρίφτη ‒ την πετάμε)

350 γρ. ψιλό κριθαράκι

2 δαφνόφυλλα

1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη

100 ml λευκό, ξηρό κρασί (ή ούζο για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα)

3 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού, από βαζάκι (σε όλα τα σούπερ μάρκετ).

Εναλλακτικά, βάζουμε τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένα,

μαζί με 2 κουτ. σούπας γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 2 λεπτά,

μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και λίγο αλάτι

και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.

«Σβήνουμε» με το κρασί ή το ούζο, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα.

Μαγειρεύουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά.

Ρίχνουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μπαχάρι,

ανακατεύουμε και περιχύνουμε με 500 ml βραστό νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά

ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να γίνει και το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα.

Αποσύρουμε, ρίχνουμε το πέστο βασιλικού, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.

 

Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μουστάρδας.

 

Το κοτόπουλο ακολουθεί το πέστο βασιλικού σε ένα ποτήρι λευκή παγωμένη Μαλαγουζιά.

 

http://www.gastronomos.gr/sintages/9477/Kotopoulo-gioubetsi-stin-katsarola-me-etoimo-pesto-basilikou

Share
 

Ψαρονέφρι με ούζο & σύκα

 

1 ψαρονέφρι περίπου 300 - 350 γρ., κομμένο σε φέτες πάχους 3 εκ.

4 φρέσκα σύκα της αρεσκείας μας, καθαρισμένα

100 ml oύζο

2 αστεροειδείς γλυκάνισοι (ο σπόρος αειθαλούς θάμνου που ευδοκιμεί στην Ασία και τη Β. Αμερική,

έχει σχήμα αστεριού και άρωμα που θυμίζει γλυκάνισο, κανέλα και μπαχάρι,

τον βρίσκουμε σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ)

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

60 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις φέτες χοιρινού για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά,

μέχρι να ροδίσουν. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τα σύκα, 100 ml νερό,

τους γλυκάνισους και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το χοιρινό και να μαλακώσουν τα σύκα.

Αφαιρούμε τους αστεροειδείς γλυκάνισους και σερβίρουμε. Ταιριάζει με πιλάφι.

http://www.gastronomos.gr/sintages/9448/Grigoro-psaronefri-ouzato-me-suka?sc=7

 

Share
 

Σουηδικά κεφτεδάκια

 


Για τα κεφτεδάκια

450 gr. κιμά μοσχαρίσιο
100 gr. κιμά χοιρινό
1 κρεμμύδι ξερό
70 gr. ψίχουλα ψωμιού
1 μέτρια πατάτα βρασμένη
50 ml. γάλα
40 gr. βούτυρο
1 αυγό
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μπαχάρι
Μοσχοκάρυδο
Κανέλα
Κύμινο

Για το τηγάνισμα
Βούτυρο
Ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα
1¼  κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
350 ml. ζεστό ζωμό βοδινού
80 ml. κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα Dijon
1¼ κουταλιά της σούπας worcestershire sauce
1 κουταλάκι του γλυκού καστανή ζάχαρη
Λευκό πιπέρι
Αλάτι

Για τον πουρέ
500 gr. πατάτες βρασμένες
100 gr. γάλα ζεστό
150 gr. τσένταρ ή κίτρινο τυρί
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Αλάτι
Λευκό πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια: Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με το βούτυρο.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τον κιμά στο μίξερ για περίπου 5 λεπτά και τον αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο.
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια (20 gr.) και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C.
Τηγανίζουμε ελαφρά τα κεφτεδάκια με ένα μείγμα από βούτυρο και ελαιόλαδο.
Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ταψί, τα ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά στους 170ο C
και τα κρατάμε ζεστά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Στο τηγάνι που τηγανίσαμε τα κεφτεδάκια ρίχνουμε το βούτυρο,

μόλις λιώσει και αρχίζει να αφρίζει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι

μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσοκαφέ χρώμα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον ζωμό, τα μπαχαρικά, τη μουστάρδα,

τη ζάχαρη και τη worcestershire sauce.
Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα, η οποία δεν πρέπει να είναι παχύρρευστη, τραβάμε το τηγάνι

από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε τα κεφτεδάκια στο τηγάνι  και τα κρατάμε ζεστά.

