Ασφαλής μεταφορά και συντήρηση κρέατος

 

Νωπό κρέας - κοτόπουλο

Πρέπει να τα αγοράζουμε τελευταία, αφού έχουμε ολοκληρώσει τα ψώνια μας και πριν πάμε στο ταμείο.
Πρέπει να τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες, αν είναι διαθέσιμες, για να μην υπάρξουν διαρροές

και κατά συνέπεια επιμόλυνση των υπολοίπων τροφίμων.
Το κρέας και το κοτόπουλο, ως εύκολα αλλοιώσιμα προϊόντα, θα πρέπει να διατηρούνται και να διακινούνται υπό ψύξη

για να μην αναπτυχθούν βακτήρια.
Πρέπει να τα μεταφέρουμε αμέσως στο σπίτι και να τα τοποθετούμε στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 4°C.
Τα χρησιμοποιούμε εντός 3 έως 5 ημερών, ή εντός 1 με 2 ημερών για το κοτόπουλο και τα πολύ ευαίσθητα προϊόντα,

όπως συκώτι, νεφρά, πατσάς, γλώσσα, γλυκάδια κ.λπ., ή τα καταψύχουμε στους -18°C, όπου διατηρούνται ασφαλή.
Είναι απαραίτητο η κατάψυξη να γίνεται στην αρχική συσκευασία ή ανασυσκευασμένα. 
Αν, όμως, θέλουμε να καταψύξουμε για πολύ καιρό κάποιο προϊόν, τότε πρέπει να το περιτυλίξουμε (το ήδη συσκευασμένο προϊόν)

σε πλαστικό φιλμ ή σακούλα με αλουμινόχαρτο, χαρτί ή πλαστικό για κατάψυξη, ή με σακούλες για να αποφευχθεί το έγκαυμα κατάψυξης.
Καλό πάντως είναι να χρησιμοποιούμε το κατεψυγμένο κρέας το αργότερο εντός 9 έως 11 μηνών.

Ασφαλής απόψυξη

Οι ασφαλείς τρόποι απόψυξης του κρέατος και των προϊόντων του είναι:

Απόψυξη στο ψυγείο: Είναι ο καλύτερος τρόπος βραδείας απόψυξης, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου

δεν επιτρέπει την ταχεία ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Η απόψυξη με αυτόν τον τρόπο

μπορεί να διαρκέσει ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο του προϊόντος, από 24 έως 48 ώρες. Μετά την απόψυξη

το κρέας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3 έως 5 ημέρες. Αν πρόκειται για κιμά ή κοτόπουλο ο χρόνος είναι 1 με 2 ημέρες.

Απόψυξη με κρύο νερό: Όταν χρησιμοποιούμε νερό για την απόψυξη αυτό πρέπει να είναι κρύο.

Κατά την απόψυξη, δεν πρέπει ποτέ να απομακρύνουμε τη συσκευασία. Βυθίζουμε το κρέας στο κρύο νερό,

το οποίο πρέπει να αλλάζει κάθε 30 λεπτά. Ο χρόνος απόψυξης είναι για τα μικρά κομμάτια 1 ώρα

και για τα μεγαλύτερα περίπου 2 έως 3 ώρες.

Απόψυξη με μικροκύματα: Είναι ο ταχύτερος τρόπος απόψυξης του κρέατος και ολοκληρώνεται εντός μερικών λεπτών.

Για τον λόγο αυτόν, το κρέας και τα προϊόντα του, το οποία αποψύχθηκαν με μικροκύματα, πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως.

Ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά και σε μερικά σημεία έχει σχεδόν θερμανθεί

κι έτσι υπάρχει κίνδυνος άμεσης ανάπτυξης βακτηρίων.
Μετά την απόψυξη, αν για κάποιον λόγο αποφασίσατε να μη χρησιμοποιήσετε το κρέας, μπορείτε να το ξανακαταψύξετε,

αφού πρώτα το μαγειρέψετε.

Μπορείτε να μαγειρέψετε το κρέας κατεψυγμένο, αλλά ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι κατά 50% μεγαλύτερος.

http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/03/blog-post_390.html

Share
 

Νέα Προϊόντα