Χοιρινό μπούτι με πορτοκάλι και πουρέ κυδωνιού

 

Τυπικά πελοποννησιακά υλικά (χοιρινό, πορτοκάλι, κυδώνια) παντρεύονται

σε αυτήν την εντυπωσιακή στην όψη και τη γεύση συνταγή.

 

1 χοιρινό μπούτι, περίπου 4 κιλά (χωρίς το δέρμα)

10 ολόκληρα μέτρια κυδώνια, ακαθάριστα, καλά πλυμένα

1 κρεμμύδι, σε μεγάλα καρέ

1 καρότο, σε μεγάλα καρέ

1 κλωνάρι σέλινου, χοντροκομμένο

3 - 4 κλωνάρια δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα (τα φύλλα), ή 1 κουτ. σούπας ξερό, κοπανισμένο,

οι σκελίδες από 1 κεφάλι σκόρδου, καθαρισμένες και χοντροκομμένες

10 κόκκοι μαύρο πιπέρι

1 φύλλο δάφνης

Για τη μαρινάδα

4 κουτ. σούπας μουστάρδα

1 κουτ. σούπας μπούκοβο γλυκό+1/3 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό

χυμός από 4 πορτοκάλια

60 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μερίδες για 10 - 12 άτομα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας. Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί και το περιχύνουμε με το μείγμα.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο ένα βράδυ να μαριναριστεί.

Το γυρίζουμε συχνά να μαριναριστεί ομοιόμορφα. Την επομένη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Μεταφέρουμε το μπούτι με τη μαρινάδα του σε ταψί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλινο,

το δεντρολίβανο, το σκόρδο, τα πιπέρια, τις δάφνες και ολόκληρα τα κυδώνια.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο

και ψήνουμε για περίπου 1½ - 2 ώρες (αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό),

μέχρι να ψηθούν τα κυδώνια

(είναι έτοιμα όταν τα διαπερνά εύκολα το μαχαίρι). Αφαιρούμε τα κυδώνια, ξανασκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο

και ξαναφουρνίζουμε το κρέας. Ψήνουμε για ακόμη 30 λεπτά.

http://www.gastronomos.gr/sintages/8035/Choirino-mpouti-me-portokali-kai-poure-kudoniou-apo-tin-Peloponniso?sc=7

Share
 

Νέα Προϊόντα