Ετοιμάζουμε τον πουρέ: Με το ειδικό εργαλείο ή με μια κουτάλα πατάμε τις πατάτες να γίνουν σαν πουρές,

καρυκεύουμε, προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, τέλος προσθέτουμε το τσένταρ.
Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα ή ατομικά πιάτα πουρέ με σάλτσα και κεφτεδάκια.

Πηγή: http://www.funkycook.gr/keftedakia-souidika-kottbullar/

Share
 

Σαλμί βολιώτικο

 

Οι μοντέρνες νοικοκυρές το φτιάχνουν με μοσχάρι αυτό το φαγητό.

Οι παλιότερες προτιμούσαν το μεγάλο κατσίκι (βεργάδι).

Αναζητήστε το δεύτερο, είναι πολύ νοστιμότερο.

1 κιλό κρέας μοσχαρίσιο (από μελάτο κομμάτι, όπως σπάλα, λαιμό ή κιλότο) ή βεργάδι (από «χεράκι»),

κομμένο σε μέτρια κομμάτια, με το κόκαλο

1 κοφτή κουτ. σούπας αλεύρι

100 ml ελαιόλαδο

300 ml κόκκινο μπρούσκο κρασί

1 κουτ. γλυκού ολόκληροι κόκκοι από μπαχάρι

1 - 2 δαφνόφυλλα (προαιρετικά)

450 ml πολτός ντομάτας

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

«Η διαφορά του σαλμί από το γιαχνί», μου λέει η κυρία Γιόλα Παπαλοπούλου, που μου έδωσε τη συνταγή,

«είναι ότι το σαλμί δεν έχει κρεμμύδια», και προσθέτει ότι έτσι έφτιαχναν και το κυνήγι, όταν υπήρχε.

Επίσης, το σαλμί γίνεται πάντα με λάδι, ποτέ με βούτυρο.

Εκτέλεση

Πλένουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά στο σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλευρώνουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρέας,

μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις μεριές.

Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε αμέσως τα μπαχάρια και τα δαφνόφυλλα.

Αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας.

Ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 - 4 λεπτά.

Προσθέτουμε βραστό νερό, όσο χρειαστεί για να καλύψει σχεδόν το κρέας.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία,

σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το κρέας για 1 - 1½ ώρα (ανάλογα με το είδος που χρησιμοποιήσαμε)

ή μέχρι να μαλακώσει και να μείνει με τη σάλτσα του.

Στο τέλος, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, διορθώνουμε το αλατοπίπερο.

Αφαιρούμε μπαχάρια και δαφνόφυλλα και σερβίρουμε το κρέας με πατάτες τηγανητές.

Στο ποτήρι μας Ρωμαλέο το πιάτο, δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε ένα χαρμάνι ξινόμαυρου και Syrah!

http://www.gastronomos.gr/sintages/9381/Kreas-salmi-boliotiko

 

Share
 

Κοτόπουλο με σύκα και ροκφόρ

λίγη φρέσκια ρόκα
8 φρέσκα σύκα με τη φλούδα τους κομμένα σε τέταρτα
200 γρ. ροκφόρ τρίμμα
2 φιλέτα κοτόπουλο 


Για τη βινεγκρέτ

50 ml ξίδι βαλσάμικο
200 ml ελαιόλαδο
50 γρ. μέλι
50 γρ μουστάρδα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ζητάμε από τον χασάπη να μας χτυπήσει τα φιλέτα για να μαλακώσουν.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ψήνουμε το κοτόπουλο.  
Σοτάρουμε κι από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσει, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας λίγο σπιτικό ζωμό εάν έχουμε,

ή αλλιώς λευκό κρασί κατά τη διαδικασία, μέχρι να ψηθεί  καλά και στο εσωτερικό.

Συνήθως δεν χρειάζονται παρά 7-10 λεπτά για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Για τη βινεγκρέτ τοποθετούμε όλα τα υλικά στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Απλώνουμε σε μια πιατέλα το κοτόπουλο, από πάνω τη ρόκα, τα σύκα και το ροκφόρ και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.

http://www.gourmed.gr/syntages/oles-oi-syntages/kotopoylo-me-freska-syka-me-rokfor-kai-roka

Share
 

Αρνί με φασολάκια & κοκκάρια

 

Δημιουργούμε φαγητά με έμπνευση από την ελληνική γαστρονομία, όπως το αρνάκι με τα μελωμένα κρεμμυδάκια.

