Τσιλίχουρδα [κερκυραϊκή μαγειρίτσα]

Τα τσιλίχουρδα είναι μια τοπική συνταγή της Κέρκυρας ‒ εκεί η μαγειρίτσα έχει άλλη «υπόσταση»:

ξεχάστε αυγολέμονα, σούπες και άλλα,

σιγοβράζεται μέχρι να μελώσει στο λαδάκι της!
Η παράδοση λέει ότι χρησιμοποιούνται και εντεράκια, τα οποία γίνονται πλεξούδα

και βράζουν μαζί με τα υπόλοιπα υλικά,

κάτι που μπορείτε να παραλείψετε αν δεν σας αρέσουν... αλλά μην το κάνετε!

1 συκωταριά αρνίσια

300 gr. εντεράκια καθαρισμένα και καλά πλυμένα

10 κρεμμυδάκια φρέσκα

2 ματσάκια άνηθο

2 πράσα

4-5 λεμόνια

Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Αλάτι

 

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά και την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα.

Σε ένα πλατύ και βαθύ σκεύος ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τη συκωταριά

μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε τα λαχανικά, ανακατεύουμε και αν χρησιμοποιήσουμε εντεράκια είτε τα πλέκουμε

σε πλεξούδα είτε τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο ακόμη και τον χυμό 3 λεμονιών.
Σιγοβράζουμε τα τσιλίχουρδα μέχρι να μελώσει το φαγητό, περίπου 40-45 λεπτά, δεν προσθέτουμε νερό,

εκτός αν δούμε ότι χρειάζεται ελάχιστο. 
Τα τσιλίχουρδα πρέπει να βράσουν στα υγρά τους.
Ψιλοκόβουμε, αν κάναμε πλεξούδα, τα εντεράκια,

ανακατεύουμε και σερβίρουμε με πολύ-πολύ λεμόνι!

Πηγή: funkycook.gr

Share
 

Νέα Προϊόντα