Παστιτσάδα κερκυραϊκή

 

Η Παστιτσάδα, το εμβληματικό φαγητό της Κέρκυρας, δεν είναι άλλο ένα κοκκινιστό με κάποια μπαχάρια.

Είναι μια ολόκληρη τελετουργία της κερκυραϊκής κουζίνας, το αγαπημένο κυριακάτικο πιάτο της κερκυραϊκής οικογένειας.

Για όσους μάλιστα το αγνοούν, η κατακόκκινη παστιτσάδα γινόταν και πριν ακόμα χρησιμοποιηθεί η ντομάτα

καθώς το χρώμα της το έπαιρνε από τα κοκκινοπίπερα. Η όλη δε τέχνη του σπετσιέρικου, του μείγματος αυτού με τα μπαχάρια

–το σπετσιέρικο του φαρμακείου της Καρμέλας στο Σαρόκο είναι ανάμειξη 15 καρυκευμάτων–

έγινε αποκλειστικά για να απογειώσει τη γεύση της παστιτσάδας.

 

Συνταγή για κερκυραϊκή παστιτσάδα

Τσιγαρίζουμε το κρέας σε λάδι και μετά μπαίνουν τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά, όπου σβήνονται με κρασί,

ενώ ρίχνουμε και ξίδι λίγο-λίγο για αρκετή ώρα. Μετά ξεκινάει το μαγείρεμα και το ανακάτεμα με τα ψιλοκομμένα σκόρδα,

το αλάτι, τη ζάχαρη και το σπετσιέρικο (μείγμα από κανέλλα, γαρύφαλλο, μαύρο πιπέρι, κοκκινοπίπερο γλυκό,

κοκκινοπίπερο καυτερό, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, ελάχιστο κύμινο, φύλλα δάφνης). Στο τέλος πέφτει η ντομάτα.

Η σάλτσα πρέπει να είναι σκούρα και πολύ πηχτή. Η παστιτσάδα –λένε στην Κέρκυρα– για να ’ναι καλομαγειρεμένη π

ρέπει η σάλτσα να είναι τόσο πηχτή ώστε να βάφει κόκκινα τα μουστάκια!

Κατόπιν, αφού βραστούν και σουρωθούν τα μακαρόνια (χοντρά) ρίχνονται στη σάλτσα

– άλλες, πάλι, νοικοκυρές την τελευταία βράση του μακαρονιού την κάνουν μέσα στη σάλτσα,

αφού προηγουμένως έχει αποσυρθεί το κρέας – και σερβίρονται με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Το κρέας συνήθως είναι ο κυριακάτικος κόκορας, αλλά η παστιτσάδα τρώγεται και με μοσχάρι.

http://www.greekgastronomyguide.gr/item/pastitsada-kerkyra/

Share
 

Νέα Προϊόντα