2 αρνίσια μπροστινά μπούτια (χεράκια), περίπου 1.500 γρ. το καθένα, κομμένα σε 6 μερίδες

1/2 κιλό πολύ μικρά ξερά κρεμμύδια (κοκκάρια), καθαρισμένα

1/2 κιλό φρέσκα φασολάκια, καθαρισμένα και πλυμένα

50 ml χυμός λεμονιού (ή όσο λεμόνι μάς αρέσει)

1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια

Για τη σάλτσα

1 κιλό ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και χοντροκομμένα

500 γρ. καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες

2 κουτ. σούπας σέλινο, ψιλοκομμένο (το τρυφερό κλωνάρι και τα φύλλα του)

8 - 10 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ολόκληρες (ή όσο σκόρδο μάς αρέσει)

1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. γλυκού ξερό, καλά κοπανισμένο)

1 μάτσο θυμάρι, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)

2 φύλλα δάφνης

3 κόκκοι μπαχάρι

1 λίτρο λευκό, ξηρό κρασί

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Προετοιμασία 30΄ Μαγείρεμα 20΄Ψήσιμο 2 ώρες + 10΄

Διαδικασία σάλτσα: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά

και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα καρότα και το σέλινο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Αδειάζουμε σε γάστρα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 6 - 8 λεπτά το αρνί,

μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε

το κρασί μαζί με το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τη δάφνη και το μπαχάρι.

Αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.

 

Αρνί: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220° C. Βάζουμε το αρνί στη γάστρα πάνω στα λαχανικά,

περιχύνουμε με τα υγρά και τα μυρωδικά της κατσαρόλας και ρίχνουμε τόσο νερό ώστε ίσα να καλύψει τα κομμάτια του αρνιού.

Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C

και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα και 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει καλά το αρνί.

Ξεφουρνίζουμε και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220° C.

 

Βγάζουμε το αρνί σε ένα σκεύος και σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού.

Πετάμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά και αδειάζουμε τον ζωμό ξανά στη γάστρα.

Ρίχνουμε τα φασολάκια και τα κοκκάρια, αλατοπιπερώνουμε, κλείνουμε με το καπάκι τη γάστρα

και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο, βάζουμε στη γάστρα το αρνί,

σκορπίζουμε τον άνηθο, περιχύνουμε με το λεμόνι και τα ξαναβάζουμε στον φούρνο με ξεσκέπαστη τη γάστρα.

Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Αν, παρ’ όλα αυτά, τα υγρά είναι περισσότερα από όσο θα θέλαμε, τότε τα αδειάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα

και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί αρκετή ποσότητα και να δέσει η σάλτσα.

 

Στο ποτήρι μας κρασιά με όγκο και λιπαρότητα. Ένα Chardonnay ή ένα Viognier, αμφότερα από βαρέλι.

http://www.gastronomos.gr/sintages/8947/Arnaki-me-fasolakia-kai-kokkaria?sc=7

Share
 

Φτερούγες κοτόπουλο

 

Οι φτερούγες κοτόπουλο γίνονται υπέροχες στο μπάρμπεκιου,

αλλά μπορείτε να τις φτιάξετε και στον φούρνο.

Γίνονται εξίσου πεντανόστιμες.

 

1 κιλό φτερούγες
½ φλ σάλτσα σόγιας
4 κ.σ. μέλι
2 εκ. φρέσκια τζίντζερ τριμμένη
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

 

Εκτέλεση

Από το βράδυ ανακατεύουμε μέσα σε μπολ τις φτερούγες με μέλι, σόγια, τζίντζερ και σκόρδο.
Σκεπάζουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
Σε προθερμασμένο στους 220 βαθμούς φούρνο βάζουμε πάνω σε ένα ταψί μια σχάρα.
Μέσα στο ταψί βάζουμε νερό βραστό, περίπου δύο δάχτυλα.
Ακουμπάμε τις φτερούγες πάνω στη σχάρα και ψήνουμε περίπου για μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Καλή όρεξη!

