Μοσχάρι βραστό με μπίρα

1 κιλό μοσχάρι για βραστό, κομμένο κύβους

ελάχιστο αλεύρι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουτ. βούτυρο

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

φρέσκο θυμάρι (το ανάλογο μιας κουταλιάς, τα ανθάκια του)

1 κουταλιά πελτέ

1 μπουκάλι μπίρα (προτιμώ κόκκινη ή σκούρα)

3 φλιτζ. ζωμό (σπιτικό καλύτερα ή αλλιώς καλής ποιότητας κύβο)

1 κουταλιά Γούστερ σος

2 μεγάλα καρότα κομμένα ροδέλες

2-3 πατατούλες κομμένες στα τέσσερα

1 κομμάτι από τη «φλούδα» της παρμεζάνας

αλάτι και πιπέρι

Ε κ τ έ λ ε σ η

Βασικό μέλημα: στεγνώνουμε πολύ καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας. Έτσι δεν θα αφρίσει και πέφτοντας στο καυτό του μπάνιο από λάδι

και βούτυρο θα κάνει ταχύτατα κρούστα. Ζεσταίνουμε λοιπόν σε βαριά κατσαρόλα το λάδι μαζί με το βούτυρο

κι εκεί ρίχνουμε, ελαφρά αλευρωμένο, αλατοπιπερωμένο (κατά δόσεις, το στρίμωγμα δεν κάνει καλό εν προκειμένω)

το μοσχάρι μέχρι να πάρει όλο καλά χρώμα. Μόλις όλο το κρέας είναι θελκτικό και καστανόχρωμο,

το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα κατά μέρος.

Η είδηση βρίσκεται σε ό,τι έχει δημιουργηθεί στον πάτο της κατσαρόλας: εκεί μέσα και πάντα σε καλή -προς δυνατή-

φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι και το γυροφέρνουμε ώσπου να γίνει διάφανο. Συνέχεια έχει το σκόρδο και το θυμάρι.

Για ένα λεπτό μόνο, μην τυχόν και καεί. Σειρά του πελτέ και ένα καλό ανακάτωμα να αναμιχθούν για ένα λεπτό ακόμη.

Ρίχνουμε την μπίρα και με ξύλινη κουτάλα ξεκολλάμε όλες τις νοστιμιές (καραμέλες κατά τον Δημήτρη Ποταμιάνο)

από τον πυθμένα του σκεύους. Προσθέτουμε 2 φλιτζ. ζωμό, 1 νερό και τη Γούστερ σος.

Εκεί μέσα, σ’ αυτήν την κολυμπήθρα της θαλπωρής, εμβαπτίζουμε το κρέας μας.

Σε χαμηλότερη πια φωτιά το αφήνουμε να γουργουρίζει σιγοβράζοντας για μιάμιση ώρα.

Πότε πότε ελέγχουμε μπας και χρειάζεται επιπλέον νερό και προσθέτουμε ζεστό, να μην ανακοπεί ο βρασμός.

Αν έχουμε και περισσευούμενο ζωμό, ακόμη καλύτερα.

Στη μιάμιση ώρα προσθέτουμε τις πατάτες, τα καρότα και τη φλούδα της παρμεζάνας: μην εκπλήσσεστε και ακούστε με παρακαλώ!

Προσθέτει ένταση στον ζωμό και στο τέλος την αλιεύουμε και την πετάμε. Τριάντα λεπτά ακόμη και το βραστό μας είναι πανέτοιμο.

Ψημένο ψωμί ή ζυμωτό δίπλα και βγάλαμε κι αυτήν την ημέρα.

http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.kouzinistas&id=1685

 

Share
 

Νέα Προϊόντα