http://www.gourmed.gr/syntages/paidikes-geyseis/fteroyges-kotopoylo?tid=1313

Share
 

Pancakes με κοτόπουλο και μανιτάρια

 

Για την τσίλι σος

150 γρ. νερό

100 γρ. ζάχαρη

2 ψιλοκομμένες καυτερές πιπεριές

50 ml ξίδι

1 κ.σ. κορν φλάουρ διαλυμένο σε 2 κ.σ. νερό

1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη

Για τα pancakes

75 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

3 αυγά

80 ml νερό

αλάτι

φρέσκο πιπέρι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. κιμά κοτόπουλο

150 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα

2 κ.γ. τζίντζερ, τριμμένο

1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

130 γρ. λάχανο κόκκινο, κομμένο

1 μεγ. καρότο, χοντροτριμμένο

 

Εκτέλεση

Για την τσίλι σος

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το λάδι,

την καυτή πιπεριά και ανακατεύουμε.

Βράζουμε για 3-5 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης,

το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τα pancakes

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το αλεύρι, τα αυγά και το νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε αλάτι, φρέσκο πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.γ. από το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, το τζίντζερ, το σκόρδο και ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.

Μόλις είναι έτοιμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.

Στο μπολ με τον χυλό, προσθέτουμε το κοτόπουλο μαζί με το λάχανο και το καρότο και ανακατεύουμε ελαφρά.

Στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και τα pancakes μας σε δόσεις (1 κ.σ. γεμάτη).

Ψήνουμε για 3 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα.

Σερβίρουμε τα pancakes με σαλάτα σπανάκι και την τσίλι σος.

http://akispetretzikis.com/el/categories/snak-santoyits/pancakes-me-manitaria

Share
 

Κολοκύθια γεμιστά αυγολέμονο

 

10-12 κολοκυθάκια μέτρια σε μήκος, αλλά αρκετά χοντρά

500 γρ. κιμά χοιρινό με μοσχαρίσιο (ή σκέτο μοσχαρίσιο)
1 φλιτζ. του καφέ ρύζι Καρολίνα 
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα στο μπλέντερ
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος (ή 1 κ.σ. ξερός)
1 ώριμη ντομάτα στον τρίφτη
2 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
5-6 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά (προαιρετική)
Για το αυγολέμονο, 2 αυγά και 1 1/2 ή 2 λεμόνια

Ε κ τ έ λ ε σ η

Πλένουμε τα κολοκυθάκια, κόβουμε ίσες τις δύο άκρες και με κουταλάκι ή το ειδικό εργαλείο αδειάζουμε τη σάρκα

(κρατάμε 1 φλιτζ. τσ. για τη γέμιση). Τα αλατίζουμε και τα αραδιάζουμε κοντά κοντά σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα.

Ψιλοκόβουμε τη σάρκα που κρατήσαμε και την αναμειγνύουμε με τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά,

τον πολτό της ντομάτας, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Αφού ζυμώσουμε καλά το μείγμα, γεμίζουμε τα κολοκυθάκια αφήνοντας 1 εκ. από την κορυφή.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο, το υπόλοιπο λάδι (ή περισσότερο, αν δεν θέλουμε βούτυρο)

και νερό που θα καλύψει κατά τα 3/4 τα κολοκύθια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα

και αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά 45-50 λεπτά (να σιγουρευτούμε ότι το ρύζι έχει μαλακώσει).

Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και χύνουμε προσεκτικά (με μισόκλειστο καπάκι)

αρκετό από το ζουμί τους σε ένα μπολ. Για να φτιάξουμε το αυγολέμονο, χτυπάμε τα αυγά με δύο κουταλιές νερό.

Προσθέτουμε το λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα, μέχρι να αφρίσουν.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό ζουμί, χτυπώντας συνέχεια. Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα

και την κινούμε κυκλικά, να ανακατευτεί. Βάζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για μερικά λεπτά,

κουνώντας κάθε λίγο την κατσαρόλα, για να μην κόψει. Δοκιμάζουμε το αλάτι.

Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια με κουταλιές από τη σάλτσα τους και πασπαλίζουμε από πάνω λίγη πάπρικα.

http://www.athinorama.gr/umami/food/recipes/?id=2003267

Share
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Νέα Προϊόντα